lampa warsztatowa DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
magus

Post autor: magus »

Podejście 3-cie - jak teraz to wygląda?

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Mi brakuje jeszcze 1 ceramika blisko wejścia drugiego LM317 i choć 1 wspólnego elektrolita choćby tylko 100uF ;-) Regulacja teraz będzie ok, choć nie zjedziesz z prądem tak nisko, jakbyś chciał. :razz:
magus

ElSor pisze:Mi brakuje jeszcze 1 ceramika blisko wejścia drugiego LM317 i choć 1 wspólnego elektrolita choćby tylko 100uF ;-) Regulacja teraz będzie ok, choć nie zjedziesz z prądem tak nisko, jakbyś chciał. :razz:
A w jakim celu elektrolit? Co daje w porównaniu do ceramicznych.
Dlaczego jeden kondensator wspólny na wejściach dla obu LM317 nie wystarczy?

Co do zmiany natężenia, założyłem nastawy:

OFF
50% - świeci połowa diodek, 350mA
70-100% - zmiana natężenia prądu dla drugiego szeregu diod w zakresie 150-350mA,
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
magus pisze:Dlaczego jeden kondensator wspólny na wejściach dla obu LM317 nie wystarczy?
Zerknij do datasheet układu LM. Producent zaleca używanie kondensatorów 100nF na wejściu i wyjściu, w celu wyeliminowania możliwości wejścia układu w oscylacje, a tak się często dzieje w układach z nieliniowym lub impulsowym obciążeniem. Dodatkowo, kondensatory te powinny być montowane jak najbliżej wyprowadzeń LMa.
Szczególnie niekorzystnie wpływają długi przewody połączeniowe.
Efektem będzie grzanie niewspółmierne do teoretycznej mocy wydzielanej, zarówno na układzie jak i obciążeniu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
magus

Ok, załapalem o co chodzi z tymi kondensatorami na wejściu, dodam 0,1uF do drugiego.
Czy opróczy tych kondensatorów coś jeszcze mam poprawić?

Zasilanie będzie 18V albo 21V, zależnie ile ostatecznie diod będzie (2x5 czy 2x6 ).
frozeneye

Post autor: frozeneye »

Witam,

Jestem na zakupie lampy do lutowania, niestety tanich i praktycznych nie widziałem.
Z tym większym zainteresowaniem czytam ten wątek, jednak trapi mnie myśl, że dawno nie było nowych informacji - jak idzie praca?

A może lampka już działa? To prosiłbym o zdjęcia i koszt wykonania.

pozdrawiam
magus

A witam, witam :)

Prace posuwają się do przodu, aczkolwiek bardzo wolno.

Na obecną chwilę gotowa jest część mechaniczna - zakupiłem lampę kreślarską i zdemontowałem klosz. Zamiast niego zamontowałem stelaż z zamontowaną soczewką fi 130mm i powiększeniu x3 (jeśli wierzyć chińczykom).

Sam stelaż to dwa płaskie talerze z plastiku, w których usunąłem dno. Uzyskałem sztywną i lekką konstrukcję, do której teraz domontuję LEDy na podkładach i z radiatorkami.

I właśnie to jest obecny etap - montaż elektroniki.

Części już są (ledy, podkłady, elementy do drivera) teraz tylko przygotować płytkę i polutować wszystko. Ostatecznie zrezygnowałem z układu z potencjometrem (3W-atowe są koszmarnie drogie) i zrobię układ oparty na przełącznik 6-cio pozycyjny (6 poziomów świecenia od ok 115 do ok 1000mA).

Ostatni wydatek to będzie zasilacz - potrzebuje ok 22-23V (6xLED + driver), więc chcę zakupić zasilacz do laptopa -> 24V/1,5A.

Szacuję, że całkowity koszt zamknie się poniżej 250zl.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Hej,

Mam pytanie czemu nie użyjesz regulatora PWM ?
Ogólnie mam pytanie do forumowiczów, czy tylko ja mam przekonanie jakie to one są świetne ? :roll:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Issac pisze:Mam pytanie czemu nie użyjesz regulatora PWM ?
PWM powoduje mruganie światła, niektórzy są na to uczuleni, poza tym, jeśli chodzi o lampę warsztatową, to takie zachowanie jest niedozwolone, w związku z wywoływaniem efektu stroboskopowego przy obserwacji wirujących elementów. Lampa warsztatowa musi świecic światłem ciągłym.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ