Oświetlenie przód do 100PLN
Niedawno wróciłem z wieczornej przejażdżki rowerem po okolicznych polach. Na przodzie miałem dwie latarki - Eagletac D25LC2 i Convoy S3. Obydwie z diodami neutralnymi i obydwie osłonięte od góry, żeby nie raziły w oczy przechodniów (których nie było). Obydwie pracowały w trybie high i dawały łącznie ok. 1000 lm albo więcej. Światło ładnie rozproszone, bez wyraźnego spota, ale nie za szeroko. I wiecie co? Światła było mi za mało! Chyba zamocuje trzecią latarkę i może wtedy mój głód światła zostanie zaspokojony. Poza tym, następnym razem wezmę na głowę czołówkę, bo oprócz świecenia w przód warto mieć światło, gdy chce się zobaczyć co szeleści w krzakach z tyłu albo w chaszczach z boku. Wniosek dla mnie - jeden XM-L nie wystarczy, żeby komfortowo jeździć rowerem.
Witajcie, dzięki koledze LightLover stałem się posiadaczem latareczki Convoy S2 wraz z uchwytem i ładowarką, którą to polecił ElSor. Docelowo użytkownikiem jest osóbka, która nigdy nie miała do czynienia z takimi gadżetami Zdjęć niestety nie mam bo zaraz po otrzymaniu przesyłki latarka trafiła do właścicielki. I tu komentarz : "teraz to mogę jeździć w ciemnościach" Od siebie dodam, że mnie też spodobała się ta sztuka. Rozkład światła trochę lepszy niż SF L2 i mniejsza gabarytowo. Ciepła barwa światła jest dla mnie powalająca, a prąd w diodę 2100 mA w zupełności wystarczający. Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy brać za takie pieniądze ten sprzęt to polecam ! Sam też poważnie się zastanawiam nad wejściem w posiadanie tego świecidełka jako dodatkowe oświetlenie na rowerek i jako EDC.
LightLover jeszcze raz dziękuję !
Pozdrawiam
LightLover jeszcze raz dziękuję !
Pozdrawiam
Również szukam oświetlenia na przód roweru do 100 zł.
Początkowo byłem zdecydowany na MacTronic Scream 243 lumeny, lecz w różnych miejscach w sieci przeczytałem, że wcale nie jest taka wspaniała.
Rower na jakim jeżdżę to kolarka, po zmroku będę raczej jeździł rzadko, a jak już to tylko po znanych trasach. Przy prędkości przejazdu 30 km/h +
Jeśli nie Scream to może coś na diodzie Cree XM-L, może coś takiego: http://allegro.pl/latarka-rowerowa-bail ... 43042.html
Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Sprawdzi się? Wolał bym zakupić towar w Polsce aby nie czekać długo na przesyłkę.
Wielką zaletą tej latarki jest moim zdaniem akumulator, można trochę zaoszczędzić na kupnie akumulatorków 3A i ładowarki.
Początkowo byłem zdecydowany na MacTronic Scream 243 lumeny, lecz w różnych miejscach w sieci przeczytałem, że wcale nie jest taka wspaniała.
Rower na jakim jeżdżę to kolarka, po zmroku będę raczej jeździł rzadko, a jak już to tylko po znanych trasach. Przy prędkości przejazdu 30 km/h +
Jeśli nie Scream to może coś na diodzie Cree XM-L, może coś takiego: http://allegro.pl/latarka-rowerowa-bail ... 43042.html
Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Sprawdzi się? Wolał bym zakupić towar w Polsce aby nie czekać długo na przesyłkę.
Wielką zaletą tej latarki jest moim zdaniem akumulator, można trochę zaoszczędzić na kupnie akumulatorków 3A i ładowarki.
elcidx, Cześć, litości... Czytałeś wątek powyżej? W nim chyba nie pisało, że ZOOMy sa kiepskie na rower, ale są. To jest zoom, odradzam. W Sklepiku niedawno Darek Wystawił za 90zł Poprawionego Convoya S2. W wątkach ostatnio się toczących jest to najbardziej (ze wzlędu na najniższą cenę) polecana latarka na rower, ew. S3 (ciut droższa).
Poczytaj ostatnie posty w recenzji ConVoy M1 w dziale recenzji - jest tam bogata dyskusja o S2, S3, M1 M2.
Reasumując w 100zł kupując w Polsce całego dobrego (czyli takiego który większość użytkownikó tego forum by poleciło jako pewną i dobrą latarkę) zestawu nie dostaniesz. Zamawiając z FastTechu może być to możliwe (no może z aku od kolegi Woytazo - opis w sklepiku).
[ Dodano: 27 Maj 2013, 21:50 ]
Poczytaj też tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10681
Poczytaj ostatnie posty w recenzji ConVoy M1 w dziale recenzji - jest tam bogata dyskusja o S2, S3, M1 M2.
Reasumując w 100zł kupując w Polsce całego dobrego (czyli takiego który większość użytkownikó tego forum by poleciło jako pewną i dobrą latarkę) zestawu nie dostaniesz. Zamawiając z FastTechu może być to możliwe (no może z aku od kolegi Woytazo - opis w sklepiku).
[ Dodano: 27 Maj 2013, 21:50 ]
Poczytaj też tutaj:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10681
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
witam
Poszukuję również taniego zestawu (z aku, ładowarka, uchwytem rowerowym) max do 100zl.
Przeczytałem o kilku polecanych modelach, ale większość jest na 1 ogniwo 18650. Czy jest ewentualnie polecana wersja z korpusem na dwa ogniwa? Czy to ma sens wagowo/wielkościowo i pod innymi względami chociażby użycia standardowych uchwytów rowerowych po 2 dolary.
Chętnie kupiłbym wszystko na fasttechu, oprócz ogniw. Bez stosowania żadnych przeróbek.
Zasugerowałem się, że podane latarki np. Convoy potrafią zużyć słabszy akumulator w trybie max poniżej jednej godziny. Zapewne i będą używać w trybie średnim (jeśli ustawienie 40% podawane oznacza dokładnie 40% prądu maksymalnego to czas pracy minimalnie ponad 2 godziny?). Nie mam pojęcia jaka ilość lumenów będzie wystarczająca dla różnych warunków (mam porównanie tylko do tanka007 tk566 ze skromnymi 100lumenami) i jakiego czasu pracy się spodziewać. Może źle do tego podchodzę i wystarcza wersja na jedno ogniwo.
Poszukuję również taniego zestawu (z aku, ładowarka, uchwytem rowerowym) max do 100zl.
Przeczytałem o kilku polecanych modelach, ale większość jest na 1 ogniwo 18650. Czy jest ewentualnie polecana wersja z korpusem na dwa ogniwa? Czy to ma sens wagowo/wielkościowo i pod innymi względami chociażby użycia standardowych uchwytów rowerowych po 2 dolary.
Chętnie kupiłbym wszystko na fasttechu, oprócz ogniw. Bez stosowania żadnych przeróbek.
Zasugerowałem się, że podane latarki np. Convoy potrafią zużyć słabszy akumulator w trybie max poniżej jednej godziny. Zapewne i będą używać w trybie średnim (jeśli ustawienie 40% podawane oznacza dokładnie 40% prądu maksymalnego to czas pracy minimalnie ponad 2 godziny?). Nie mam pojęcia jaka ilość lumenów będzie wystarczająca dla różnych warunków (mam porównanie tylko do tanka007 tk566 ze skromnymi 100lumenami) i jakiego czasu pracy się spodziewać. Może źle do tego podchodzę i wystarcza wersja na jedno ogniwo.
Ostatnio zmieniony środa 31 lip 2013, 20:44 przez spami, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć
Zdecydowanie latarka na 1x18650 (jakieś tańsze) to poniżej godziny w trybie 2,8A ze spadkiem jasności na koniec.
O wersjach na 2 ogniwa nie słyszałem. Jak ktoś chce więcej światła/dłużej, to montuje jakąś dedykowaną rowerową latarkę z kilkoma ogniwami w zasobniku. Oczywiście, to jest dużo droższe.
Zawsze można kupić latarkę Convoy S2 (bo najtańsza) w wersji 1,4A. Jak się bardzo szybko (+25km/h) po dziurach nie jeździ to te 1,4A starczy. Oczywiście, nie jest tak jasno jak przy 2,8A ale różnica jest raczej mała niż powalająca.
Ja mam wersję 2,8A i większość czasu spokojnie mogę jeździć na 40% mocy. Kolega ma 1,4A i nie narzeka, że ma za ciemno.
Zawsze można pośrednią wersję 2,1A - pamiętajmy, że przy niższych prądach maksymalnych mamy większą sprawność diody, i w aku też miej energii jest tracone w wyniku oporu wewnętrznego. Pamiętajmy też, że nawet w niskich trybach gdy moc maksymalna jest 2,8A to przy tych niskich trybach płynie prąd 2,8A, tyle tylko, że przerywany bardzo często
A jeszcze nie jestem pewien, czy taki zestaw w 100zł się zmieści, ale ciut powyżej 100zł to już chyba tak.
Pozdrawiam
Zdecydowanie latarka na 1x18650 (jakieś tańsze) to poniżej godziny w trybie 2,8A ze spadkiem jasności na koniec.
O wersjach na 2 ogniwa nie słyszałem. Jak ktoś chce więcej światła/dłużej, to montuje jakąś dedykowaną rowerową latarkę z kilkoma ogniwami w zasobniku. Oczywiście, to jest dużo droższe.
Zawsze można kupić latarkę Convoy S2 (bo najtańsza) w wersji 1,4A. Jak się bardzo szybko (+25km/h) po dziurach nie jeździ to te 1,4A starczy. Oczywiście, nie jest tak jasno jak przy 2,8A ale różnica jest raczej mała niż powalająca.
Ja mam wersję 2,8A i większość czasu spokojnie mogę jeździć na 40% mocy. Kolega ma 1,4A i nie narzeka, że ma za ciemno.
Zawsze można pośrednią wersję 2,1A - pamiętajmy, że przy niższych prądach maksymalnych mamy większą sprawność diody, i w aku też miej energii jest tracone w wyniku oporu wewnętrznego. Pamiętajmy też, że nawet w niskich trybach gdy moc maksymalna jest 2,8A to przy tych niskich trybach płynie prąd 2,8A, tyle tylko, że przerywany bardzo często
A jeszcze nie jestem pewien, czy taki zestaw w 100zł się zmieści, ale ciut powyżej 100zł to już chyba tak.
Pozdrawiam
Przekracza budżet i przede wszystkim chciałbym używać również sporadycznie poza rowerem.skaktus pisze:Znów polecę to samo - siostra od prawie tygodnia ma z fastecha Fandyfire X2 w cenie 41 dolarów (około 130 zł). W zestawie akumulatory itd. Swieci to bdb i spokojnie do jazdy w nocy wystarcza tryb med.
Convoy S2 - 2,1A wytrzyma dłuższe użytkowanie bez żadnych zabiegów (problem nadmiernego grzania)? Możliwe ciepła barwa?
http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195011
Faktycznie ciekawa propozycja - zapamiętam to sobie!skaktus pisze:fastecha Fandyfire X2 w cenie 41 dolarów (około 130 zł)
Nie wiem co rozumiesz pod stwierdzeniem "możliwie ciepła barwa". 5C to barwa o temperaturze (z tego co pamiętam) ok. 4500K (można się upewnić w wykresach barw).spami pisze:Convoy S2 - 2,1A wytrzyma dłuższe użytkowanie bez żadnych zabiegów (problem nadmiernego grzania)? Możliwe ciepła barwa?
http://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195011
Problem przegrzewania - 2,1A zostawiona w bezruchu (np na stole w domu) w trybie max. po kilkunastu minutach będzie parzyła - przy wyższych prądach (>1A?) trzeba zapewnić jakiś obieg powietrza to powinno być dobrze. Tak, że na rowerze bez problemu. Przy innym użytkowaniu w trybie max trzeba pamiętać o latarce. Gdy trzymamy latarkę w ręce to nie ma problemu, bo poczujemy, gdy się zrobi za gorąca.
Tekst podpisu:
Powinno starczyć na ok. 50min - 1 godz. w max., sterownik informuje miganiem i obniżeniem trybu o jeden poziom w przypadku niskiej kondycji ogniwa.xxxpx pisze:W pierwszym moim poście chciałbym oczywiście wszystkich przywitać !
A także pytanko: na ile świecenia do convoya 2,8A starczy Panasonic NCR18650 ~2900mAh? I czy latarka w jakiś sposób informuje o rozładowującym się ogniwie?
Aha, zamówione 11 sierpnia, kiedy mogę spodziewać się latarki?