Nowe sterowanie do Skay Ray King

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Pyra pisze:Witam
Takie trochę "ruskie" podejście do tematu... u mnie do dwóch rezystorów pomiarowych dolutowane są równolegle rezystory kompensujące spadek napięcia na ścieżkach, zresztą są w tym celu przewidziane pola lutownicze. Swoją drogą, lepszym wyjściem jest przecięcie ścieżki pomiarowej i zrobienie połączenia bezpośrednio z wejścia pomiarowego do pada lutowniczego rezystorów pomiarowych.
Według mnie lepszym wyjściem jest zmostkowanie sprężyn minusowych.

Pozdrawiam
Tak, nie wygląda to najlepiej, ale na fotkach porównawczych widać różnice po takim zabiegu, chociaż zawsze mogła być to różnica pomiędzy wersjami SRK których jest sporo.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Pyra pisze:Witam
Kazik pisze: Raz czytałem że jasność spada na łeb na szyje, raz że trzyma się przez większość czasu.
Niestety, już nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, gdyż kontrola temperatury działa znakomicie, chyba żebym dał jakieś wydajne chłodzenie aktywne. Tym nie mniej po wyłączeniu i ponownym włączeniu po wystygnięciu obudowy, wynik pomiaru jasności był porównywalny z tym dokonanym za pierwszym razem, a akumulatory nie były świeżo ładowane, tylko już ze 30min poświeciły na niemodowanej wersji. W sumie z tego co pamiętam to po 10min świecenia w terenie (przed modem) nie zauważyłem spadku jasności, jednak może to być mylne odczucie, a pomiarów nie robiłem.
Sam driver zadowala się bardzo małym spadkiem napięcia, sądzę że będzie to w okolicach wspomnianych 0,2V. Przyczyną spadku jasności, może też być przegrzewanie LEDów, gdyż w oryginale, odprowadzanie ciepła nie jest rewelacyjne...
OK, dzięki. :)

Cos wpadło mi do głowy i z ciekawości chciałbym wiedzieć - dałoby radę zrobic taki wskaźnik stanu ogniw by:
100% - trzy LEDy śweicą (moon)
75% - śwecą dwa LEDY (moon)
50% - świeci jeden LED
25% - jeden LED miga (też w moonie)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przetwornice są sterowane wspólnie z jednego wyjścia procesora, więc nie bardzo.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
greg pisze:Przetwornice są sterowane wspólnie z jednego wyjścia procesora, więc nie bardzo.
Całe szczęście się greg mylisz. Właśnie na tym bazuje moja przeróbka i dlatego potrzebowałem ATtiny25. W oryginalnym rozwiązaniu, każda przetwornica sterowana jest z osobnego portu, trudno mi wskazać przyczyna takiego rozwiązania, ale jest ono na plus. W moim pomyśle bazuję na bardzo niskim moon, który to realizuję za pomocą jednego LEDa (dwuklik ze stanu wyłączonego) sterowanego pierwszym portem PWM, drugi steruje pozostałymi dwoma przetwornicami.
U mnie miga jeden LED od 5 - 1 razy w zależności od napięcia na ogniwach. Pomiar wywołuje się trójklikiem. W trakcie rozładowywania akumulatorów, procesor redukuje tryby, aż do najniższego, potem wchodzi w moon, który już omija zabezpieczenia, jako "ostatnia deska ratunku"

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Pisałem o oryginale :) Skoro podłączyłeś przetwornice pod 2 osobne porty, to OK. Natomiast ATtiny25 ma 2 kanały PWM i niestety nie ma możliwości sterowania każdej z 3 przetwornic osobno, sprzętowym PWM-em. Można programowo.

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
A no właśnie, że oryginalnie przetwornice są sterowane z niezależnych kanałów poprzez trzy porty, nóżka 5, 6, 7. Steruje tym jakiś PIC. Nie wiem dlaczego tak to zrobiono, ale fajnie ;)
W mojej przeróbce, łączę PORTB0 z jednym polem, a PORTB1 z dwoma zmostkowanymi.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Driver mam w moim SRK identyczny ale fakt, jeszcze go nie przerabiałem na Atmela i widać nie dość dokładnie obejrzałem, cofam zatem błędne słowa :)

Natomiast z sygnalizacją (i tym samym sterowaniem) jak napisał Kazik będzie problem z racji tego, co powyżej (2 kanały PWM).

P.S.
Sławek zasugerował, że jest to do zrobienia. Z tym, że LEDy nie będą gasły przy zmianie napięcia po kolei, ale to już szczegół.

Minus rozwiązania jest zasadzie jeden. Trzeba patrzeć bezpośrednio w diody przy pomiarze i szybko przestać, gdy driver przejdzie w tryb normalnej. Inaczej zaboli ;)

ODPOWIEDZ