fxxx pisze: MH stygnie około 3-4 minuty
No na 150-tkę czasami trzeba nawet kilkunastu minut.
Zbychur podał wyżej, że jeden MH 150W daje ok 12tys. lumenów. Dwa to ok. 24000lm.amisiek pisze: Kupując MH zaoszczędzisz na świetlówkach, przy czym zobaczysz, że światło z MH będzie tak silne i wyraźne, że przy 2x150W MH, pozostałych świetlówek w ogóle nie będzie "widać". MH to bardzo dobre, silne światło.
Jak jest zabezpieczenie to przy próbie odpalenia nie będzie żadnej reakcji?Zbychur pisze:Jeśli masz układy zapłonowe takie jak myślę, czyli Ansorg to na 90 procent mają zabezpieczenie czasowe przed ponownym odpaleniem lampy (18 min bodajże
Nie mam uziemienia w instalacji garażu ale to w sumie nie jest problem. Jeśli jest wymagane mogę jednożyłowymi kablami wyprowadzić z garażu na zewnątrz bezpośrednio do ziemiA propos uziemienia, to co prawda nie jestem elektrykiem ale jeśli nie masz uziemienia w gniazdkach, to chyba wystarczy skrzynkę z układem do uziemienia budynku podłączyć, ale niech się wypowiedzą bardziej biegli w temacie.
Dokładnie tak, potem zapali się normalnie.Jak jest zabezpieczenie to przy próbie odpalenia
nie będzie żadnej reakcji?
Sprawdzałem dzisiaj. Po wyłączeniu i ponownej próbie właczenia nie widać żeby po żarniku by próba odpalenia miała miejsce ale słychać "bzyczenie". Czy tak pracuje to zabezpieczenie czy powinno być bezdźwięcznie i oznacza to, że zabezpieczenia brakuje?Zbychur pisze:Dokładnie tak, potem zapali się normalnie.
Coś tego typu mam zamiar zrobić. Lepsza taka prowizorka niż nicZbychur pisze:A z uziemieniem to z tyłu za garażem jakiś kawałek plaskownika do ziemi z pół metra wbij przy ścianie, zasłoń plastikową rurą i do tego poprowadź przewód uziemienia. Wiem, że to bardzo nie poprawna prowizorka:oops: ale w razie "W" zadziała.