Problem z Neostradą
walczyłem z tym juz trzykrotnie.
pierwszy raz neostrada - wiele lat temu - monterzy cos tam poprawili i było ok - trwało to pół roku, ale szybkości to 2MB - to było dawno.
później już czasy współczesne - nie ja zamawiałem - ktoś wziął z telewizja przez linie - czasem zrywało - bardzo rzadko da się życ, ale szybkość żenująca - zgłębiłem temat okazało sie że telewizja przez kabel rezerwuje duza cześć łącza - wyłączyłem dziadostwo - Neostrada mówiła coś o 20 Mb było 6- 8 MB i zrywało kilka razy na dobe.
wkurzony uległem namowa Netii bo konsultant stwierdził ze maja własna linie i będzie lepiej niz w telekomunikacji/orange.
oczywiście nie było bo linie nie była netii tylko dzierżawiona od tP wiec technicznie to samo.
zrywało i transfery 4 - 8 Mb
po 3 miesiącach walki i zgłębiania tematu - sztucznie ograniczyli mi prędkość do 8 MB (na moje życzenie), router podpięty bezpośrednio w miejscu gdzie kable wchodzą do domu i do dopiero za Reuterem rozdzielony na gniazdka.
jest przyzwoicie ale i tak czasem rwie na kilka/kilkadziesiąt sekund a czasem trzeba zresetować Reuter ale to najlepsze co osiągnąłem - winne sa kiepskie parametry Lini do stacji. ale warto i we własnym domu sprawdzić instalacje - każde połączenie kabli top strata, bez względu czy lutowane (to w sumie najgorsze) czy skręcane połączenia.
pierwszy raz neostrada - wiele lat temu - monterzy cos tam poprawili i było ok - trwało to pół roku, ale szybkości to 2MB - to było dawno.
później już czasy współczesne - nie ja zamawiałem - ktoś wziął z telewizja przez linie - czasem zrywało - bardzo rzadko da się życ, ale szybkość żenująca - zgłębiłem temat okazało sie że telewizja przez kabel rezerwuje duza cześć łącza - wyłączyłem dziadostwo - Neostrada mówiła coś o 20 Mb było 6- 8 MB i zrywało kilka razy na dobe.
wkurzony uległem namowa Netii bo konsultant stwierdził ze maja własna linie i będzie lepiej niz w telekomunikacji/orange.
oczywiście nie było bo linie nie była netii tylko dzierżawiona od tP wiec technicznie to samo.
zrywało i transfery 4 - 8 Mb
po 3 miesiącach walki i zgłębiania tematu - sztucznie ograniczyli mi prędkość do 8 MB (na moje życzenie), router podpięty bezpośrednio w miejscu gdzie kable wchodzą do domu i do dopiero za Reuterem rozdzielony na gniazdka.
jest przyzwoicie ale i tak czasem rwie na kilka/kilkadziesiąt sekund a czasem trzeba zresetować Reuter ale to najlepsze co osiągnąłem - winne sa kiepskie parametry Lini do stacji. ale warto i we własnym domu sprawdzić instalacje - każde połączenie kabli top strata, bez względu czy lutowane (to w sumie najgorsze) czy skręcane połączenia.
Rysiu., Masz jakąś alternatywę na innego dostawcę u siebie, nie musisz z nim podpisywać umowy, wystarczy, żeby Netia wiedziała, że masz alternatywę. Ja mogę mieć 5-ciu różnych dostawców internetu u siebie, wliczając mobilny - 8-miu. Negocjuję z nimi za każdym razem i zawsze ustępują. Przedstawiam ofertę konkurencji, co mogą łatwo sprawdzić i za wsze coś urwę. Ostatnim razem, zadzwonili z ofertą 45,90zł do 20Mbit, i umowa na 2 lata, bez routera bo już mam. Skończyło na 45,90zł do 20Mbit nowy router (który i tak sprzedałem bo był gorszy od starego) i umowa na 24m-ce ale pierwsze 4 m-ce po 1zł. Nikt ich nie przebił.
Za internet abonament płacisz, z góry prawda? Więc nie interesuje Cię to, że mają starą linię, internet ma być. Zadzwoń do rzecznika praw konsumenta i walcz o odszkodowanie. W nocy się śpi a nie siedzi na internecie (teoretycznie)
Za internet abonament płacisz, z góry prawda? Więc nie interesuje Cię to, że mają starą linię, internet ma być. Zadzwoń do rzecznika praw konsumenta i walcz o odszkodowanie. W nocy się śpi a nie siedzi na internecie (teoretycznie)
Trzeba szukac bo jest dużo ofert z innych firm które biją cenowo te molochy.fotorondo pisze:To co jeszcze jest do wyboru ?Rysiu. pisze: Ta więc odradzam podpisywania jakichkolwiek umów z netią czy tp/orange.
Ja znalazlem fajnego dostawce internetowego który na moim obszaże dziala od 10 lat ale ma strasznie kiepską reklame, po prostu trzeba szukac i trochę podzwonić.
I w ten sposób za 30zl/mies bede mial 30/2 Mb/s , a dzisiaj byli monterzy i ciągneli światłowód do mieszkania, wiec jeszcze 2 miesiące do konca umowy i rozstaje sie na zawsze ze złodziejami.
Ostatnio zmieniony piątek 04 kwie 2014, 12:12 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Zbychur, tak wiem że mogę zgłosić ale zanim coś zdzialają to już nie będe miał z nimi nic wspólnego a już nawet ni chce mi sie nic z tym robić bo po prostu mam dość.
Patent z negocjowaniem już przerabiałem i nic to nie daje za specialnie bo i tak była oplata 30zł za utrzymanie łącza, a co do tych prędkosći do 20Mb/s to już napisalem wcześniej jak to wyglada.
Przepraszam za możliwe błędy ale cieżko sie pisze z telefonu.
Patent z negocjowaniem już przerabiałem i nic to nie daje za specialnie bo i tak była oplata 30zł za utrzymanie łącza, a co do tych prędkosći do 20Mb/s to już napisalem wcześniej jak to wyglada.
Przepraszam za możliwe błędy ale cieżko sie pisze z telefonu.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
No ja mam dobra linię i na kablu mam prawie te 20Mbit, ale i tak wykorzystuję tylko 8 , bo mój komp z ich routerem szybciej się nie łączy, jakiś zgrzyt sprzętowy i tyle. Jak jeszcze miałem 10Mbit i mi Downstream spadł po niżej ~7000 to dzwoniłem i poprawiali, jak był w okolicach 8000 Kbps, to jeszcze mi nie przysługiwała naprawa, bo dopiero jak poniżej 70% deklarowanego spadnie to mogą przyjąć zgłoszenie. Takie niby warunki, tak działali. szczerze mówiąc nie narzekam.Rysiu. pisze:a co do tych prędkosći do 20Mb/s to już napisalem wcześniej jak to wyglada.
Ja mam stary ASMAX, jeszcze od tele2, co prawda przysłali mi nowy router, który łączył się pełnym ogniem ale słaby miał sygnał, a antenki nie było gdzie podłączyć, więc poszedł na handel. Mnie te 8 z groszem wystarczy, jeszcze mi nic nie zacinało.neutrinus pisze:A jakich routerów używacie?
Jeszcze taka mała ciekawostka z mojej strony, jako że urządzenie zwane Netiaspot zostanie odesłane nie mogłem się powstrzymać przed sprawdzeniem jak to w środku jest zbudowane.
Rozbieram i co widzę...ewidentnie router był zalany i naprawiany suszarką bo pełno zacieków było.
Nie, nie ja go zalałem bo siedział w szawca pod sufitem a on taki przyszedł z wymiany gwarancyjnej bo poprzednik się dla odmiany spalił
Rozbieram i co widzę...ewidentnie router był zalany i naprawiany suszarką bo pełno zacieków było.
Nie, nie ja go zalałem bo siedział w szawca pod sufitem a on taki przyszedł z wymiany gwarancyjnej bo poprzednik się dla odmiany spalił