Wskaźnik napięcia Li-Ion 1S
Opracowałem taki schemat napięć odpowiadających rozładowaniu:
80% - 3,85V
60% - 3,66V
40% - 3,50V
20% - 3,35V
5% - 3,1V
Dane brałem z recenzji NCR18650B, bo właśnie te ogniwa będą użyte. Problem jest taki, że napięcia te zmieniaja się w zależności od natężenia pobieranego prądu - wybrałem 1A, ale to chyba nie jest najlepszy wybór - czy ktoś mógłby się do tego odnieść, poradzić, skomentować? Może lepiej wybrać napięcia dla 3A?
80% - 3,85V
60% - 3,66V
40% - 3,50V
20% - 3,35V
5% - 3,1V
Dane brałem z recenzji NCR18650B, bo właśnie te ogniwa będą użyte. Problem jest taki, że napięcia te zmieniaja się w zależności od natężenia pobieranego prądu - wybrałem 1A, ale to chyba nie jest najlepszy wybór - czy ktoś mógłby się do tego odnieść, poradzić, skomentować? Może lepiej wybrać napięcia dla 3A?
Witam
Do moich projektów przyjąłem podobne progi. Pomiar najlepiej dokonać obciążając ogniwo 1A. Czyli np. wywołanie pomiaru, wejście w tryb 1A, pomiar napięcia, wymruganie napięcia 1A, powrót do zadanego trybu.
Pozdrawiam
Do moich projektów przyjąłem podobne progi. Pomiar najlepiej dokonać obciążając ogniwo 1A. Czyli np. wywołanie pomiaru, wejście w tryb 1A, pomiar napięcia, wymruganie napięcia 1A, powrót do zadanego trybu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To jakie te fusy ustawiłeś w takim razie i na jakim procku?
http://forum.atnel.pl/topic2606.html - tu masz mojego doktorka, jak się spodoba to mam jeszcze jedną jego wersję, jeszcze odrobinę mniejszą
http://forum.atnel.pl/topic2606.html - tu masz mojego doktorka, jak się spodoba to mam jeszcze jedną jego wersję, jeszcze odrobinę mniejszą
Podpinam się do pytaniapier pisze:I jak ruszyło coś w temacie?
Przy okazji mogę się podzielić, że powyższy wskaźnik kupiłem, no i niestety on nie jest za bardzo do li-ion a raczej do li-poli i każde napięcie powyżej 3,7V to dla niego 100% baterii NKris_1 pisze: LED Battery level voltage monitor
Sprzedawca ma sporo ciekawostek.
No i ma upierdliwe programowanie, ale to się robi tylko raz na szczęście
Plusem jest za to małe zużycie prądu (w porównaniu do tego z FT), bo poniżej 5mA, za to ten z FT to do 40mA (przy 4 diodach świecących), za to ten z FT jest dużo jaśniejszy (niebieskie diody), coś za coś
No i ten z FT ma przycisk i działa dopiero gdy się trzyma przycisk wciśnięty. no a ten z ebaya przycisku nie ma (tzn jest do programowania) no ale przycisk zawsze można zrobić - jeżeli można ma się rozumieć.
Pozdrawiam Kuba
Tak swoją drogą to nie mogę uwierzyć że ten wskaźnik obskakuje wszystkie możliwe aku a pomija "tylko" li-ion
Edit: To jakiś spisek musi być, nadal potrzebuję taki wskaźnik, może ktoś coś
zmajstrował?
Z braku wskaźnika led zakupiłem woltomierz led, pewnie chiński. Zasilany jest napięciem badanym 2,5-30V, pobiera 5-20mA - im niższe napięcie, tym mniejszy prąd pobierany, dla 2,5V to właśnie 5mA; ma dwa zakresy zmieniane automatycznie - do 10V i od 10 - 30V, zmienia się położenie przecinka; ma regulację wskazania czyli można go wyjustować do dobrego miernika. No i kosztuje 18zł z wysyłką
Działa precyzyjnie, jest malutki więc spróbuję go zaimplementować do urządzenia.
Edit 11.11 Coś mi się potegowało z tym prądem pobieranym - przy 3,5V zjada 17mA
Ma ktoś może pomysł żeby ten prąd ograniczyć np zmniejszając świecenie wskaźnika?
Edit: To jakiś spisek musi być, nadal potrzebuję taki wskaźnik, może ktoś coś
zmajstrował?
Z braku wskaźnika led zakupiłem woltomierz led, pewnie chiński. Zasilany jest napięciem badanym 2,5-30V, pobiera 5-20mA - im niższe napięcie, tym mniejszy prąd pobierany, dla 2,5V to właśnie 5mA; ma dwa zakresy zmieniane automatycznie - do 10V i od 10 - 30V, zmienia się położenie przecinka; ma regulację wskazania czyli można go wyjustować do dobrego miernika. No i kosztuje 18zł z wysyłką
Działa precyzyjnie, jest malutki więc spróbuję go zaimplementować do urządzenia.
Edit 11.11 Coś mi się potegowało z tym prądem pobieranym - przy 3,5V zjada 17mA
Ma ktoś może pomysł żeby ten prąd ograniczyć np zmniejszając świecenie wskaźnika?
- Załączniki
-
- woltomierzR.jpg (30.83 KiB) Przejrzano 329 razy
-
- woltomierzA.jpg (23.67 KiB) Przejrzano 329 razy
pozdrav