Mi się jeszcze nigdy nie zdarzył błąd w projekcie mozaiki, zarówno w przypadku samodzielnie wytrawianych i tych wysyłanych do płytkarni, a jak by było coś źle to bym od nowa wytrawiał, bo nie lubię fuszerki.No tak, tylko że w razie wpadki, nie masz już możliwości dokonania korekty. Tylko zamawiać kolejne płytki i.... czekać. Bardzo często błędy dostrzegam dopiero po naniesieniu masek na gotową płytkę, a przed trawieniem, wtedy pisak i skalpel do ręki i gotowe.
Jeszcze zacytuje siebie:
JA pisze: przeciągasz .brd z eagle i po chwili masz rendery PCB, cenę i podgląd na poszczególne warstwy, co się też przydaje w sprawdzaniu czy nie ma gdzieś jakiegoś "babola".
SOT89 to popularna obudowa, tym bardziej w światełkach(AMC....), a uC nie lubią wyginania nóżek, bowiem łatwo się odłamują.Przelotki mają kołnierze grubości 0,1mm, więc spokojnie jedną z nóżek można delikatnie podgiąć, a w zasadzie po dociśnięciu elementu, sama się wygnie. No chyba, że jest to element typu SOT89.
Do tego jak jeszcze dochodzi lutowanie pastą to elementy mogą zjechać na bok
Nie dla każdego DIY to jedno i to samo, zamawianie płytek w firmach to też swego rodzaju zdobywanie doświadczenia i nauki.Jednym z, raczej tak, najważniejszym, raczej nie. Dla mnie jest to indywidualizacja urządzenia, chęć nauki, zdobycie kolejnych umiejętności
Nie wiem co to ma do PCB.uratowanie tego co mam, przed złomowaniem.
No a ja jestem bardziej DIY jeśli chodzi o obudowę bo wole takową zrobić samemu, np. z plexy, niestety mam dostęp tylko do pseudo-plexyBardzo często zdobędę np. fajną obudowę i zastanawiam się co z niej zrobić.
Ledwo DIY, ale bardziej DIY niż kupienie gotowcaNiestety, szczególnie w pewnym portalu, pojawiają się urządzenia "wykonane" przez tamtejszych tuzów, które są de facto złożeniem zamówionych elementów. Często nawet projekt nie jest indywidualny.
A drukarki 3D to już w ogóle odstępstwo od DIY...
EDIT:
Zdjęcia jednej z płytek, wszystko jest równe, tak samo z innymi płytkami, no może na jednej opis przesunięty o te 0,2mm...
http://obrazki.elektroda.pl/3417084300_1394272214.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/7012435500_1394272212.jpg