Convoy S2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Czyżby już po psuły się? bo mam ogniste za to 14500 2szt i spisują się aktualnie ok, kupione kiedy zaczęły pojawiać się na DX
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nigdy nie wiadomo co się trafi, raz są lepsze a raz gorsze, lepiej brać coś sprawdzonego.
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Oki S2 zamówiona :) korci mnie zakupić Convoy C8 i do tego dokupić coś mniejszego na AAA lub czołówkę :) mam wyczajoną już fajną
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jak z fasttecha to najlepiej Panasonic NCR bo mają w bdb cenie i oryginały z tego co ludzie dostawali.

Ogniwa typu ...Fire jak juz dawno odpuściłem .
Tomek11

Post autor: Tomek11 »

michal13031986 pisze:Oki S2 zamówiona :) korci mnie zakupić Convoy C8 i do tego dokupić coś mniejszego na AAA lub czołówkę :) mam wyczajoną już fajną
chcesz z 3 jeździć ?
deratus

Post autor: deratus »

Pozwolę dołączyć się do tematu, ponieważ mam kilka pytań dotyczących samodzielnego złożenia Convoy-a S2. Zgodnie z sugestiami wcześniej wypowiadających się
(dzięki Dariusz70 :-) kupiłem w Fasttech-u to co na zdjęciu czyli host S2 + diodę XM-L2 T6-4C +driver 6* AMC7135 2100mA (2-Group). Wiem, ze należy spolerować pigułę oraz oraz MCPCB ,zmostkować sprężynkę, wymienić pastę termo. To wszystko jest jasne, tylko w zestawie (foto) dołączona jest podkładka centrująca, sprężynka oraz okrągła kartonowa podkładka.Jakie mają zastosowanie? Mam też pytanie, czy przewody od drivera trzeba skracać , czy zostawić je takie jakie są. Proszę o odpowiedź oraz ewentualne dodatkowe porady, jest to mój pierwszy custom (może nie w pełni profi , ale od czegoś trzeba zacząć) i nie chciałbym zrobić błędu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

deratus pisze:w zestawie dołączona jest podkładka centrująca, sprężynka oraz okrągła kartonowa podkładka.Jakie mają zastosowanie? Mam też pytanie, czy przewody od drivera trzeba skracać , czy zostawić je takie jakie są.
Kartonową podkładkę podklejamy do refa. Służy jako izolacja elektryczna (gdyby kabelki i lutowanie dotykały do aluminiowego refa).
Jak przylutujemy płasko kabelki do diody nie jest potrzebna.
Sprężynka i pierścień jest do wersji drivera z płaską jedną stroną.
Z zestawu potrzebna jest podkładka centrująca. Driver lutujemy do piguły.
Kabelki można skręcić ale lepiej jest skrócić o połowę. Nad driverem jest mało miejsca.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
klik

Post autor: klik »

korzystając z wątku zapytam - czy diodę trzeba kleić? czy można posmarować pastą i docisnąc reflektorem?
Wojtasek27
Kontakt:

Post autor: Wojtasek27 »

Witam,
Jako że właśnie przyszła do mnie paczuszka i składałem moją pierwszą latarkę ktorą jest S2 ;)
Mam pytanie odnośnie kolimatora
Kupiłem ten Kolimator Fasttech

I nie bardzo wiem jak go zamontować?

zrobiłem tak po kolei od czoła latarki:
uszczelka (oring), szybka, kolimator, odbłyśnik (reflektor)...
Ale to raczej nie tak - pojawiły się jakieś pierścienie itp. :-|

Teraz mam zmontowane bez kolimatora i jest ok ale jednak chciałbym jednak go spróbować.
Jaka jest prawidłowa kolejność?

Myślę że: uszczelka kolimator reflektor.. Ale kolimator jest z plastiku a szybka szklana...

Panowie jak ma być prawidłowo?
Pozdr.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 paź 2013, 16:38 przez Wojtasek27, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

Kolimator jest zamiast reflektora. Ich cel jest ten sam: skierować światło diody tam, gdzie jest to pożądane.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Wojtasek27 kupiłeś C2 czy S2?
Jeśli S2 to wymiana reflektora 20mm wysokości na kolimator 13mm wysokości wymaga przerobienia piguły.
Trzeba "zgubić" te 7mm różnicy. Inaczej nie złożysz latarki.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Wojtasek27
Kontakt:

Post autor: Wojtasek27 »

Faktycznie S2 - mój błąd - poprawiłem bo wstyd :oops:

I właśnie te 7mm mi nie pasowało stąd moje kombinowanie.

A jest może na Fasttech taki kolimator który pasuje bez przerabiania?

I drugie pytanie jak przerobić pigułę? Ma ktoś może coś takiego przerobionego i może wstawić fotkę?

No i na przyszłość dla nauki. Szybka przed kolimator czy nie?
Bo sam kolimator ma fazkę na uszczelkę więc wygląda jakby miało być bez szkiełka

Dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wojtasek27 pisze:Szybka przed kolimator czy nie?
Bo sam kolimator ma fazkę na uszczelkę więc wygląda jakby miało być bez szkiełka
Kwestia gustu. Jeżeli uszczelka dobrze dochodzi to nie trzeba, ale kolomatory są z delikatnego plastiku i łatwo się zarysowują w przeciwieństwie do szklanych szybek. Za to kolejne szklane szybki (zwykłe) odcinają ok 10% światła, szybki z powłoką antyrefleksyjną 1-3%.

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
remos

Post autor: remos »

Dariusz70 pisze:Z zestawu potrzebna jest podkładka centrująca. Driver lutujemy do piguły.
Witam,

Tego nie rozumiem składam pierwszą latarkę jest to S2 jak przylutować driver do piguły? Czy miedzy driver a pigułę jest wymagana jakaś izolacja?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Driver ma na obwodzie miedzianą ścieżkę, i ona musi mieć elektryczny kontakt z obudową/pigułą. Wystarczą dwa punkty lutowania na obwodzie i będzie dobrze.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ