GPX Greenbox

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

fxxx pisze:3x AA to już ładnie wykrywa, gorzej z jedną celą.
W szeregu, czy równolegle? Jakim prądem?

Dane oczywiście zbieram do celów statystycznych i naukowych :)

[ Dodano: 2 Marzec 2014, 18:48 ]
fxxx pisze:3x AA to już ładnie wykrywa, gorzej z jedną celą. Dobry koszyk to podstawa, choć do AA marzy mi się prosta ładowarka, która najpierw rozładuje a potem sama naładuje ogniwo. Bez klikania.
No niestety w BC700/BC900 trzeba kliknąć kilka razy by to uzyskać :( Jednak nie po to piszę.

Z artykułów linkowanych w wyżej linkowanym przeze mnie poście wynika, że efekt pamięci w Ni-MH jest głównie chwytem marketingowym i w zasadzie nie ma co sobie nim głowy zawracać. Dodatkowo ten efekt występuje, gdy się ogniwa często rozładowuje dokładnie do tego samego poziomu, czyli w urządzeniach, z jakąś kontrolą i odłączaniem przy tym samym stanie...

Sanyo na Eneloopach też zapewnia, że nie posiadają efektu pamięci.
Efekt pamięci był znaczny w Ni-Cd.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fxxx

Post autor: fxxx »

Szeregowo. Miałem bc700, ale szybko oddałem. Chyba zostaje mi jakaś prosta mikroprocesorówka.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

fxxx, a jakim prądem lądowałeś? Bo to tez ma duże znaczenie przy wykrywaniu dU...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 mar 2014, 06:05 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fxxx

Dawno to było, ale około 500mA
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Zamawiam finalnie to
http://allegro.pl/skyrc-pl-ladowarka-im ... 08507.html
warto dokupić jeszcze jakieś kabelki, za jednym zamachem od tego sprzedawcy?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ogólnie czujnik temperatury ale to lepiej zrobić samemu - LM35 + kabelek + złączka. Kabelek do połączenia z kompem też samemu można zrobić po taniości > https://www.fasttech.com/p/1230400
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Nie będę zakładał nowego tematu, ani zaśmiecał komuś jednym pytanie. Chodzi o ładowani e akumulatora żelowego. Mam 5Ah 12V żelowy do skutera, nówka, ale został w skuterze na ponad miesiąc z z włączoną stacyjką. Mam taki mały ruski prostownik, ale mam też Imaxa B6, pytanie jakim prądem ładować taki akumulator Imaxem, 1A będzie OK. oczywiści w trybie Pb.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 mar 2014, 21:08 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
fxxx

Kiedyś stary nauczyciel elektrotechniki (wieeeeeeeeelka kopalnia wiedzy, ale poglądy spaczone) powiedział mi że aku ołowiowe można uratować jedynie ładując bardzo długo małym prądem (tak rzędu 50-100 mA, dotyczyło pojemności samochodowej), wtedy jakieś tam reakcje mają prawo zajść poprawnie.
ODPOWIEDZ