Garaż 5x5m - co proponujecie do oświetlenia?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

fxxx pisze: MH stygnie około 3-4 minuty

No na 150-tkę czasami trzeba nawet kilkunastu minut.
fxxx

Post autor: fxxx »

150W owszem, ale taka moc raczej mu się nie sprawdzi, ciężko to w małym pomieszczeniu w oprawie dobrze 'rozprowadzić'.
Awatar użytkownika
Zbychur

fxxx pisze:150W owszem, ale taka moc raczej mu się nie sprawdzi, ciężko to w małym pomieszczeniu w oprawie dobrze 'rozprowadzić'.
Właśnie zastanawiam się czego użyć aby dobrze rozprowadzić światło po pomieszczeniu. Muszę zapytać kolegi jakiej tkaniny użył na te ramki bo naprawdę efekt jest świetny.
lucky

Post autor: lucky »

Hm... ale jak w drugą stronę przesadzę to chyba też nie będzie dobrze. Jak dam te 2 MH po 150W to może wyglądać to dobrze w... pustym garażu. Jak wstawie czarne auto to nie będzie tak, że odbicie w miejscu najbliżej samochodu zacznie mnie oślepiać?

Możecie mi powiedzieć ile orientacyjnie kosztuje taki MH 150W a ile 70W?
Na co zwracać uwagę. Metahalogeny o tej samej mocy potrafią się od siebie istotnie różnić?

To może dobrze będzie dać 2 świetlówki na górze ustawione w taki sposób by oświetlały górną część auta a 2 MH 70W dać do oświetlenia boków?

A co świetlówek to mając na względzie to co napisał amisiek rozumiem, że te zaproponowane przez fxxx:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3108222447
odpadają?
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Jeśli tam jest cokolwiek z lakierem, to 830tki odpadają. Obojętne czy świetlówka czy metalohalogen.
Najważniejsza pod względem jakości światła jest lampa (źródło światła). Czyli kupuj TYLKO takie:
HCI-T 150W /NDL (barwa 942).
HCI-tc 150W /NDL (barwa 942)
CDM-T 150W /942
CDM-Td 150W /942
to samo także w mocy 70W.
HCI - lampa MH ceramiczna firmy Osram
CDM- lampa MH ceramiczna firmy Philips
CDM-T/HCI-T - lampa o trzonku G12
CDM-Td/HCI-Tc - lampa o trzonku Rx7s (moc 70W) lub Rx7s-24 (moc 150W).
Musi pasować zarówno moc, jak i trzonek.
Lampa o trzonku Rx7s/Rx7s-24 pracuje w pozycji poziomej plus minus 45stopni wzdłuż najdłuższej osi symetrii.

edit
Na rynku są dwa rodzaje lamp metalohalogenkowych - kwarcowe (MHN, HQI) i ceramiczne (CDM, HCI). Przy mocy 70 i 150W w grę wchodzą tylko ceramiczne. Na świecie jest czterech liderów MH: EYE Iwasaki Electric, Osram, Philips i Venture Lighting. Venture jest mało popularnym producentem w Polsce i bardzo rzadko spotyka się ich lampy o dobrej jakości światła. Iwasaki to niekwestionowany lider lamp o ultrawysokiej jakości światła, które perfekcyjnie oddają czerwień i barwy żółte (współczynnik R9>90 w lampach Cera ARC Natural Red), ale są nie do dostania w Polsce. Jest to wręcz egzotyka, nawet na Ebayu rzadko trafiają się najwyższej jakości lampy tej firmy, w Polsce ich po prostu nie ma. Są za drogie.
Na Allegro są czasami lampy GE, także w barwie 942, ale tych lamp nie mogę osobiście polecić, bo nie sprawdzałem ich w praktyce. Koledzy, którzy mają takie lampy w kolekcji twierdzą, że jakość światła jest gorsza od Osramów 150W - zatem należy brać to, co najlepsze: HCI-T 150/NDL w trzonku G12, HCI-Tc 150W/NDL w trzonku Rx7s-24.
HCI-Tc 150 /NDL kosztuje w hurtowni około 80zł, na Allegro można jednak upolować znacznie taniej lampy Philipsa CDM-Td (około 50zł, czasami taniej). Żywotność takiej lampy zależy od częstotliwości jej włączania - im rzadziej, tym lepiej. Przeciętnie jest to 8 tys h.
Jeśli lampa jest nowa (leżak magazynowy) to nie wahaj się kupić lamp starszej generacji o tym samym oznaczeniu, gdyż obecnie producenci żyłują ilość światła, nawet kosztem jakości. Przykładem mogą byc lampy z serii HQI-BT 400/D (400W, dzienne światło), starsze mają Ra=93, nowsze oznaczone HQI-BT 400W/D PRO mają Ra około 88, ale większy strumień świetlny.
fxxx

Post autor: fxxx »

Te świetlówki to nie proponowałem do oświetlenia głównego, tylko tak, żebyś się nie zabił chodząc po garażu :)
lucky

Przyznam się, że MH to dla mnie kompletna nowość i zupełnie się na tym nie znam. Mam nadzieję, że zrozumiecie jak zapytam o kompletne podstawy ;)

Wyżej stosujecie określenie "lampa" co ja rozumiałem jako całość ale jak wyszukuje po wskazanych oznaczeniach modelowych to znajduje coś co określiłbym jako odpowiednik żarówki.
Co jeszcze do tego jest potrzebne?
Oprawa czy ta żarówka może być luzemi bez żadnej oprawy by światło się lepiej rozeszło i jeśli luzem to jak to przymocować? Jakieś gniazda się kupuje, lutuje się?
Statecznik jak mniemam jest konieczny do odpalenia ale jeden statecznik obsługuje zreguły większą liczbę lamp czy na 2MH potrzebuję dwa stateczniki?

MH widzę, że nie powinny być uruchamiane często co utwierdza mnie w przekonaniu, że najlepszym wyjściem będą 2 świetlówki + 2MH i odrębne włączniki dla świetlówek i MH.

Czy jak wezmę 2MH to mogę zaoszczędzić na świetlówkach i jednocześnie ułatwić sobie życie kupując gotowe komplety zaproponowane przez fxxx, przypominam:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3108222447
Czy barwa się "zmiesza" i świetlówki też lepiej wziąć polecane wyżej przez amisiek?

Np. takie:
http://allegro.pl/swietlowka-liniowa-g1 ... 10846.html

Oprawy do tych świetlówek brać podwójne (2 oprawy na łącznie cztery świetlówki) czy w zupełności wystarczą pojedyncze?
Przy wyborze opraw do świetlówek zwracać na cokolwiek uwagę?

PS Przeglądając Allegro zauważyłem, że ciężko jest znaleźć te produkt, świetlówek philips graphica np. nie znalazłem żadnych. Nie wiem czy to przez to, że jest weekend majowy i nowe Allegro zniechęciło sporo osób czy to jest towar "specjalistyczny" i stąd te trudności?
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Świetlówki 9xx to jest towar specjalistyczny i dlatego występuje bardzo rzadko. Nie każda hurtownia go ma. Na pewno ma je Grodno i Luxmarket (co prawda nie Graphica ale da się zamówić specjalistyczne Color Proof bodajże firmy Sylvania), niekiedy można spotkać w sklepach akwarystycznych.
Z nazewnictwem jest problem, bo wszyscy z wyjątkiem specjalistów oświetlenia mówiąc "lampa" mają na myśli oprawę oświetleniową. Oprawa jest niezbędna, bo kształtuje światło pochodzące ze źródła. Każda z tych lamp wymaga osobnego układu zapłonowego (z bardzo nielicznymi wyjątkami, gdy elektroniczny układ zapłonowy jest podwójny, obsługuje dwie lampy jednocześnie). Układ zapłonowy może być elektroniczny lub elektromagnetyczny, zazwyczaj mieści się od razu w oprawie. Czyli kupujesz oprawę i obsadzasz w niej źródło światła, całość instalujesz i załączasz.
Kupując MH zaoszczędzisz na świetlówkach, przy czym zobaczysz, że światło z MH będzie tak silne i wyraźne, że przy 2x150W MH, pozostałych świetlówek w ogóle nie będzie "widać". MH to bardzo dobre, silne światło.
lucky

amisiek pisze: Kupując MH zaoszczędzisz na świetlówkach, przy czym zobaczysz, że światło z MH będzie tak silne i wyraźne, że przy 2x150W MH, pozostałych świetlówek w ogóle nie będzie "widać". MH to bardzo dobre, silne światło.
Zbychur podał wyżej, że jeden MH 150W daje ok 12tys. lumenów. Dwa to ok. 24000lm.
Nie będzie mnie oślepiać taka ilość światła?
Może wystarczą 2 MH 70W? Ile lumenów daje MH 70W?

Co do opraw to podobnie jak ze świetlówkami na Allegro jest ich dość mało. Na tyle mało, że nie jestem w stanie zorientować jakie ceny za oprawy są odpowiednie. Poza tym potrafią się od siebie różnić dość istotnie.
Przykładowo:
http://allegro.pl/oprawa-lugstar-fire-m ... 68028.html
http://allegro.pl/aries-bazalt-s-150w-m ... 44787.html
http://allegro.pl/oprawa-lampa-metaloha ... 22298.html

Który typ oprawy byłby najlepszy?
Ceny są okazyjne/normalne/wysokie?
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

Nie ma obawy, że światło Cię oślepi. W słoneczny dzień jest dużo dużo więcej światła, a przecież nas nie oślepia :)

U mnie w pokoju 5x4m odpalałem 3x 150W metalohalogeny i nie byłem oślepiony :)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
lucky

Witam ponownie po długiej przerwie :wink:
Ostatecznie zdecydowałem się na 2 metalohalogeny 150W. Jest OK ale... apetyt rośnie w miarę jedzenia i niewykluczone, że dokupię jeszcze 2 kolejne (być może 70W) tak by źródło światła wychodziło z każdego rogu. Nie wiem też czy żarówki nie wymienić na świetlówkę. Świetlówka może być uruchamiana często?

Dziękuję jednemu z Forumowiczy za podanie kontaktu do osoby od której w bardzo dobrej cenie mogłem zakupić MH jak i pozostałym za cenne wskazówki.

Chciałem jeszcze zadać 2 pytania:
1. Czy do MH musi być doprowadzone uziemienie?
2. Co by się stało jakbym spróbował uruchomić MH, który nie ostygł wystarczająco. Nie odpaliłby się czy mógłby się uszkodzić?
Awatar użytkownika
Zbychur

W zasadzie zgodnie z przepisami to uziemienie powinno być, ale czy w praktyce jest konieczne wewnątrz budynku, chyba żeby kable się przegrzały.

Jeśli masz układy zapłonowe takie jak myślę, czyli Ansorg to na 90 procent mają zabezpieczenie czasowe przed ponownym odpaleniem lampy (18 min bodajże). Jeśli by go nie miały lampą zacznie migotać i nie będzie mogła się odpalić przez kilka minut, w zasadzie oprócz skrócenia żywotności jej i chyba zapłonnika, nie ma żadnego niebezpieczeństwa.

A propos uziemienia, to co prawda nie jestem elektrykiem ale jeśli nie masz uziemienia w gniazdkach, to chyba wystarczy skrzynkę z układem do uziemienia budynku podłączyć, ale niech się wypowiedzą bardziej biegli w temacie.
lucky

Zbychur pisze:Jeśli masz układy zapłonowe takie jak myślę, czyli Ansorg to na 90 procent mają zabezpieczenie czasowe przed ponownym odpaleniem lampy (18 min bodajże
Jak jest zabezpieczenie to przy próbie odpalenia nie będzie żadnej reakcji?
A propos uziemienia, to co prawda nie jestem elektrykiem ale jeśli nie masz uziemienia w gniazdkach, to chyba wystarczy skrzynkę z układem do uziemienia budynku podłączyć, ale niech się wypowiedzą bardziej biegli w temacie.
Nie mam uziemienia w instalacji garażu ale to w sumie nie jest problem. Jeśli jest wymagane mogę jednożyłowymi kablami wyprowadzić z garażu na zewnątrz bezpośrednio do ziemi ;)
Awatar użytkownika
Zbychur

Jak jest zabezpieczenie to przy próbie odpalenia
nie będzie żadnej reakcji?
Dokładnie tak, potem zapali się normalnie.

A z uziemieniem to z tyłu za garażem jakiś kawałek plaskownika do ziemi z pół metra wbij przy ścianie, zasłoń plastikową rurą i do tego poprowadź przewód uziemienia. Wiem, że to bardzo nie poprawna prowizorka:oops: ale w razie "W" zadziała.
lucky

Zbychur pisze:Dokładnie tak, potem zapali się normalnie.
Sprawdzałem dzisiaj. Po wyłączeniu i ponownej próbie właczenia nie widać żeby po żarniku by próba odpalenia miała miejsce ale słychać "bzyczenie". Czy tak pracuje to zabezpieczenie czy powinno być bezdźwięcznie i oznacza to, że zabezpieczenia brakuje?
Zbychur pisze:A z uziemieniem to z tyłu za garażem jakiś kawałek plaskownika do ziemi z pół metra wbij przy ścianie, zasłoń plastikową rurą i do tego poprowadź przewód uziemienia. Wiem, że to bardzo nie poprawna prowizorka:oops: ale w razie "W" zadziała.
Coś tego typu mam zamiar zrobić. Lepsza taka prowizorka niż nic :)
ODPOWIEDZ