Modernizacja starego PC (SSD+HDD SATA3 na płytę z SATA1/2 ?)

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Oczywiście miałem na myśli Windowsa 7 bo Misiakus o nim wspomniał. Takie 32-bitowe linuksy już od dawna obsługują większe ilości pamięci.
Nie wiem czy będzie jakaś różnica w szybkości działania systemu między 32 a 64-bit. Jeśli nie to zdecydowanie lepiej brać 64.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Misiakus pisze: Spytam jeszcze dodatkowo bo mnie wczoraj naszło jak czytałem o tym ile trzeba w XP namieszać aby lepiej SSD działały :/
Ale mieszać w XP-ku trzeba tylko jak dysk jest pozbawiony funkcji TRIM ;-)

GoodRam-y też są bardzo chwalone więc można też wesprzeć polską firmę :)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Misiakus

Post autor: Misiakus »

Zmienia mi się nieco koncepcja modernizacji bo nie udało się uzbierać odpowiedniej ilości funduszy :(

Wstęp.
Wykombinowałem, że przy mieszaniu w dyskach podstawowy problem to nie prędkość a ilość miejsca.

Nie wiem czy wrzucenie na starą płytę i stary zasilacz nowego dysku jako trzeci albo podmienianie jednego z istniejących ma sens bo nie wiem jaką konsumpcję mają stare a jaką nowy i boję się aby nie przeciążyć starego PC.

Tak więc kupię chyba najpierw dysk zewnętrzny 1,5-2TB i pozrzucam na niego wszystko co mam na wbudowanych obecnie 500-kach, 160-ce zewnętrznej i część tego co mam na backupowej-zewnętrznej 500-ce. Razem powinno być koło 1,3TB danych i zostaje miejsce na dodatkowe :)

Ten drugi dysk Seagate, który mam teraz wbudowany i służy jako magazyn danych przełożę na systemowy, sformatuję, zdejmę partycje i założę nowe (wcześniej zmieniałem partycje na już zapełnionym dysku).

Stary systemowy Seagate też sformatuję i zrobię nowe partycje na czystym a potem zafunduje mu jakąś diagnostykę i jak będą jakieś pozytywne rokowania i pewność, że jeszcze trochę pożyje i dane będą bezpieczne to poużywam go jeszcze jako wbudowany dysk na dane.

SSD na system kupię jak pojawi się dodatkowa gotówka :)

A teraz pytanie zasadnicze o dyski zewnętrzne.

Czy te z dodatkowymi zasilaczami, które są tańsze pożyją kilka lat ? Czytałem niepokojące informacje o padających w nich zasilaczach :/
Czy taki zasilacz można dostać luzem w razie takiego padu ?

Miałem kiedyś zewnętrzna obudowę na dysk i faktycznie zasilacz padł w ciągu pół roku :/ Ale te obudowy za 20-30 zeta to jeszcze inna bajka.

Zewnętrzne 2GB na USB są sporo droższe ale tutaj niepokojący jest fakt, że są zgodne do Windows 7. Znaczy się ... Windows 8 i 9 mi ich już nie będzie widział ?
Te z zasilaczem niby są zgodne z 8 a te na USB już nie ...

Myślę konkretnie o Samsungach za 281,00 zł i 397,00 zł:
z zasilaczem - D3 Station STSHX-D201TDB (3.5'', 2TB, USB 3.0) i na USB - M3 Portable STSHX-M201TCB (2.5'', 2TB, USB 3.0).
Przy tym dużym nie widziałem prędkości dysku więc zakładam, że 5.400. Ale bardziej zależy mi na żywotności i wytrzymałości.

Alternatywą pośrednią jest Samsung M3 Portable (2.5'', 1.5TB, USB 3.0) za 292 zł. Pół Giga mniej ale cena jeszcze akceptowalna.

I pytanie asekuracyjne ;)
Jakby wpadła dodatkowa kasa w ciągu 2 tygodni (idą urodziny :)) to byłoby tak:
System: Plextor PX-M5S Series PX-128M5S (2.5", 128GB, SATA/600) ok. 300zł.

Dane ... no właśnie - jaki dysk na dane ?
WD Green ? WD Red ? WD Blue ? WD purple ? 1-2TB (Black za drogi i za głośny).
Te Green'y, Red'y itp. bądą trwałe jak oprócz chomikowania będę też z nich odtwarzał czasem film albo edytował dokumenty ? Ogólnie traktował je tak w 50% aktywnie poza systemem ale będzie na nich też plik wymiany itp.

I ostatnie pytanie awaryjne :)
Czy WD Red albo Purple nadaje się na system plus dane ?
WD Purple WD20PURX (3.5'', 2TB, SATA/600) jest teraz w promocji za 310,00 zł

Dzięki :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Dysk zewnętrze z zasilaczem się nie wypowiem bo nie miałem i nie wiem o jakim konkretnym modelu mowa.

Misiakus pisze:Dane ... no właśnie - jaki dysk na dane ?
WD Green ? WD Red ? WD Blue ? WD purple ? 1-2TB (Black za drogi i za głośny).
Te Green'y, Red'y itp. bądą trwałe jak oprócz chomikowania będę też z nich odtwarzał czasem film albo edytował dokumenty ? Ogólnie traktował je tak w 50% aktywnie poza systemem ale będzie na nich też plik wymiany itp.

I ostatnie pytanie awaryjne :)
Czy WD Red albo Purple nadaje się na system plus dane ?
WD Purple WD20PURX (3.5'', 2TB, SATA/600) jest teraz w promocji za 310,00 zł

Za nić w świecie nie bierz GREENA bo transfery ma na poziomie RED przy o wiele niższej żywotności.

RED polecam z góry bo jeden praktycznie od roku chodzi w NAS-ie i w S.M.A.R.T wszędzie "0", tak jestem z nich zadowolony że dokupiłem kolejny dla siebie i brata :)

BLUE też polecam, jeden chodzi u mnie od jakiś 4-rech lat a u brata u 3 i też nie ma z nimi problemu.

PURPLE to nowa odsłona RED tylko z dodatkowa funkcją i kierowany jest do monitoringu.

Nie zalecam stawiać systemu na RED ani PURPLE bo są to wersje serwerowe przez to dosyć długo będzie się włączał i ładował system dodatkowo oferują one prędkość do 5400prm przy wykorzystaniu funkcji InteliPower czyli zmiennej prędkości obrotowej zależnej od potrzeby.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
rafalzaq

Przy dyskach bez zasilaczy (czyli zasilanymi z USB) musisz wziąć pod uwagę, że nie wszystkie urządzenia dają wystarczająco dużo prądu na portach USB. Będziesz chciał podłączyć dysk do jakiegoś laptopa i okaże się, że nie działa bo mocy nie wystarcza. Nie wspominając już o bardziej specyficznych urządzeniach jak rutery, telewizory czy jakieś dekodery. Chyba nie ma się czego obawiać dysków z dodatkowym zasilaczem. Jeśli zasilacz jest badziewny to wcześniej czy później padnie. Ja tam w moim mam zasilacz ze standardową wtyczką, więc jakby padł to będzie można wymieć na inny o takich samych parametrach.
Awatar użytkownika
Misiakus

Telewizora nie mam, netbooka Samsung N150 wstawiam na bazarek od ponad roku ;) a żony większy 15,4" powinien sobie poradzić. Najważniejsze, że 99,99% razy będzie podłączany do mojego PC, który ma z 10 albo więcej portów USB 2.0 i radzi sobie ze wszelkim złomem peryferyjnym a w ciągu roku mam nadzieje mieć już nowego PC ... albo mini PC (spodobały mi się strasznie Mini PC ASRocka :) ), w którym portów też będzie sporo i będę zwracał uwagę przy kupowaniu sprzętu aby górkę mocy miały :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

rafalzaq pisze:Przy dyskach bez zasilaczy (czyli zasilanymi z USB) musisz wziąć pod uwagę, że nie wszystkie urządzenia dają wystarczająco dużo prądu na portach USB. Będziesz chciał podłączyć dysk do jakiegoś laptopa i okaże się, że nie działa bo mocy nie wystarcza. Nie wspominając już o bardziej specyficznych urządzeniach jak rutery, telewizory czy jakieś dekodery.
Skąd takie informacje bierzesz <co?>

O tego jest firma no-profit USB Implementers Forum Inc. żeby standaryzować ten port,więc sprzęt który go posiada musi spełniać minimalne wymogi by nie było problemów. Wszystkie dyski przenośne 2,5" nie potrzebują dodatkowego zasilania i radzą sobie z nimi nawet telefony i tablety z USB OTG.

Problem się pojawia tylko jak stosujemy huba pasywnego, ale to jest normalne i logiczne.
Awatar użytkownika
rafalzaq

I zagwarantujesz, że wszystkie urządzenia są zgodne ze standardami?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Jak kupisz urządzenie które nazywa się Nokla, PolyStation, SQNNY itp, to nie, co do reszty to muszą być zgodne bo inaczej nie zostały by dopuszczone do sprzedaży, od tego właśnie są firmy i instytucje które nad tym czuwają.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

A ja np miałem problem żeby na tablecie itronixa ruszył mi dysk przenośny 2.5 cala podłączony pod usb - nie obyło się bez aktywnego huba. Tak samo było z tvboxem na androidzie.
kisi

Post autor: kisi »

Nie spotkałem się z dyskiem 2.5" który miałby problemy z zasilaniem. Najgorsze są nietypowe rozwiązania jak np. Raspberry który ma nigdzie niska wydajność prądowa USB. Ale z komputery i laptopy żadnych
ptja

Post autor: ptja »

Przy zasilaniu dysków (tak miałem z passport 250GB) może mieć znaczenie kabel USB: powinien mieć wystarczający przekrój przewodów zasilania (ten dołączony do dysku działa, ale inne nie zawsze) i być wpięty do gniazdka bezpośrednio (bez przedłużacza).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Pomaga kabel typu Y z dwoma wejściami USB - jedno pełne a drugie jedynie do zasilania.
Markowe dyski 2,5 cala zwykle mi działały dobrze, niemarkowe kieszenie nie zawsze, czasem jak było USB w laptopie to nie chciały działać, często ważny był dobry kabel.
Awatar użytkownika
Misiakus

DUŻY EDIT i czyszczenie całego posta :)

Przyjrzałem się temu co mam pod maską, poczytałem o zasilaczu (Xilence XP480) i zmieniły mi się nagle priorytety ;)
Finalizuję zakupy w oparciu o już posiadane 700 zł (część kasy zdefraudowałem na ZebraLight SC52w na którą nie załapałem się na Mikołaja ;)).
Baterię na płycie wymieniłem na nową CR2032 i kondensatorów popuchniętych nie wypatrzyłem więc wydaje mi się, że na razie poniższe zakupy dadzą mi ze 1-2 lata normalnego działania.

14.05.2014 - Jupi! - już zamówiłem :)
Muszę tylko wyjaśnić z Morele dlaczego w zamówieniu mam dodatkowe dwa komputery, dwa Windowsy 7 i dwa office'y na łącznie 4881,00 złotych i niedługo będę walczył z przekładaniem starej płyty, nagrywarki, dysku i domontowywaniem nowych zabawek :)

1. Dysk Western Digital Red, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200 64MB cache (WD10EFRX).
2. Wentylator Enermax T.B.Silence 14cm UCTB14B.
3. Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ (P1-550S-XXB9).
4. Arctic Cooling MX-2 4g pasta termoprzewodząca.
5. Nzxt Adapter do wentylatorów z 2-Pin na 3-Pin Molex.
6. Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan LT HE922 (SPC091)3. Obudowa Midi ATX.

7. Dorwałem wcześniej na aukcji obudowę ANTEC P100 stan idealny za 235 złotych (najtaniej w sklepach za 326,76 widziałem). Odbiór osobisty.
Więc sprawa obudowy już rozwiązana i to już pod przyszłe konfiguracje :).

SSD za kilka miesięcy bo prędkość nie jest priorytetem a tu w wyborze już mi pomogliście - fenkju :)

Wentylator "2" wstawię do obudowy zamiast fabrycznie zainstalowanego przedniego Antec TwoCool 120, który pójdzie do zasilacza Żony razem z ta przejściówką 3 na 2 PIN (żony Modecom 500 chodzi jak traktor i mam nadzieję, że to rozwiąże problem na 1-2 lata bo potem Żona planuje kupić cały nowy PC)

Mam tylko nadzieję, że jak wszystko poprzekładam to wystartuje i będzie działało bo to mój debiut w takim poważnym mieszaniu w PC :)

Dzięki

[ Dodano: 27 Maj 2014, 14:17 ]
Hello :)
Doszło dojdzie mi jutro trochę funduszy to dokupię SSD :)
Mam też od 3 dni modowanego Win 8.1 ... no muszę jeszcze przeinstalować bo straciłem prawa administratora i nic nie działa (kasowanie/instalowanie/odinstalowywanie/zapisywanie zmian w aplikacjach i systemie).
Ale ogólnie widzę w tym przyszłość i znowu postawię 8.1.

Zauważyłem jednak, że nieco się krztusi jak pootwieram mu z 50 zakładek w Mozilli (a to wersja okrojona i wydajniejsza) i pomyślałem o dokupieniu RAM'u. Filmy na jutubie przystają, czasem kursor dziczeje itp.
Przykładowo teraz Total Commander pokazuje użycie procka skacząc co chwila między różnymi wartościami w zakresie między 3 a 88% a RAM'u 74% (Mozilla 47 kart, Total Commander Ultima Prime, Irfan View, 2x notatnik, Sumatra PDF, Pidgin (GG), kalendarz na pulpicie i zamiennik zegara w Trayu).
Dodatek do Mozilli pokazuje current RAM ussage 1411.

I jak to jest na prawdę z dokładaniem RAM'u ?
Znalazłem różne opinie ... można łączyć firmy albo nie można i sam już nie wiem.
I czy można łączyć kości o różnych CL i tych innych cyfrach poza 800MHz ?

Mam obecnie Płyta główna Gigabyte GA-EP45-DS3LR
- 4 złącza 1.8V DIMM DDR2 obsługujące do 16 GB pamięci / Dwukanałowa obsługa pamięci / DDR2 1333+/1066/800/667 MHz

Siedzi u mnie: Pamięć fizyczna: 3072 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM).
3x DIMM1: GeIL CL5-5-5DDR2800 5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 400 MHz) (4-5-5-13 @ 333 MHz) (3-4-4-10 @ 266 MHz).

Myślałem aby dokupić kość 2GB i wepchnąć ją w DIMM1, ten najbliżej procka a pozostałe 3 kości 1GB przełożyć do 2,3 i 4. Jak się trafi okazja to 2x2GB i zostawię sobie wtedy 2 stare kości po 1GB.

Sloty mają 2 różne kolory ... to też ma niby znaczenie ale tutaj też czytałem różne opinie.

Poproszę 3 zdania porad ogólnych przy dobieraniu RAM'u jeżeli można :)

Obrazek
ODPOWIEDZ