Cześć
Mam pytanie do autorów. Jaka jest częstotliwość PWM?
Pytam, bo założyłem ww. sterownik wczoraj (w końcu
) do latarki i jedno z pierwszych wrażeń, to że widzę* PWM
Na szczęście jest to tak rzadki PWM jak w jakiś tanich chińskich rozwiązaniach, ale też nie jest niewidoczny, jak w wielu innych rozwiązaniach. Ogólnie sterownik i tak zostanie u mnie, bo PWM widzę tylko przy odbiciu na jakiś błyszczących krawędziach, czy patrząc na latarkę.
* - Tak wiem, mam nadwrażliwość na PWM, widzę PWM w czerwonych światłach pozycyjnych samochodów ledowych jadących przede mną (większość ledowych czerwonych świateł ma widoczne (dla mnie) mruganie). Widzę PWM w dużej części "żarówek" ledowych. W lampach ulicznych sodowych itd...
Pyra pisze:Przy okazji, zmieniono sposób stabilizacji temperatury i nie jest on już tak widoczny.
+1 Fajnie, bo w mojej latarce zanim temperatura i jasność się ustabilizują, to jest duuuży spadek jasności. To też wina konstruckji latarki (
PLD), bo mam dość daleko (termicznie) sterownik od diody i pewno, gdyby był bliżej, to by było lepiej.
(Mam nauczkę, by nie kupować nowych konstrukcji od razu po publikacji... lepiej poczekać na porządne przetestowanie przez innych, nie mówię tutaj tylko o ww. sterowniku, bo w sterowniku od kogoś innego właśnie teraz pojawił się błąd i wymagał poprawki.
)