Jaką latarkę wybrać - pomoc przy jetbeam m1x

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
warkot

Post autor: warkot »

Dzięki, rzeczywiście ma sporą ofertę. Wprawdzie nie ma tego body L2N ale zadałem pytanie i czekam na re. w sprawie możliwości zmajstrowania czegoś na tej bazie. Zobaczymy.

[ Dodano: 6 Listopad 2014, 16:12 ]
Jednak nie ma nic na wymienionej bazie. Wygląda na to, że zostanie mi się NC EA41 ze z Chin.
Pozdrawiam wszystkich
Hetman

Post autor: Hetman »

A czy to "N" jest aż tak ważne, że np L2P automatycznie odpada? Lepiej mieć ładniejszą latarkę czy lepiej świecącą?
warkot

Widzisz, przeczytałem wczoraj recenzję tej N EA41 na jakimś amerykańskim odpowiedniku "światełek". Gość przetrzepał dosyć skrupulatnie parametry techniczne porównując je do N EA4 (wcześniejszy model), ocenił realną siłę światła (jak schodzi z 960 lm w miarę rozgrzewania się. jak wygląda czas świecenia w porównaniu z danymi produc., ocenił, że nieźle odprowadza ciepło. spojrzał krytycznie na dystans - 200-250m wynikający z fi odbłyśnika - 4,0 cm OP). Z tego wyszło mi, że przy cenie ok. 280 zł (z dostawą z USA) nie mam możliwość znalezienia czegoś porównywalnego - cały czas muszę kierować się moimi parametrami wyjściowymi tzn. dł. max 13,5 cm, zasięg - najlepiej 1 km (żartuję), no i żebym w czasie marszu z lampką włączoną na max. w ręce nie musiał jej podrzucać jak gorącego ziemniaka.

[ Dodano: 7 Listopad 2014, 11:49 ]
Ciągle pozostaje aktualny problem naprawy/modyfikacji mojego Jetbeama M1X, ale to się nie pali bo w trybie max. sprawuje się zupełnie przyzwoicie. Zmieniłbym mu diodę i doprowadził do tego żeby nie szalał w trybie low. Sam sobie z tym nie poradzę a to też kwestia kasy.
Hetman

Nie zrozumieliśmy się, ja pytałem o L2N w stosunku do L2P, które ma greg.

EA41 też mi się podoba i w sumie będzie lepszym wyborem (nie spojrzałem wcześniej ;) ) od strony emitera ale nastaw się że nitecore trochę czasem oszukuje - tym bardziej że to 4xAA. Zalinkuj tamto forum, chętnie zerknę.
warkot

Hetman

- Doesn't reach 960 lumens
I to by było jak najbardziej zgodne z prawdą, ze względu na zasilanie. Naprawdę przekonaj się do 18650.
warkot

Toteż dlatego szukałem krytycznej oceny. Zgadza się że 960 lm jest może w 1-2 sek. po włączeniu ale z wykresu straty wynika, że realne jest 800-700lm przez dłuższy czas (15-20min). Zasięg niech zejdzie do 200-250m, zasilanie też powinno być na bazie dobrych aku AA. Inni producenci też ściemniają w swoich info o światełkach. Gościu też pisał, że pierwsze N ea41 chodziło mało ciekawie i wtedy producent przejął się i dosłał mu następne, które osiągnęło prawie 900lm na wyjściu. Natomiast w zakresie moich parametrów wyjściowych inni producenci nie oferują nic lepszego nawet w swoich opisach, no i cenowo nie ma szału. Może za pięć lat połakomię się na lampkę, którą teraz cenią na 1000-1500zł a wtedy będą może jakoś normalniej kosztować.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

warkot,

EA4 to dobra lampka, ale zapomnij o 250m, nawet przy 1000lm. Nie będzie świecić dalej niż Convoy C8 z refem OP i taką samą diodą i prądem w nią, czyli efektywnie do 120-150m. Zamów jeśli Ci odpowiada zasilanie 4xAA, nikt na siłę nie będzie Cię namawiał do Li-ion.
warkot

Jeśli Ci się chce to przejrzyj recenzję z linka powyżej. Mam już dużą lampkę Jetbeama M1X, o którym pisałem wcześniej. Mam swoje kryteria, o których też pisałem wcześniej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

warkot

Za bardzo się napaliłeś na te "markowe" latarki.

Czytasz zagraniczne forum ale masz klapki na oczach i widzisz tylko jeden typ latarki, a przecież na CPF-ie jest dużo recenzji latarek.
Nie patrz na to co pisze producent bo to nie przekłada się na rzeczywisty zasięg.
Chłopaki dobrze radzą na forum, można mieć lepiej i taniej, a to że towar pochodzi z chin, co z tego. nitecore też ma siedzibe w chinach.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

warkot pisze:Jeśli Ci się chce to przejrzyj recenzję z linka powyżej.
Przejrzałem i tylko potwierdza to co piszę. Nie namawiam na C8 bo jest za długie do Twoich wymogów. Piszę tylko że 25000 cd to mniej niż ma modowany C8, a modowany C8 ma realnie do 150m zasięgu , więc zaznaczam to, żebyś nie był zaskoczony.

C8 XM-L2 U2@2,8A w diodę, na 120m (budynek z tyłu), świeci tak i peak beam ma w okolicach 28-30 tyś cd
Obrazek

I powtarzam, że EA 41 to dobra lampka i jeśli nie przeszkadza Ci zasilanie na AA to bierz.
Ostatnio zmieniony piątek 07 lis 2014, 21:16 przez Zbychur, łącznie zmieniany 2 razy.
Vigo

Post autor: Vigo »

W standardzie ANSI zawsze wypisują jakieś laboratoryjno-marketingowe bzdety, które praktyka zazwyczaj brutalnie weryfikuje. :mrgreen:

___
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Realny zasięg 250m daje modowany small sun t08, 200-220m ma xintd X3 ( ~43000cd ) a te latarki mają znacznie większy reflektor.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12512

Wg mojego doświadczenia z teoretycznego zasięgu podawanego przy latarkach trzeba brać jakieś 60% żeby poznać realny.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
warkot

W takim razie skoro producent nitecora podaje 315m x 0,6= 189m (prawie 190 m to chyba nieźle przy dł. 11,7 cm i refie 4,0 cm?). No i pozostaje ciągle problem temperatury. To nie ma być latarka na rower tylko do łapki w marszu, latem (duży problem) i zimą (problem mniejszy).
Ostatnio zmieniony piątek 07 lis 2014, 21:54 przez warkot, łącznie zmieniany 1 raz.
Vigo

Post autor: Vigo »

Z małą latarką w rozpiętości wymiarów, podanych w pierwszym poście na jeziorze nie ma czego szukać, tam 150-200m to żadna odległość.
Wcześniej wspomniane latarki pokroju L2, L2P, L2N to do takich zastosowań nieporozumienie, z tak małego reflektorka odpowiedniego zasięgu się nie wyciśnie, po za tym wiązka będzie zbyt szeroka, wystarczy trochę lekkiej mgiełki (nad wodą norma) i zamiast się przebijać przez opary będzie oślepiać użytkownika rozproszonym i odbitym od drobinek mgiełki światłem.
Pozostałe podane przez autora modele też będą świecić za krótko i za szeroko.
Do takich zadań trzeba szperacza z prawdziwego zdarzenia, z mniejszych latarek powinien poradzić sobie Armytek Predator na XP-G, Solarforce M9 od grega (cafel) też nie jest olbrzymem, a zasięgu jej nie brakuje i cenę ma jeszcze znośną.

Taki TK61 to jest to co pokazało by prawdziwy pazur na każdym akwenie, to jednak wielka krowa i inna pólka cenowa. :twisted:

___
ODPOWIEDZ