Tylne światło na diodach

co i jak zrobiłem...
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

Dominik pisze:Piotrek K., musisz się jeszcze sporo nauczyć w tym zakresie :mrgreen:
:mrgreen: dopiero zaczynam swoją przygodę ze światłem (przed zarejestrowaniem się na światełkach byłem prawie całkowicie zielony w temacie :wink: )
Dominik pisze:Żarówki w światłach stopu to najczęściej zwykłe próżniówki 7 lumenów / W.
Znalazłem tutaj i chyba troche za optymistycznie wziąłem te 20 lumenów/W

EDIT
Dominik pisze:Wartość natężenia światła dla świateł stopu ma zawierać się pomiędzy 40 a 100 cd i pomiar jest dokonywany z odległości 1m.
Mógłbym prosić o jakiegoś linka albo dokładniejsze dane :smile:
Ostatnio zmieniony sobota 21 lut 2009, 23:11 przez Piotrek K., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Tomeketx: narysuj jakie planujesz rozmieszczenie diodek, to zaproponuje Ci na jaki to zrobic.
mozesz strzelic fotke lampy ?
Nie pakuj sie w powerledy bo to przegiecie paly, superfluxy 3 lub 4 strukturowe wystarcza w zupelnosci.
Ostatnio zmieniony sobota 21 lut 2009, 23:30 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Piotrek K. pisze::mrgreen: dopiero zaczynam swoją przygodę ze światłem (przed zarejestrowaniem się na światełkach byłem prawie całkowicie zielony w temacie :wink: )
Dlatego nie udzielaj rad / wyrażaj opinii nie mając o sprawach zielonego pojęcia tylko zadawaj pytania na przyszłość :).
Piotrek K. pisze:Mógłbym prosić o jakiegoś linka albo dokładniejsze dane :smile:
Wszystko jest opisane w :

Kod: Zaznacz cały

DYREKTYWA RADY

z dnia 27 lipca 1976 r.

w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do świateł obrysowych, przednich świateł pozycyjnych (bocznych), tylnych świateł pozycyjnych (bocznych) i świateł stopu pojazdów silnikowych i ich przyczep

(76/758/EWG)
Piotrek K.

6.2.4.1. w polach zdefiniowanych na schematach w załączniku I natężenie wysyłanego światła musi być nie mniejsze niż 0,05 cd dla przednich i tylnych świateł pozycyjnych (bocznych) oraz 0,3 cd dla świateł stop z jednym poziomem natężenia, a dla świateł stop z dwoma poziomami natężenia 0,3 cd w dzień i 0,07 cd w nocy.
Jeżeli to o to chodzi to nic mi to nie mówi bez "schematów z załącznika I" (a znaleźć ich nie stety nie mogę :oops: )
Dominik pisze:
Piotrek K. pisze::mrgreen: dopiero zaczynam swoją przygodę ze światłem (przed zarejestrowaniem się na światełkach byłem prawie całkowicie zielony w temacie :wink: )
Dlatego nie udzielaj rad / wyrażaj opinii nie mając o sprawach zielonego pojęcia tylko zadawaj pytania na przyszłość :).
Zarejestrowałem się w lipcu 2008 (a forum przeglądam od jeszcze dłuższego czasu :mrgreen: ), więc teraz mam już jako takie pojęcie :wink: (jak na początkującego :smile: ) .

Według mnie wąsko świecące 5mm ledy nie za bardzo nadają się na światła STOPu (chyba że na dodatkowe trzecie :wink: ). Widziałem już pare takich wynalazków i spodobały mi się dopiero takie na power ledach (a tak mi się przynajmniej zdaje) z płytkimi odbłyśnikami (pod kątem także było je dobrze widać i nie było też efektu oślepiania jadąc bezpośrednio za tym samochodem). Niestety nie pamiętam co to było za auto (jakiś nowy duży SUV, a światła z dziewięcioma ledami na stronę wyglądały na fabryczne ).

PS.W power leda można bez problemu w razie potrzeby dać mniej prądu (gdyby okazał się za mocny), a zwykłego leda więcej prądu (gdyby okazał się jednak za słaby) tylko w szybkim tępie zniszczy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Piotrek, bez urazy, ale odpuść sobie ten temat.

Według prawa, oświetlenie pojazdów na drogach publicznych _musi_ posiadać homologację. Jakbyś dobrze tych świateł nie zrobił - tego wymogu nie spełnisz i narazisz się w razie kolizji na problemy prawne, choćby z wypłatą odszkodowania.

Gdybyś jednak chciał kontynuować, to najpierw przeczytaj normę cytowaną wyżej, potem zaopatrz się w luksomierz i zmierz charakterystykę kierunkową istniejących oryginalnych świateł i dopiero potem projektuj coś, co będzie bardzo zbliżone do oryginału (a i tak będziesz na bakier z prawem).
Piotrek K.

swietlik pisze:ale odpuść sobie ten temat.
OK.
Przecież w pierwszym poście napisanym przeze mnie w tym temacie napisałem
Piotrek K. pisze:Sam myślałem o zrobieniu czegoś takiego (tylko że w samochodzie :grin: ) ale gdy się dowiedziałem ile kosztują porządne diody (czerwone CREE na allegro kosztują 15zł/szt) i że mogą być problemy z brakiem homologacji przez takie światła to się na razie wstrzymałem (ale na pewno wrócę jeszcze do tego tematu :mrgreen: )
Po prostu spodobało mi się tylne światło na pewnym samochodzie i zacząłem myśleć nad wykonaniem takiego, ale gdy się dowiedziałem o problemach z nim związanych to sobie odpuściłem.
Poza tym to nie ja zacząłem temat. Ja tylko napisałem co o tym myślę i to wszystko.
swietlik pisze:Według prawa, oświetlenie pojazdów na drogach publicznych _musi_ posiadać homologację. Jakbyś dobrze tych świateł nie zrobił - tego wymogu nie spełnisz
Gdyby się bardzo postarać i wynająć jakiegoś rzeczoznawcę to istnieje cień szansy :lol: . Ale kosztowało by to to że o cho cho..... albo i więcej :wink:
kisi

Post autor: kisi »

Ja też uważam że światła zewnętrzne samochodu powinny być homologowane więc nie powinny być modyfkowane w żaden sposób.
Wydaje mi się że jedynymi które poddałbym modyfikacji są:
- trzecie światło stopu
- podświetlenie tablicy rejestracyjnej
- oświetlenie wnętrza jak najbardziej tak
ODPOWIEDZ