Ładowanie NiMH za pomocą Imax B6
- pegasus_sis
Niby dlaczego przy ładowaniu ogniw NiMH prąd miałby sam spadaćpegasus_sis pisze:No tak, ale prąd ładowania z czasem spada i nawet jak ustawię na 0.5A to i tak pod koniec spada do 0.1A
Przy tych ogniwach tylko pod koniec ładowania częściej sprawdza deltę, przerywając ładowanie ale prąd ładujący jest stały.
Nie zauważyłem, by prąd spadał w trybie NiMH, ale też nigdy do końca nie sterczałem nad ładowarką.fredek pisze:Niby dlaczego przy ładowaniu ogniw NiMH prąd miałby sam spadaćpegasus_sis pisze:No tak, ale prąd ładowania z czasem spada i nawet jak ustawię na 0.5A to i tak pod koniec spada do 0.1A
Przy tych ogniwach tylko pod koniec ładowania częściej sprawdza deltę, przerywając ładowanie ale prąd ładujący jest stały.
Inne pytanie, wie ktoś może czym się różni tryb NiMH Auto, od NiMH Manual? przejrzałem przed chwilą jedną instrukcję, i nie znalazłem wyjaśnienia.
Prąd nie będzie spadał, bo ładowarka podbije napięcie (prawo Ohma) i przekroczy maksymalne napięcie ładowania akumulatora.
Jeśli ładujecie badziewiem, które nie jest w stanie poprawnie przeprowadzić procesu to JEDYNĄ bezpieczną metodą jest ładowanie prądem 0,1C na czas. Jeśli macie za dużo akumulatorów i chcecie je wykańczać ładowaniem szybkim, nie obędzie się bez obliczeń i faktycznie ustawianiu wszystkich zabezpieczeń jakie są. Fakt że jakoś sobie z tym można poradzić nie oznacza że to dobra metoda.
PS. Przetestowałem Eneloopy (białe) na Bantam B6 i bez problemów ładuje i kończy proces jak trzeba. Sądziłem, że Imaxy są chińskim klonem Bantamów, ale jak widać nie.
Jeśli ładujecie badziewiem, które nie jest w stanie poprawnie przeprowadzić procesu to JEDYNĄ bezpieczną metodą jest ładowanie prądem 0,1C na czas. Jeśli macie za dużo akumulatorów i chcecie je wykańczać ładowaniem szybkim, nie obędzie się bez obliczeń i faktycznie ustawianiu wszystkich zabezpieczeń jakie są. Fakt że jakoś sobie z tym można poradzić nie oznacza że to dobra metoda.
PS. Przetestowałem Eneloopy (białe) na Bantam B6 i bez problemów ładuje i kończy proces jak trzeba. Sądziłem, że Imaxy są chińskim klonem Bantamów, ale jak widać nie.
Tom01, podałeś link do ciekawego i dobrego artykułu więc podam kilka cytatów z niego:
Amator to właśnie ja i jestem z tego dumny - http://pl.wiktionary.org/wiki/amator
W praktyce stosuje się też układy wyłączające prąd po spadku napięcia o 10...20mV poniżej napięcia szczytowego – taka metoda ładowania akumulatorów NiCd bywa oznaczana – ∆V. Niestety, ten sposób jest trochę niebezpieczny w przypadku akumulatorków NiMH − metoda – ∆V nie jest stosowana do ich ładowania. Ich charakterystyka napięciowa jest znacznie bardziej płaska – patrz rysunek 6. Choć trochę trudniejsze jest wykrycie wierzchołka (gdy dV/dt=0), kryterium końca ładowania bywa początek zmniejszania się napięcia. Dla NiMH i NiCd dobrym kryterium końca ładowania jest temperatura. Można wprost mierzyć temperaturę ogniwa i wyłączyć ładowanie po przekroczeniu dopuszczalnej temperatury (Tmax).
Dlaczego więc piszesz o badziewiach i o tych sposobach jako zła metoda skoro tak to ma wyglądać wg opisu, do którego sam podałeś link ?Z uwagi na duży prąd podczas szybkiego ładowania i związane z tym poważne zagrożenia, w takich ekspresowych ładowarkach powinien być dodatkowy obwód, który zapobiegnie przeładowaniu w przypadku, gdyby z jakichś powodów ładowanie nie zostało zakończone. W ładowarkach NiCd i NiMH takie podwójne zabezpieczenie może zapewniać wyłącznik termiczny działający po przekroczeniu dopuszczalnej temperatury albo układ czasowy.
Amator to właśnie ja i jestem z tego dumny - http://pl.wiktionary.org/wiki/amator
Witam
Ja mam ponoć klona, klona, bo to Mystery i nie mam problemów z ładowaniem NiMH. Eneloopki ładuję 0,5A, i bez problemu wpakowują w nie około 2,17Ah. Ładowałem pakiety modelarskie, 2200mAh, 4300mAh (no ten miał chyba 3,7Ah). Teraz w pracy męczę zamienniki akumulatorów do Maxonów i... ładuje poprawnie i wykrywa koniec ładowania, mimo że wykazują pojemności rzędu 200 - 300mAh a powinny mieć 1600mAh. Co ciekawe, używany oryginalny pakiet 1200mAh wykazuje 1100mAh.
Pozdrawiam
Ja mam ponoć klona, klona, bo to Mystery i nie mam problemów z ładowaniem NiMH. Eneloopki ładuję 0,5A, i bez problemu wpakowują w nie około 2,17Ah. Ładowałem pakiety modelarskie, 2200mAh, 4300mAh (no ten miał chyba 3,7Ah). Teraz w pracy męczę zamienniki akumulatorów do Maxonów i... ładuje poprawnie i wykrywa koniec ładowania, mimo że wykazują pojemności rzędu 200 - 300mAh a powinny mieć 1600mAh. Co ciekawe, używany oryginalny pakiet 1200mAh wykazuje 1100mAh.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Cytat z instrukcji ładowarki Bantam B6marmez pisze:Inne pytanie, wie ktoś może czym się różni tryb NiMH Auto, od NiMH Manual? przejrzałem przed chwilą jedną instrukcję, i nie znalazłem wyjaśnienia.
Tryb automatyczny jest bardzo wygodny przede wszystkim przy ładowaniu powszechnie stosowanych akumulatorów napędowych o małej rezystancji wewnętrznej (dotyczy to akumulatorów NiCd) i większych pojemnościach (powyżej 1500mAh). Przy ładowaniu akumulatorów o wyższej rezystancji wewnętrznej (jest to część akumulatorów NiMH) i mniejszych pojemnościach należy sprawdzać czy automatyka ładowarki nie ustawiła zbyt dużego prądu ładowania ponieważ prąd większy od 1C znacznie skraca żywotność ogniw NiMH!
Przypadkiem specjalnym są akumulatory NiMH o niskiej rezystancji wewnętrznej niektórych chińskich producentów (np. GP i KAN ) z inną chemią, niż ta, którą mają standardowe ogniwa NiMH (np. SANYO).
Akumulatory te zawsze wymagają ładowania z manualnie ustawianym prądem lub odpowiedniego ustawienia maksymalnego prądu ładowania na zalecany 1C, zwłaszcza standardowe ogniwa o małych pojemnościach (do 2000 mAh), ponieważ automatyka ładowarek procesorowych ma tendencję do "wybierania" zbyt dużych prądów
ładowania. Jeśli automatyka ładowarki "wybierze" prąd o większej wartości to proces ładowania należy natychmiast przerwać! Raczej używajcie ładowania z manualnie ustawianym prądem lub musicie przyzwyczaić się do ustawiania niższej wartości prądu dla ładowania automatycznego.
Tom01: Wolne (czyli np. lansowane przez Ciebie 0,1C) też jest niebezpieczne bo.... a co mi tam, zacytuję artykuł na którym się opierasz
Ciekawe prawda
Kod: Zaznacz cały
Przy małych prądach ładowania zmiany napięcia i temperatury są inne i nie mogą służyć do wyznaczenia końca procesu ładowania.
Dziękuję wszystkim.
- nie generalizowanie (wrzucanie wszytkich do jednego worka: "Jeśli ładujecie badziewiem", "Pomoże Wam to usystematyzować informacje"),
- o nieużywanie nacechowanych emocjonalnie wypowiedzi na forum, bo JA to źle odbieram i sądzę, że inni też.
- o nieocenianie nikogo zgodnie z duchem Porozumienia Bez Przemocy (NVC), proszę wierzyć, że warto o tym poczytać i chociaż trochę zwracać na to uwagę. Szczególnie w Internecie, bo język pisany jest inny (wbrew pozorom) niż język mówiony, i łatwiej w formie pisanej wejść komuś na odcisk i doprowadzić do innych nieporozumień.
Reasumując:
-Imax B6 słabo wykrywa koniec ładowania pakietu 6S przy niskim prądzie ładowania i należy o tym wiedzieć.
-Używać należy też innych metod bezpiecznego kończenia ładowania, czasu, pojemności, temperatury.
Jeszcze raz dziękuję.
Zamówiłem BC700 przetestuje osobno ogniwa z felernego pakietu, jak i inne, które w pakiet będę chciał połączyć, będę wiedział jaką mają pojemność i jak je ładować.
Pozdrawiam.
Edit
Wszystkich proszę o nieszukanie dziury w wypowiedziech innych osób.
Tom01, dziękuję za ww. linka, jednak proszę (Wszystkich!) o:Tom01 pisze:Tu macie całkiem porządny kawałek artykułu o akumulatorkach. Pomoże Wam to usystematyzować informacje i obalić parę mądrości ludowych: http://elportal.pl/pdf/k01/80_64.pdf
- nie generalizowanie (wrzucanie wszytkich do jednego worka: "Jeśli ładujecie badziewiem", "Pomoże Wam to usystematyzować informacje"),
- o nieużywanie nacechowanych emocjonalnie wypowiedzi na forum, bo JA to źle odbieram i sądzę, że inni też.
- o nieocenianie nikogo zgodnie z duchem Porozumienia Bez Przemocy (NVC), proszę wierzyć, że warto o tym poczytać i chociaż trochę zwracać na to uwagę. Szczególnie w Internecie, bo język pisany jest inny (wbrew pozorom) niż język mówiony, i łatwiej w formie pisanej wejść komuś na odcisk i doprowadzić do innych nieporozumień.
ElSor, Ciebie też proszę o niezaczynanie dyskusji do niczego nie prowadzącej. Każdy artykuł sam może cały przeczytać i sam wyciągnąć wnioski.ElSor pisze:Dlaczego więc piszesz o badziewiach i o tych sposobach jako zła metoda skoro tak to ma wyglądać wg opisu, do którego sam podałeś link ?
Reasumując:
-Imax B6 słabo wykrywa koniec ładowania pakietu 6S przy niskim prądzie ładowania i należy o tym wiedzieć.
-Używać należy też innych metod bezpiecznego kończenia ładowania, czasu, pojemności, temperatury.
Jeszcze raz dziękuję.
Zamówiłem BC700 przetestuje osobno ogniwa z felernego pakietu, jak i inne, które w pakiet będę chciał połączyć, będę wiedział jaką mają pojemność i jak je ładować.
Pozdrawiam.
Edit
Wszystkich proszę o nieszukanie dziury w wypowiedziech innych osób.
BC700 czasami przy ustawionym prądzie 200mA też potrafi przegapić koniec ładowania, dotyczy to zwłaszcza ogniw o pojemności >2000mA, uważaj na to i R6 ładuj raczej na 500mA lub 700 mA.marmez pisze:zamówiłem BC700 przetestuje osobno ogniwa z felernego pakietu, jak i inne, które w pakiet będę chciał połączyć, będę wiedział jaką mają pojemność i jak je ładować.
Znów wybiórcze cytowanie. Proszę nie wybierać wyrwanych z kontekstu wycinków pasujących do swojej teorii. W artykule jest jasno napisane jak się ładuje akumulatory i jakie metody są zalecane i bezpieczne.fredek pisze:Tom01: Wolne (czyli np. lansowane przez Ciebie 0,1C) też jest niebezpieczne bo.... a co mi tam, zacytuję artykuł na którym się opieraszCiekawe prawdaKod: Zaznacz cały
Przy małych prądach ładowania zmiany napięcia i temperatury są inne i nie mogą służyć do wyznaczenia końca procesu ładowania.
Bardzo dobry wybór. Nie spotkałem jeszcze akumulatorka na którym ta ładowarka nie zakończyłaby prawidłowo procesu.marmez pisze:Zamówiłem BC700 przetestuje osobno ogniwa z felernego pakietu, jak i inne, które w pakiet będę chciał połączyć, będę wiedział jaką mają pojemność i jak je ładować.
Obiecałem zmierzyć wykrywanie ΔV przez Imaxa i to zrobiłem.
Wstawiam wykres przedstawiający napięcie na ogniwie podczas końcówki ładowania go prądem 1,4A. Delta peak ustawione na default. Ogniwo użyte do testu to Sanyo 2700mAh.
Wyraźnie widać, że napięcie spadło o ponad 30mV a ładowanie trwało nadal. Jako, że pirometr pokazał ok 40°C na ogniwie, postanowiłem sam zakończyć ładowanie. Miernik użyty do pomiaru napięcia to Uni-T UT-61E podpięty do komputera. Napięcie mierzyłem z rozdzielczością do 100µV (zakres do 2,2000V).
[ Dodano: 13 Styczeń 2014, 20:39 ]
Wstawiam wykres przedstawiający napięcie na ogniwie podczas końcówki ładowania go prądem 1,4A. Delta peak ustawione na default. Ogniwo użyte do testu to Sanyo 2700mAh.
Wyraźnie widać, że napięcie spadło o ponad 30mV a ładowanie trwało nadal. Jako, że pirometr pokazał ok 40°C na ogniwie, postanowiłem sam zakończyć ładowanie. Miernik użyty do pomiaru napięcia to Uni-T UT-61E podpięty do komputera. Napięcie mierzyłem z rozdzielczością do 100µV (zakres do 2,2000V).
[ Dodano: 13 Styczeń 2014, 20:39 ]
Gratuluję dobrej decyzji. U mnie działa z 5lat już i nigdy nie miałem z nią problemu, poza zimnym lutem dającym znać o sobie po jakiś 3 latach używania.marmez pisze:Zamówiłem BC700
Wygląda dosyć dziwnie, detekcja powinna zadziałać.ElSor pisze:Obiecałem zmierzyć wykrywanie ΔV przez Imaxa i to zrobiłem.
Ten wykres napięcia jest z Imax-a przez interface?
Czy może jakiś zewnętrzny miernik?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 sty 2014, 21:43 przez fredek, łącznie zmieniany 1 raz.