piciex pisze:marmez pisze:Do 50zł, to w sumie jakikolwiek z pobliskiego markietu za 20zł, który ma funkcje nam potrzebne.
marmez, nie przesadzaj. Byłem wczoraj w Castoramie i z ciekawości postanowiłem poświęcić 20 minut na odnalezienie tego regału gdzie pochowali multimetry. To co tam leżało (po 40, 50, a nawet 130zł) przypominało bardziej zabawki dla dzieci z chińskiego marketu "wszystko po 5zł". Sama jakość wykonania to była jakś parodia miernika, a te które tutaj proponowaliśmy to przy tym "promy kosmiczne".
Temu piszę, że z marketu tylko taki za 20zł, bo mimo, że zrobiony jak zabawka dla dzieci, to mierzy +/- 10% dobrze (a nawet dokładniej) i kosztuje 20-25zł, i za 50zł można kupić 2 i mierzyć prąd i napięcie razem. Oczywiście kable najwyżej do badania napięcia się nadają i do mierzenia prądu trzeba inne dać, ale to w sumie we wszystkich do kilkuset złotych włącznie
Mam dwa DT 830B (i D) od odpowiednio 3-4 lat, biorę pod uwagę niedokładności pomiaru, ale nie konstruuję nic, co by większych dokładności wymagało i w sumie nie mam nic tym miernikom do zarzucenia.
Pozdrawiam, Kuba
PS. Ale jak nadejdzie potrzeba na coś lepszego, albo któryś mi padnie, to zainwestuję w któryś polecany tutaj przez Was