Dwie latarki z biedronki połączyć w jedną?
- smokuxx1987
-
Rozumiem, to nic nie wkładam do środka.
Rozumiem, że tą tuleje (nie wiem jak to się fachowo nazywa) również wypolerować w miejscu stykania z tyle diody, tył diody również wypolerować?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego drivera. W tym przypadku nawet jak włożę mocniejszą diodę to sterownik nie da jej więcej prądu niż te 450mA dobrze rozumiem? W tym przypadku dioda pobiera maksymalnie 450mA bo to jej maksymalna moc czy po prostu tyle maksymalnie daje jej sterownik czy jest ona ograniczona i po zmianie sterownika świeciłaby mocniej (nie chce zmieniać sterownika, tylko pytam dla poszerzania wiedzy).
I jeżeli są np sterowniki do 2,8A tzn, że taka XML której maksymalny prąd to 3000mA dostanie maksymalnie od sterownika te 2,8A a nie 3A tak?
Jeżeli źle to rozumuję to proszę o nakierowanie mnie na właściwe myślenie
Rozumiem, że tą tuleje (nie wiem jak to się fachowo nazywa) również wypolerować w miejscu stykania z tyle diody, tył diody również wypolerować?
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego drivera. W tym przypadku nawet jak włożę mocniejszą diodę to sterownik nie da jej więcej prądu niż te 450mA dobrze rozumiem? W tym przypadku dioda pobiera maksymalnie 450mA bo to jej maksymalna moc czy po prostu tyle maksymalnie daje jej sterownik czy jest ona ograniczona i po zmianie sterownika świeciłaby mocniej (nie chce zmieniać sterownika, tylko pytam dla poszerzania wiedzy).
I jeżeli są np sterowniki do 2,8A tzn, że taka XML której maksymalny prąd to 3000mA dostanie maksymalnie od sterownika te 2,8A a nie 3A tak?
Jeżeli źle to rozumuję to proszę o nakierowanie mnie na właściwe myślenie
- smokuxx1987
-
Na pewno przeczytam i przemyślę wiedzę z bazy wiedzy
Powiedz mi tylko którą diodę zamówić XR-E, XP-E czy jakąś inną (preferuję neutralną barwę? Sterownika nie będę zmieniał. Chciałbym, aby przy obecnym świeciła dość mocno i daleko przy nie najgorszej szerokości (wiem, że i optyka jest ważna, ale z tego co czytałem to dioda też). Z czasem kupię sobie lepszą latarkę, tą oddam tacie, albo zostawię na ryby a więc i kupię 2/3 18650 + ładowarka a więc nawet nieco większy pobór prądu koszem dużo lepszego światła przeżyję;)
To już ostatnie pytanie zadane w tym temacie
Powiedz mi tylko którą diodę zamówić XR-E, XP-E czy jakąś inną (preferuję neutralną barwę? Sterownika nie będę zmieniał. Chciałbym, aby przy obecnym świeciła dość mocno i daleko przy nie najgorszej szerokości (wiem, że i optyka jest ważna, ale z tego co czytałem to dioda też). Z czasem kupię sobie lepszą latarkę, tą oddam tacie, albo zostawię na ryby a więc i kupię 2/3 18650 + ładowarka a więc nawet nieco większy pobór prądu koszem dużo lepszego światła przeżyję;)
To już ostatnie pytanie zadane w tym temacie
- smokuxx1987
-
Wystarczyło pogłaskać i ogniwo się zmieściłosmokuxx1987 pisze:Więc tak:
W kwestii latarki z laserem, to szkoda zachodu, ogniwa tam nie wsadzisz bo tuba jest za krótka, rozejrzyj się za jakąś latarką EDC.
Może w przyszłości coś pomyślę o przerobieniu optyki i wsadzeniu do tego jakiejś diody. Niestety jak to u chińczyków bywa... obudowa aluminiowa, a podczas świecenia to szybka się nagrzewa a nie obudowa... dodatkowo brak piguły.
To tylko taki mało offtopik
Edit. Zastosowałem się do większości rad na forum i do czołówki pójdzie prawdopodobnie XML ze sterownikiem 1A + zintegrowana ładowarka z ogniwem PANASONIC CGA103450A 2000mAh i zabezpieczeniem przed zbyt niskim napięciem.
Pozdrawiam.
Pokaż co to za cudo ze zintegrowaną ładowarką. Oryginalny sterownik z tej czołówki niestety nie ogranicza prądu.
Jedynym ograniczenie jest Vf oryginalnej diody które jest okgromne. U mnie przy 4V w diodę idzie ok 200mA.
Wymiana diody na coś z rodziny CREE + dołożenie do sterownika 2xAMC i dopiero można mówić o stabilizacji i ograniczeniu prądu
Jedynym ograniczenie jest Vf oryginalnej diody które jest okgromne. U mnie przy 4V w diodę idzie ok 200mA.
Wymiana diody na coś z rodziny CREE + dołożenie do sterownika 2xAMC i dopiero można mówić o stabilizacji i ograniczeniu prądu
-
Od jednego z forumowiczów czekam na sterownik do 1A + dioda XML T6 4C + przełącznik. Nie będę przerabiał obecnego sterownika, bo po pierwsze nie mam czym przylutować rezystora, a dodatkowo nie wiem gdzie miałbym dolutować te 2xAMC - chociaż może w przyszłości to zrobię, bo i ten sterownik do czegoś wykorzystam.
Sprawdzałem obecną diodę z czołówki podłączyłem ją bezpośrednio do ogniwa, miernik pokazuje blisko 0,8A w diodę bez sterownika (niskiej jakości miernik więc może to być +-). Przy takim natężeniu naprawdę to mocno świeci (oczywiście dioda jest włożona w pigułę i w tą drugą część, inaczej pewnie temperatura byłaby za wysoka)
DNF, za ładowarkę będzie robił moduł TP4056 z zabezpieczeniem przed niskim napięciem, o ile się zmieści to go zamontuję, czekam na paczę z tym modułem, żeby stwierdzić to na 100%
O co chodzi z tym Vf diody? Czytam, ale średnio to rozumiem, więc jeszcze nie wie o czym do mnie pisałeś
Sprawdzałem obecną diodę z czołówki podłączyłem ją bezpośrednio do ogniwa, miernik pokazuje blisko 0,8A w diodę bez sterownika (niskiej jakości miernik więc może to być +-). Przy takim natężeniu naprawdę to mocno świeci (oczywiście dioda jest włożona w pigułę i w tą drugą część, inaczej pewnie temperatura byłaby za wysoka)
DNF, za ładowarkę będzie robił moduł TP4056 z zabezpieczeniem przed niskim napięciem, o ile się zmieści to go zamontuję, czekam na paczę z tym modułem, żeby stwierdzić to na 100%
O co chodzi z tym Vf diody? Czytam, ale średnio to rozumiem, więc jeszcze nie wie o czym do mnie pisałeś
- smokuxx1987
Vf to napięcie przewodzenia diody.
Jest to napięcie poniżej którego dioda nie będzie świecić.
Jeśli ta oryginalna dioda ma Vf ~3.8V po podłączeniu do ogniwa popłynie taki prąd, przy którym będzie taki spadek napięcia na ogniwie że wyrówna się z Vf diody.
W tym przypadku jest to prąd 0.8A, tak przynajmniej z twoich pomiarów wychodzi.
Podpinając lepsze ogniwo, takie o mniejszym spadku napięcia pod obciążeniem, w diode popłynie większy prąd i pewnie szybko się spali.
Jest to napięcie poniżej którego dioda nie będzie świecić.
Jeśli ta oryginalna dioda ma Vf ~3.8V po podłączeniu do ogniwa popłynie taki prąd, przy którym będzie taki spadek napięcia na ogniwie że wyrówna się z Vf diody.
W tym przypadku jest to prąd 0.8A, tak przynajmniej z twoich pomiarów wychodzi.
Podpinając lepsze ogniwo, takie o mniejszym spadku napięcia pod obciążeniem, w diode popłynie większy prąd i pewnie szybko się spali.
-
- smokuxx1987
-
Moja ładowarka ładuje do 4,18V, ogniwo ma aktualnie ok 4,16V i po podłączeniu diody sprawdzałem napięcie jakie jest na ogniwie ok 4,04V przy czym idzie w diodę 0,8A, nie wiem jak wyliczyć to Vf, ale skoro mówicie, że oryginalna dioda ma wysokie Vf i jak zmienię diodę to będzie dużo lepiej to wierzę, że tak jest
Trzeba jeszcze dodać, że zależność między napięciem przewodzenia, a prądem płynącym przez diodę nie jest liniowa. Tutaj przykład takiej charakterystyki, którejś diody cree https://lh6.googleusercontent.com/-gX1R ... istics.jpg
Na rysunku widać, że niewielki przyrost napięcia skutkuje dużym przyrostem płynącego prądu. Jak podłączysz do diody naładowane ogniwa to najprawdopodobniej od razu ją spalisz.
Dodatkowo napięcie przewodzenia diody spada wraz ze wzrostem temperatury. Jak przyłożysz stałe napięcie na diodę to będzie płynął jakiś prąd wynikający z jej charakterystyki. Jednak z czasem dioda się będzie nagrzewać i ta charakterystyka się zmieni. Wzrośnie prąd i przez to diodą się będzie jeszcze bardziej nagrzewać i może się spalić. Dlatego diody powinno sterować się prądem. Jedynie małe diody sygnalizacyjne można podłączyć do stałego napięcia z rezystorem szeregowym.
Na rysunku widać, że niewielki przyrost napięcia skutkuje dużym przyrostem płynącego prądu. Jak podłączysz do diody naładowane ogniwa to najprawdopodobniej od razu ją spalisz.
Dodatkowo napięcie przewodzenia diody spada wraz ze wzrostem temperatury. Jak przyłożysz stałe napięcie na diodę to będzie płynął jakiś prąd wynikający z jej charakterystyki. Jednak z czasem dioda się będzie nagrzewać i ta charakterystyka się zmieni. Wzrośnie prąd i przez to diodą się będzie jeszcze bardziej nagrzewać i może się spalić. Dlatego diody powinno sterować się prądem. Jedynie małe diody sygnalizacyjne można podłączyć do stałego napięcia z rezystorem szeregowym.
-
Przez blisko godzinę była podłączona ta dioda z czołówki z biedronki do naładowanego ogniwa (ładowarka ładuje do 4,18V). Oczywiście dioda była złożona z pigułą na paście termo przewodzącej, i tym drugim elementem w którym wkłada się tą pigułę (nie wiem jak to nazwać), no i się nie spaliła. Z taką XML na pewno bym nie ryzykował bo domyślam się, że gdyby dostała te 3A (bo pewnie mniej więcej tyle daje ogniwo GP 2600mAh) to mogłaby się spalić. Obudowa się oczywiście nagrzała i to dość mocno, ale można było ją utrzymać w dłoni.