Zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem
Właśnie wysłałem już dziś do jednego z kolegów zapytanie ofertowe odnośnie ak-47
Mam jeszcze jedno pytanko.
Obecnie jeszcze nie mam tego drivera. Możecie mi powiedzieć jak długo będzie świecić latarka po pełnym naładowaniu (4,2V) do wartości 3V? Ogniwa jakie kupiłem to Sanyo 2200mAh.
Moja latareczka to Ultrafire UV 501B WF z Dioda UV o mocy 5W.
Z godzinę potrzyma po pełnym naładowaniu?
Ps. Czy ogniwa mogę podładowywać jak mają np 3,5V czy muszę czekać do 3V i dopiero?
Mam jeszcze jedno pytanko.
Obecnie jeszcze nie mam tego drivera. Możecie mi powiedzieć jak długo będzie świecić latarka po pełnym naładowaniu (4,2V) do wartości 3V? Ogniwa jakie kupiłem to Sanyo 2200mAh.
Moja latareczka to Ultrafire UV 501B WF z Dioda UV o mocy 5W.
Z godzinę potrzyma po pełnym naładowaniu?
Ps. Czy ogniwa mogę podładowywać jak mają np 3,5V czy muszę czekać do 3V i dopiero?
Każdy taki driver Nanjg ma stabilizacje prądową, czyli constant current ( co skutkuje świeceniem ze stała mocą przez około 85% czasu do momentu spadku napięcia poniżej granicznego 3,0 V) .Owneds pisze:A co powiecie na ten: driver AK-47 1,05A 3 x AMC
1,05 A oznacza, że taki prąd jest utrzymywany i w związku z tym masz mniejsza jasność, ale i dwukrotnie dłuższy czas świecenia na takim ogniwie jak wyżej.
Ale przecież falę, czy wiązkę elektromagnetyczną o takiej długości generuje dioda, a nie driver.
Driver stabilizuje tylko prąd zasilania.
W sumie odpowiadając poprzednio nie popatrzyłem dokładnie, że masz latarkę UV, ale generalnie zasada jest ta sama, tylko inna dioda i inna długość fali.
Myślę, że taki driver 3x AMC powinien być jak najbardziej OK.
Driver stabilizuje tylko prąd zasilania.
W sumie odpowiadając poprzednio nie popatrzyłem dokładnie, że masz latarkę UV, ale generalnie zasada jest ta sama, tylko inna dioda i inna długość fali.
Myślę, że taki driver 3x AMC powinien być jak najbardziej OK.
Do jakichkolwiek oszacowań warto znać charakterystykę diody, a szczególnie napięcie przewodzenia w zakresie użytecznych prądów. Ja się spotkałem z wartościami 3,3V i więcej woltów...
Może się okazać, że dla spełnienia wymagania "Chodzi mi o to, żeby do czasu osiągnięcia 2,9V na baterii świecił maksymalną mocą" potrzebna będzie jednak przetwornica lub wyższe napięcie zasilania.
Może się okazać, że dla spełnienia wymagania "Chodzi mi o to, żeby do czasu osiągnięcia 2,9V na baterii świecił maksymalną mocą" potrzebna będzie jednak przetwornica lub wyższe napięcie zasilania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Ok, napisałem temat w sklepiku, może ktoś się odezwie.
Teraz szybkie pytanie żeby nie otwierać nowego tematu.
Znalazłem w domu metalowy krązek o średnicy 16mm. Co myślicie aby wywiercić w nim dwa otwory na kabelki, posmarować go pastą termoprzewodzącą i włożyć w miejsce zaznaczone czerwoną strzałką?
Potem kolimator i ten gwint owinąć folią aluminiową i włożyć w body
Pomoże to coś? wytrzyma godzinę włączona?
Teraz szybkie pytanie żeby nie otwierać nowego tematu.
Znalazłem w domu metalowy krązek o średnicy 16mm. Co myślicie aby wywiercić w nim dwa otwory na kabelki, posmarować go pastą termoprzewodzącą i włożyć w miejsce zaznaczone czerwoną strzałką?
Potem kolimator i ten gwint owinąć folią aluminiową i włożyć w body
Pomoże to coś? wytrzyma godzinę włączona?