Dobór potencjometru do wiertarki.
Triak czy tranzystor wymieniłeś?
Sprawdź, czy mikrokontroler zasilanie właściwe dostaje. To wygląda na prosty układ z zasilaniem na diodzie Zenera - uważaj, nie dotykaj nic na płytce, bo wszędzie potencjał wysoki może się pojawić. Sprawdziłbym też, czy na wyjściu sterującym z mikrokontrolera do triaka cośkolwiek się zmienia, nawet zwykłą um-ką powinno się dać zobaczyć.
Pozdrawiam
Marcin S.
Sprawdź, czy mikrokontroler zasilanie właściwe dostaje. To wygląda na prosty układ z zasilaniem na diodzie Zenera - uważaj, nie dotykaj nic na płytce, bo wszędzie potencjał wysoki może się pojawić. Sprawdziłbym też, czy na wyjściu sterującym z mikrokontrolera do triaka cośkolwiek się zmienia, nawet zwykłą um-ką powinno się dać zobaczyć.
Pozdrawiam
Marcin S.
Marcin S., myślałem że triak, to taki "skrót" od tranzystor. Dopiero teraz zauważyłem, że to dwa różne pojęcia... Triak ten przykręcony do wygiętej blaszki, która pełni funkcję radiatora to dokładnie takie coś: http://allegro.pl/lispol-triak-16a-600v ... 02695.html Powinno być na nim zwarcie i te 20 Ohm tak jak u mnie?
Jak mam sprawdzić czy coś się zmienia i co to jest um-ka?
Jak mam sprawdzić czy coś się zmienia i co to jest um-ka?
Nie twierdzę, że jest inaczej. Ok, wiem dość, już ja coś wymyślę.ptja pisze:Borsuczy, 230V jest naprawdę niebezpieczne. Do gniazdka kup "fabrykę", a kształć się na niższych napięciach...
[ Dodano: 17 Maj 2014, 01:36 ]
PS. Mam już ten uchwyt do wiertarki. Jacyś chętni na mini prezentację w forumowym warsztacie?