5mm LED zakupy grupowe-szukamy!!!

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
wloczykijCM

Post autor: wloczykijCM »

na razie nic...
freebike

Post autor: freebike »

Witam, chętnie zamontowałbym coś mocniejszego do Energizera więc jeśli będzie coś godnego uwagi dołaczam się do zamówienia. A co myślicie o tym? sklep Modi

Pozdrawiam :)

ps tu nawet profes wraz z dataszitami :D
Lediko
foxx

Post autor: foxx »

freebike pisze:Witam, chętnie zamontowałbym coś mocniejszego do Energizera więc jeśli będzie coś godnego uwagi dołaczam się do zamówienia. A co myślicie o tym? sklep Modi
za 1 zlotowke cos za duzo muzyki obiecują... nie jest podany producent ani solidny datasheet :/
ale jezeli temperatura nie byla by za zimna, to byly by narazie najmocniejsze 5mm jakie widzialem w ofercie.
wloczykijCM

Modi to na allegro sprzedaje także jako led labs...Na allegro ta sama diode to ma jako 70000mcd...
Kupowalem tam juz pare razy...Osobiscie odbieralem i wszystkie diody 5mm jasne byly w jednym pudelku bez podzialu na jasnosc, choc niby rozne sprzedawal.
Co prawda sam teraz zamowilem u niego pare diod bo sa tanie a wysylka takze tania(nie chce sie mi samemu odbierac juz).
Zobaczymy moze jakas nowa lepsza partia.
foxx

w jednej aukcji na 70000mcd 5mm led byl podany producent "kingbright".
przelazlem strony tego producenta, ale takich led nie znalazlem :/
wloczykijCM

http://www.allegro.pl/item569838311_dio ... mocja.html

to jest ten led labs i z tego co pamietam to jest to to samo co modi
foxx

no ale serio... kto produkuje takie led???
z producentów jakich znam to najmocniejsze co widziałem z datasheetem i takie co są wypróbowane to nichia gs-k1.
na forum.fotonmag.cz tez je polecali gościowi co modowal czołówkę petzl tikka plus
http://forum.fotonmag.cz/index.php?s=c6 ... ikka&st=40
omówili się i zamówili zbiorowo z Niemiec. A wg zdjęcia na przedostatnim poście to nawet ładny kolor maja.

jakoś się mi nie chce wierzyć, ze by ktoś wyczarował jakieś 70cd led, które potem się okażą może 22cd czy ile tam...

EDIT: oczywiscie mowie o ledach 5mm, 3,3V, 20mA.
wloczykijCM

Czytalem ciekawe recenzje na amerykańskim forum. Testowali tam nichia ale także te ledy z hong kongu. Te najmocniejsze z hong kongu to są opisane jako 55 000 mcd, chociaż na testach osiągały okolo 35 000 mcd. Ich recenzja i tak byla pozytywna. Są do dostania na ebay (jeled, lov). Te z allegro na pewno są slabsze...no chyba, że jakaś nowa seria i mają wlasnie te jeledy lub lov...to wtedy takie same.
Juz kupowalem tam pare razy i jakiejsc rewelki nie bylo...ale warto sprobowac i tak.
Kupilem kingbright 70 000, ale są cieniutkie :mad:
Zamowilem 6 diod u led labs, zobaczymy.
Dzis tez kupilem dla sprawdzenia 7 diod ok 30 000 w sklepie w Krakowie - specjalnie jechalem do tego sklepu:)
Bede mial porownanie. Zobaczymy.
No z tego co czytalem i ciekawych testow ze zdjeciami nichia jest nieporownywalnie najlepsza...
Ale takze i nieporownywalnie najdrozsza:/ :???:
foxx

wloczykijCM pisze: Ale takze i nieporownywalnie najdrozsza:/ :???:
racja, ale wyobrażam sobie, jak będę się pół dnia paprał z ta czołówką, wiec chce tam dać takie ledy, żeby ta fatyga była czegoś warta ( i tak ten poświęcony czas jest dużo więcej wart niż tych kilka złotych więcej za te 4 ledy).
wloczykijCM

owszem :mrgreen: ale gdybym mial liczyc czas to jedna z moich czolowek(z bazaru) byla by z 2 razy drozsza od petzl duo led8 ktora mam :wink:
Tak to juz jest...powiedzmy, ze przy kazdej pracy czlowiek sie czegos uczy, wiec nie jest to czas stracony:) Na przyklad precyzji ruchów dłonią:) Jak dla mnie bardzo ważne :mrgreen:
Tez bym 5 takich nichia chetnie sobie sprawil..no ale zobaczymy jak to wyjdzie...
Przypuszczam, ze jak na razie to mozna sobie do czolowek wstawic diody, ktore akutalnie są do dostania i mają najlepsze parametry. Bo nawet jak grupowo się będzie kupowac to to jeszcze pewnie wezmie trochę czasu...

Pozdrawiam
foxx

tyle, ze ja nie mam żadnych innych diod, może 1 lub 2 jakieś 22000mcd, te są chyba najmocniejsze, które da się w Czechach kupić w ogólnokrajowych sklepach z elektro-częściami.
Nie wiem jakie LED sa w tej tesco czołówce, chyba jakieś ze 12cd-20cd, czyli różnicy by w ogóle nie było. Wole wiec poczekać i zamówić coś porządnego.
W Czechach ani na Słowacji led nichia nie da się kupić, te 22000mcd są najmocniejsze ogólnie dostępne led (nie biorąc w uwagę aukcji, nie mam zaufania do tych rzeczy.) :/

wlasnie znalazlem test na cpf, zupelnie nowy
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ?p=2868486
nichia jest najjasniejsza, chociaz jeled ma byc mocniejszy :/

[ Dodano: Wto Mar 10, 2009 9:03 am ]
znalazlem jeszcze jakis "fade" test.
led byly obciazone 30mA i oto jak zmalala ich jasnosc po 192 godzinach :/
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=222899
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Myślę, że jutro będę składał zamówienie w TME ( http://www.tme.eu/pl/ ) na parę rzeczy i przy okazji zamówię parę diod. Sprzedają oni produkty Seoul, Huey Jann i Lucky Light (to jednak prawie na pewno noname, któremu oni nadali nazwę). Diody potraktuję jako próbki do porównań, ale wyboru mogę dokonać przy Waszych sugestiach! :-)
Dubito ergo sum!
wloczykijCM

tak, czytalem tamte recenzje na candlepower juz parę dni temu. Robią bardzo fajne i ciekawe testy. Faktycznie na zdjęciu po tym tescie fading-blaknięcie po tygodniu swiecenia nichia wychodzi najlepiej.
W Czechach nie ma dobrych diod? Wiesz zawsze mozna poczekac-jasne, ale w sumie nie szkodzi sprobowac czegos innego jesli jest to w przystępnej cenie:)

Miodosław jak otrzymasz te diody to napisz co o nich myślisz:)
foxx

Nie mozna generalizowac, ze w Czechach nie ma dobrych diod. Ale sklepy jak gme.cz albo ges.cz (oba maja filie w kilku wiekszych miastach) oferuja najlepsze 5mm led chyba te 22cd. Lepsze sie zdarzaja w ofertach jakichs malych firm czy sklepikow, z czym jest klopot. Nichii niema wogole...
wloczykijCM

Czechy gospodarczo i pewnie technicznie lepiej stoją niż Polska...No, ale jednak więksi jesteśmy:)
Tu jest jakieś dziwadło...

http://www.impelshop.com/?item=20574
ODPOWIEDZ