pokój Drakuli 3 x 3,3 x 2,2. Dwie sekcje-dzień i noc

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
simon-u

Post autor: simon-u »

Wielkie dzięki marmez za wyjaśnienie. Ja właśnie chcę uniknąć tego żarówkowego koloru, bo w tym pokoju on nie pasuje.
Może ktoś polecić optykę 60°( a najlepiej jeszcze więcej) do xm-l2 dostępnych w Maritex'ie.
Znalazłem tam:
LL01CR-SQ80L-M2, 80°( odpowiednik 40° FWHM)
Ile stopni ma ta soczewka?
Edyta-
Będzie MH 70W/942 i uzupełni je jako światło awaryjne, szybkie 3 x xm-l2 zasilane ax2002 z atx 12V, albo innego zasilacza 12V 2A :D
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Ja mam na zbyciu szoczewki do xm-l ,

Soczewka SQ60L-M2 do diod LED High Power CREE seria XM-L, 60 stopni (odpowiednik 30° FWHM), biały holder, na taśmie, LedLink, RoHS/100

tu masz link do mojego projektu http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10140 , użyłem ciepłych xm-l 7C4 barwa światła odpowiada zwykłym halogenom i jest bardzo przyjemna. Wszystkie ledy świecą jednakowo bez przebarwień żółtych czy zielonych.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

MH 70W/942 w kloszu- kuli mlecznej o Φ jakieś 25cm lekko razi,ale jest do przeżycia.
MH 150W w tej samej kuli jest jak słońce... :twisted:
Ale porównując do rozproszonego światła wpadającego przez okno w pochmurny dzień wszystko pod MH 70W jest ciemniejsze jak w drugim końcu pomieszczenia.
Za to w nocy jest ogień i wystarcza w zupełności.
Podsumowując z 70i będziesz zadowolony pod warunkiem że znajdziesz odpowiednio duży klosz albo odbijesz światło od sufitu.
Fajny efekt udało mi się uzyskać w lampie stojącej wys. na 2m o kloszu w kształcie litery V .
simon-u

Zobaczymy. Będę kombinował, ale myślę, że najlepiej będzie rozproszyć światło od sufitu.
Początkowo chciałem MH 150 Wat, ale ze względu, że będzie się świecić na okrągło, a w mieszkaniu do rachunków nie jestem sam, to stanęło na 70 Wat, co myślę i tak będzie wystarczające.
A jeśli chodzi o diody, to na tą chwilę się wstrzymam i sprawdzę MH solo, ewentualnie zostanie jako światło awaryjne obecna świetlówka kompaktowa 20 Wat, 2700 K, a z oszczędzonych zł będzie latarka led :D
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

simon-u pisze:Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Powodzenia! Daj potem znać jakie efekty, przyda się innym :)

A za pomoc, możesz kliknąć w pomocnych odpowiedziach przycisk "Pomógł" - taki forumowy ficzer ;)

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
simon-u

Punkty przyznane ;)
Na relację będzie trzeba trochę poczekać, bo w pracy przeciągneli mi zjazd z delegacji :( a MH już czeka na mnie w domu.
ODPOWIEDZ