Czołówka 2xLED "Cree XP-G R5 + 3W LED 348LM

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Q1 i Q2 są sterowane mikroprocesorem U1 a one z kolei sterują bezpośrednio diodami. Można w tym miejscu podcinać i podpinać przełączniki, inne procki itp.
Ja mając taką latarkę dla siebie zrobiłbym nową płytkę PCB wrzucił ATTiny i po 3 AMCki na diodę (po uprzedniej wymianie diod na XP-G2 i XM-L2). Koszty by taki zabieg podniósł sporo ale przynajmniej byłaby porządnie zrobiona czołówka.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

No ja tam sobie płytki sam nie zrobię za "chiny ludowe", więc pozostaje mi korzystanie z gotowców. Po za tym jeśli kolega ma diodę na samym podłożu, to 3xAMC by ją zabiło.
madmun

Post autor: madmun »

ElSor pisze:Q1 i Q2 są sterowane mikroprocesorem U1 a one z kolei sterują bezpośrednio diodami. Można w tym miejscu podcinać i podpinać przełączniki, inne procki itp.
Ja mając taką latarkę dla siebie zrobiłbym nową płytkę PCB wrzucił ATTiny i po 3 AMCki na diodę (po uprzedniej wymianie diod na XP-G2 i XM-L2). Koszty by taki zabieg podniósł sporo ale przynajmniej byłaby porządnie zrobiona czołówka.
Nie moja liga :)
Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
workaround na to dwa sterowniki lub jeden sterownik do którego jest podpięty ten włacznik (pomiędzy diodami a sterownikiem) co tam jest plus drugi włączniki pomiędzy zasilaniem a sterownikiem
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

madmun pisze:Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
Skoro masz już ten sterownik na 3xAMC i przełącznik ON/OFF/ON to mogę zrobić tak, że gorzej chłodzona dioda będzie zasilana prądem 350mA a ta lepiej chłodzona prądem 700mA (ew także 350mA). Będzie w 1 chwili świeciła jedna lub druga dioda (nigdy obie na raz). Choć patrząc na koszty wysyłek i prostotę moda to lepiej będzie jak Ci narysuję i wytłumaczę co z czym i jak ;) OK?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2014, 13:07 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Ja też chcę, ja też. Pójdę jednak jednym pytaniem dalej. Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę? Bo jak tak patrzę na te dwa moje to jak nie podłączę zawsze będą świecić albo oddzielnie albo dwie.

Mam podłączone tak.

Obrazek

Ładny schemat, nie? W Paint'cie robiłem :mrgreen:
madmun

ElSor pisze:
madmun pisze:Podjąłbyś się zrobienia czegoś takiego dla mnie ?
Skoro masz już ten sterownik na 3xAMC i przełącznik ON/OFF/ON to mogę zrobić tak, że gorzej chłodzona dioda będzie zasilana prądem 350mA a ta lepiej chłodzona prądem 700ma (ew także 350mA). Będzie w 1 chwili świeciła jedna lub druga dioda (nigdy obie na raz). Choć patrząc na koszty wysyłek i prostotę moda to lepiej będzie jak Ci narysuję i wytłumaczę co z czym i jak ;) OK?
Będę leciał Ci w takim razie ..... :wink:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2014, 13:08 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Także oto i schemat:
Obrazek

Diodę 1N4148 itp można znaleźć w praktycznie każdym zasilaczu (właściwie każde urządzenie elektryczne w domu zasilane z sieci). Trzeba wykonać 1 cięcie i kilka lutowań.

Ten przewód pomarańczowy lutowany do sterownika, mniej więcej na środku, może być przylutowany także z 2giej strony w miejscu gdzie normalnie jest dołączany + baterii.

[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]
Zbychur pisze:Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?
Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radę ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ElSor pisze:[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]
Chyba, żeby całością przełączania zajął się procek, a AMCki podzielić jeszcze na sterowaniu i podpiąć pod PWMa i PWMb.

Pozdrawiam

PS: Link 1 , Link 2
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

ElSor pisze: Zbychur napisał/a:
Świeci albo flood albo Flood+Throw, na jednym sterowniku da radę?

Kosztem 0,3V mniej na 1 diodzie i zakupem diody Schottkyego da radę
To ja sobie zostawię te dwa sterowniki, a problem 2+1 rozwiążę inaczej. W zasadzie mam już pomysł tylko muszę go przetestować, żeby się nie wygłupić :mrgreen:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Pyra pisze:Chyba, żeby całością przełączania zajął się procek
Wtedy byłoby najlepiej, bo można wyłącznik zastąpić mikroswitchem i zrobić takie cuda, że się Chińczykom nie śniło ;)

[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 13:29 ]
Zbychur pisze:W zasadzie mam już pomysł tylko muszę go przetestować, żeby się nie wygłupić :mrgreen:
Chyba domyślam się jaki ... jeśli tak, to dobrze kombinujesz :mrgreen:
madmun

ElSor pisze:Także oto i schemat:
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_52ca9797f198f6083.jpg]Obrazek[/url]

Diodę 1N4148 itp można znaleźć w praktycznie każdym zasilaczu (właściwie każde urządzenie elektryczne w domu zasilane z sieci). Trzeba wykonać 1 cięcie i kilka lutowań.

Ten przewód pomarańczowy lutowany do sterownika, mniej więcej na środku, może być przylutowany także z 2giej strony w miejscu gdzie normalnie jest dołączany + baterii.

[ Dodano: 6 Styczeń 2014, 12:53 ]

Dzięki! :mrgreen: Faktycznie proste, idę szukać diody ... :)
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Ewentualnie co jeżeli mam np sterownik z 4*amc jak wtedy będzie wyglądał schemat?:
www.fasttech.com/p/1122401 - taki sterownik
Poszłoby po 700mA w każdą diodę ?

Pozdrawiam
Tomasz
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

vin324pl pisze:Ewentualnie co jeżeli mam np sterownik z 4*amc jak wtedy będzie wyglądał schemat?

Identycznie jak przedstawiłem wcześniej.
Poszłoby po 700mA w każdą diodę ?
Tak
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Wtedy sterownik podczas pracy będzie się grzać tak jakby był tylko na 2 AMC ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

vin324pl pisze:Wtedy sterownik podczas pracy będzie się grzać tak jakby był tylko na 2 AMC ?
Oczywiście.
ODPOWIEDZ