Convoy S2
Pozwolę dołączyć się do tematu, ponieważ mam kilka pytań dotyczących samodzielnego złożenia Convoy-a S2. Zgodnie z sugestiami wcześniej wypowiadających się
(dzięki Dariusz70 kupiłem w Fasttech-u to co na zdjęciu czyli host S2 + diodę XM-L2 T6-4C +driver 6* AMC7135 2100mA (2-Group). Wiem, ze należy spolerować pigułę oraz oraz MCPCB ,zmostkować sprężynkę, wymienić pastę termo. To wszystko jest jasne, tylko w zestawie (foto) dołączona jest podkładka centrująca, sprężynka oraz okrągła kartonowa podkładka.Jakie mają zastosowanie? Mam też pytanie, czy przewody od drivera trzeba skracać , czy zostawić je takie jakie są. Proszę o odpowiedź oraz ewentualne dodatkowe porady, jest to mój pierwszy custom (może nie w pełni profi , ale od czegoś trzeba zacząć) i nie chciałbym zrobić błędu.
(dzięki Dariusz70 kupiłem w Fasttech-u to co na zdjęciu czyli host S2 + diodę XM-L2 T6-4C +driver 6* AMC7135 2100mA (2-Group). Wiem, ze należy spolerować pigułę oraz oraz MCPCB ,zmostkować sprężynkę, wymienić pastę termo. To wszystko jest jasne, tylko w zestawie (foto) dołączona jest podkładka centrująca, sprężynka oraz okrągła kartonowa podkładka.Jakie mają zastosowanie? Mam też pytanie, czy przewody od drivera trzeba skracać , czy zostawić je takie jakie są. Proszę o odpowiedź oraz ewentualne dodatkowe porady, jest to mój pierwszy custom (może nie w pełni profi , ale od czegoś trzeba zacząć) i nie chciałbym zrobić błędu.
Kartonową podkładkę podklejamy do refa. Służy jako izolacja elektryczna (gdyby kabelki i lutowanie dotykały do aluminiowego refa).deratus pisze:w zestawie dołączona jest podkładka centrująca, sprężynka oraz okrągła kartonowa podkładka.Jakie mają zastosowanie? Mam też pytanie, czy przewody od drivera trzeba skracać , czy zostawić je takie jakie są.
Jak przylutujemy płasko kabelki do diody nie jest potrzebna.
Sprężynka i pierścień jest do wersji drivera z płaską jedną stroną.
Z zestawu potrzebna jest podkładka centrująca. Driver lutujemy do piguły.
Kabelki można skręcić ale lepiej jest skrócić o połowę. Nad driverem jest mało miejsca.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
- Kontakt:
Witam,
Jako że właśnie przyszła do mnie paczuszka i składałem moją pierwszą latarkę ktorą jest S2
Mam pytanie odnośnie kolimatora
Kupiłem ten Kolimator Fasttech
I nie bardzo wiem jak go zamontować?
zrobiłem tak po kolei od czoła latarki:
uszczelka (oring), szybka, kolimator, odbłyśnik (reflektor)...
Ale to raczej nie tak - pojawiły się jakieś pierścienie itp.
Teraz mam zmontowane bez kolimatora i jest ok ale jednak chciałbym jednak go spróbować.
Jaka jest prawidłowa kolejność?
Myślę że: uszczelka kolimator reflektor.. Ale kolimator jest z plastiku a szybka szklana...
Panowie jak ma być prawidłowo?
Pozdr.
Jako że właśnie przyszła do mnie paczuszka i składałem moją pierwszą latarkę ktorą jest S2
Mam pytanie odnośnie kolimatora
Kupiłem ten Kolimator Fasttech
I nie bardzo wiem jak go zamontować?
zrobiłem tak po kolei od czoła latarki:
uszczelka (oring), szybka, kolimator, odbłyśnik (reflektor)...
Ale to raczej nie tak - pojawiły się jakieś pierścienie itp.
Teraz mam zmontowane bez kolimatora i jest ok ale jednak chciałbym jednak go spróbować.
Jaka jest prawidłowa kolejność?
Myślę że: uszczelka kolimator reflektor.. Ale kolimator jest z plastiku a szybka szklana...
Panowie jak ma być prawidłowo?
Pozdr.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 paź 2013, 16:38 przez Wojtasek27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Faktycznie S2 - mój błąd - poprawiłem bo wstyd
I właśnie te 7mm mi nie pasowało stąd moje kombinowanie.
A jest może na Fasttech taki kolimator który pasuje bez przerabiania?
I drugie pytanie jak przerobić pigułę? Ma ktoś może coś takiego przerobionego i może wstawić fotkę?
No i na przyszłość dla nauki. Szybka przed kolimator czy nie?
Bo sam kolimator ma fazkę na uszczelkę więc wygląda jakby miało być bez szkiełka
Dziękuję za odpowiedzi
I właśnie te 7mm mi nie pasowało stąd moje kombinowanie.
A jest może na Fasttech taki kolimator który pasuje bez przerabiania?
I drugie pytanie jak przerobić pigułę? Ma ktoś może coś takiego przerobionego i może wstawić fotkę?
No i na przyszłość dla nauki. Szybka przed kolimator czy nie?
Bo sam kolimator ma fazkę na uszczelkę więc wygląda jakby miało być bez szkiełka
Dziękuję za odpowiedzi
Kwestia gustu. Jeżeli uszczelka dobrze dochodzi to nie trzeba, ale kolomatory są z delikatnego plastiku i łatwo się zarysowują w przeciwieństwie do szklanych szybek. Za to kolejne szklane szybki (zwykłe) odcinają ok 10% światła, szybki z powłoką antyrefleksyjną 1-3%.Wojtasek27 pisze:Szybka przed kolimator czy nie?
Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255