wcześniej ktoś pisze że 100 Wat żarówki żarowej to 700 lm!?
poza tym widzę że polecacie jednak źródło na 220 V dlaczego? przecież przetwornica to kolejna strata energii i podejrzewam, że min 20 procent. A jesli juz to jaką przetwornicę kupić czy najtańsza chińska z marketu za około 100 zł bedzie ok?
Przyznam że najbardziej pociąga mnie hid bo bym go mógł w późniejszym czasie wykorzystać w inny sposób. No i bez problemów z przetwornica.
ale przestraszyliście mnie z tym UV. Drugim pomysłem który mi się podoba to metahyalogen, również w niedalekiej przyszłości będę mógł go wykorzystać np do oświetlenia podwórka wiec większy koszt mnie nie przeraża bo nie będzie to wydatek zmarnowany.
Ale meta halogenku boję się trochę z uwagi na czas powtórnego włączenia - znając życie będzie to problem a nie znosze kiedy nie mogę w pełni polegać na sprzęcie.
Kolejna sprawa - za jakiś czas mam zamiar stworzyć źródło Energi odnawialnej - dodam że domowym sposobem, więc będzie oparte na dostępnych materiałach, wstępnie myślałem o akumulatorach samochodowych i innych urządzeniach na 12 - 24 V. W tym projekcie chciałbym wyeliminować przetwornice jako dodatkowe źródło strat...
Garaż brak prądu
"Ktoś" minął się z prawdą. Około 12lm/W przy standardowej żarówce wolframowej 100W.ww296 pisze:wcześniej ktoś pisze że 100 Wat żarówki żarowej to 700 lm!?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Nie wiem po co te kombinacje. Użycie jakichkolwiek przetworników to tylko strata energii.
Po zamontowaniu kilku żarówek (może szukaj płaskich z g4 na diodach conajmniej 5050 - dobre conowo) zorientujesz sę czy ilość światła jest wystarczająca. Nie wiem co ty tam zamierzasz hodować że potrzebujesz aż tak dużo światła.
Po zamontowaniu kilku żarówek (może szukaj płaskich z g4 na diodach conajmniej 5050 - dobre conowo) zorientujesz sę czy ilość światła jest wystarczająca. Nie wiem co ty tam zamierzasz hodować że potrzebujesz aż tak dużo światła.
Siemanosz, nie jestem specem w dziedzinie światła, dopiero się uczę, ale problem z rozładowaniem akumulatora samochodowego podczas używania go jako źródła prądu dla światła i to jeszcze przy grzebaniu w aucie wydaje się dla mnie dość prosty... Nie można by było przed rozładowaniem tego akumulatora zdjąć klemy z akumulatora pod maską i przełożyć na ten od światła? Odpalasz silnik zostawiasz na jakiś czas i nie trzeba ładować. Dobrze myślę czy coś przeoczyłem?