Driver LED High Efficiency

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

W zasadzie poniższy cytat będzie tu na właściwym miejscu ;)

„W teorii nie ma różnicy między teorią i praktyką. W praktyce taka różnica istnieje.”
Yogi Berra
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Darek84

Post autor: Darek84 »

Tak też myślałem więc daruj sobie wyimaginowane liczby.
.: Mam ręcę więc kręce:.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ja piszę z praktyki, Ty z teorii. Ot co. Kilka sterowników oprogramowałem ;)

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Darek84 pisze:Tak też myślałem więc daruj sobie wyimaginowane liczby.
Łatwo komuś wirtualnie zarzucać różne sprawy, a może spróbował byś to udowodnić?
Wielokrotnie budowałem różne układy i mogę napisać z praktyki, że "uznany" producent, podaje maksymalną możliwą odchyłkę parametrów, aby się obronić przed skutkami prawnymi. W praktyce więc trudno spotkać elementy, które mają parametry zbliżone do granicznych, więc Twoje zarzuty co do układów opartych na AMC są trochę przesadzone. Gwoli sprawiedliwości, to każdy inny układ, będzie charakteryzował się również większym czy mniejszym uchybem. Istnieje oczywiści możliwość stworzenia układu z pełną kompensacją parametrów, ale... no właśnie, czy zmieści się w latarce?
Bocian ma drivery na AMC, które mają nowe oprogramowanie, i zostały dokładnie przebadane przez bezstronną osobę, mającą spore doświadczenie w dziedzinie driverków.
Test 105C pozwoli Ci się zapoznać z faktycznymi parametrami układów opartych na AMC.
Wyjaśnienia wymaga jedynie, że ta wersja była starowana szybkim PWM, co ma ograniczyć efekt migotania światła, przy sterowaniu niższą częstotliwością PWM, parametry są jeszcze lepsze.
Pozdrawiam
PS: Tak na koniec humorystycznie: Teoria jest wtedy, kiedy coś powinno działać a nie chce i nikt nie wie dlaczego. Praktyka, gdy coś w zasadzie działać nie powinno, a działa, i też nikt nie wie dlaczego.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Hetman

Post autor: Hetman »

Szczerze to użytkowałem jeden driver z supermoonem i niestety był bardzo humorzasty: raz się włączał tak słabo jak chciałem, innym razem trochę mocniej a dość często zdarzało mu się w tym trybie nie załączać diody wcale.

Więc, przychylam się do opinii że rozdzielczość != dokładność.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Hetman pisze:Szczerze to użytkowałem jeden driver z supermoonem i niestety był bardzo humorzasty: raz się włączał tak słabo jak chciałem, innym razem trochę mocniej a dość często zdarzało mu się w tym trybie nie załączać diody wcale.
To oznacza jedno. Za wysoki PWM w trybie moon. Recepta: poprawić algorytm.

Hetman

Post autor: Hetman »

greg pisze:
Hetman pisze:Szczerze to użytkowałem jeden driver z supermoonem i niestety był bardzo humorzasty: raz się włączał tak słabo jak chciałem, innym razem trochę mocniej a dość często zdarzało mu się w tym trybie nie załączać diody wcale.
To oznacza jedno. Za wysoki PWM w trybie moon. Recepta: poprawić algorytm.
W sensie częstotliwość? Powiedz to Flagiuszowi ;) ...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Tak, w trybie moon należy obniżyć częstotliwość PWM.

Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Darek84 pisze:
marmez pisze:Dokładność też musisz podzielić na 8 bitów i wyjdzie Ci wystarczająca. :)
Możesz wyjaśnić dlaczego? Skoro nie możesz czegoś regulować w dłuższym okresie czasu z krokiem mniejszym niż dokładność.
Sterowanie prądem w sterownikach wykorzystujących AMCki odbywa się za pomocą PWM, czyli częstego załączania i wyłączania. Proszę wybaczyć pewno złą terminologię, ale elektronikiem nie jestem. Czyli mamy przebieg prostokątny z różnym wypełnieniem, który z zadaną częstotliwością załącza i wyłącza nam AMCka. Jeżeli np. wypełnienie mamy 1%, czyli jeżeli AMCk pracuje tylko jedną setną czasu, to utrzymujemy, że prąd na diodę jest 1/100 z tych ok 350mA, czyli ok 3,5mA przy odchyleniu 0,4mA (Podane przez Ciebie 40mA*1%).

Przynajmniej ja to tak rozumiem ;)

Pozdrawiam :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Darek84

Pyra pisze:Witam
Darek84 pisze:Tak też myślałem więc daruj sobie wyimaginowane liczby.
Łatwo komuś wirtualnie zarzucać różne sprawy, a może spróbował byś to udowodnić?
Wielokrotnie budowałem różne układy i mogę napisać z praktyki, że "uznany" producent, podaje maksymalną możliwą odchyłkę parametrów, aby się obronić przed skutkami prawnymi.
Bez urazy, ciągle wszyscy mówią o praktyce a nikt nawet nie był mi w stanie podać miernika który by potrafił zmierzyć zmianę o < 1mA przy sterowaniu PWM i prądzie około 2A, dokładność takiego sterowania by musiała być na poziomie 0.05% gdzie średnio ogarnięty projektant ( nie programista ) zdaje sobie sprawę iż to baaardzo ciężka do osiągnięcia wartość. Większość mierników dostępnych na rynku posiada dokładność pomiaru prądu na poziomie około 1%.

Zajrzyj do linka którego podałeś kolo używa fluka za 5k [!] gdzie dokładności podane są dla temperatury pokojowej:
przy 3A zakresu błąd pomiaru 2.1A wynosi :
2.1*0.0035+0.007*3= 28mA ( strona 28 noty w/w miernika )
A układ za kilka złotych z Waszą pomocą potrafi zejść do ułamków mA ? Pomijam fakt iż miernik jest do 10kHz AC sin wave więc tak przynajmniej z 50 razy ma za małe pasmo.

Co "granicy" parametrów nie jest ona tak duża jak Wam się wydaje ilu z Was robiło pełne testy układów ? To znaczy zmienne napięcie zasilania plus testy temperaturowe. Wystarczy rzucić okiem na termometry najmniejszy błąd jest zazwyczaj dla temperatury pokojowej największy w okolicach -30 i 70*C. Do tego dochodzi jeszcze ilość przetestowanych urządzeń i te granice często się kurczą.

Im mniejsze wypełnienie tym większy błąd co potwierdza powyższe np. Attiny nie potrafi wygenerować bez softu impulsu "o zerowej długości" bo i tak ma szpilki.

Koniec teorii.
Chciałbym żebyście tylko przynajmniej ograniczyli swoje domniemania na temat stabilizacji i dokładności sterowników na AMC.

Ja sobie postawiłem inny cel tego tematu stworzenie sterownika o maksymalnie dużej sprawności i chciałbym żeby posty z tym tematem się tutaj pojawiały.
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 wrz 2014, 09:25 przez Darek84, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Darek84, może taka metoda stabilizacji Cię zainteresuje:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13600
Nie jest to co prawda w formacie drivera typowo latarkowego ale rozwiązanie lepsze od AMC7135.
Sometimes darkness can show you the light
Darek84

Ciekawe, zapewne wzmacniacz pracuje w charakterze sterowanego źródła prądowego.
Mój pomysł ma na celu zminimalizowania wady tego rozwiązania w postaci strat na analogu.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Darek84, zaprawdę powiadam Ci, ciężko będzie zbudować cokolwiek lepszego, w rozsądnych pieniądzach, w zakresie zasilania 1x Li-Ion, dodatkowo dającego się upchnąć w latarkowy format :)
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Darek84 pisze:Zajrzyj do linka którego podałeś kolo używa fluka za 5k [!] gdzie dokładności podane są dla temperatury pokojowej:
przy 3A zakresu błąd pomiaru wynosi 2.1A :
2.1*0.0035+0.007*3= 28mA ( strona 28 noty w/w miernika )
A układ za kilka złotych z Waszą pomocą potrafi zejść do ułamków mA ? Pomijam fakt iż miernik jest do 10kHz AC sin wave więc tak przynajmniej z 50 razy ma za małe pasmo
No i znów teoretyzujesz...
Ja mam Fluke 189, który swego czasu kosztował podobnie, jego dane można łatwo znaleźć w necie. Zważ jednak, że są to dane gwarantowane przez producenta, a nie faktyczne parametry. Otóż u nas w pracy, mamy wymóg kalibracji wybranych mierników, i tak przy okazji, podrzuciłem swojego. Dokładność na zakresie DCV wynosi nie więcej niż 0,01% dla zakresów od 500mV do 50V, 0raz nie więcej jak 0,04% dla wyższych napięć. Dla prądów stałych to 0,02% dla zakresów do 400mA i 0,05% dla prądu do 5A. W przypadku pomiarów prądów zmiennych (bo to mnie interesowało, do latarek właśnie) na zakresie prądu do 5A i częstotliwości do 20kHz dla sinusa 0,2% dla prostokąta 0,5%.
Wracając do sterowania układami AMC, to już dawno znamy wpływ pojemności pasożytniczych tych układów na sterowanie przez mało wydajne prądowo wyjścia procesorów. Drogi do rozwiązania problemów są dwie, jedna to obniżanie częstotliwości PWM, druga to podział sterowanych układów na grupy.
A propos, Attiny potrafi wygenerować zerowy PWM, poczytaj noty, pomęcz go a zobaczysz.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Darek84

Jeśli się nie spróbuje to się nie przekonamy;)
Rozmiary: przetwornica 2mm x 2mm, cewka 4mm x 4mm + trochę śmieci no i procek... powinno się udać zmieścić.

Koszty no cóż materiały poniżej 30 PLN więc chyba nie ma tragedii .
ODPOWIEDZ