Jaki MULTIMETR - MIERNIK do 100zł

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

marmez pisze:Do 50zł, to w sumie jakikolwiek z pobliskiego markietu za 20zł, który ma funkcje nam potrzebne.

marmez, nie przesadzaj. Byłem wczoraj w Castoramie i z ciekawości postanowiłem poświęcić 20 minut na odnalezienie tego regału gdzie pochowali multimetry. To co tam leżało (po 40, 50, a nawet 130zł) przypominało bardziej zabawki dla dzieci z chińskiego marketu "wszystko po 5zł". Sama jakość wykonania to była jakś parodia miernika, a te które tutaj proponowaliśmy to przy tym "promy kosmiczne". :mrgreen:
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

M890F (ma chyba dodatkowo pomiar częstotliwości względem wersji G) mam jakieś >12 lat. ~2 lata temu zrobiłem mu kalibrację i pokazuje, jak w specyfikacji (a nawet lepiej). Przewody są do wymiany, bo bez względu czy przy latarkach, czy gdzieś indziej prądy >5A potrafią rozgrzać je. Jakiś czas woziłem go w aucie nie dbając o niego a mimo to ciągle wszystko działa, czasem tylko zatnie się włącznik i trzeba go puknąć. Przytrafiło się też kiedyś, że nie działało pokrętło (temperatura, wilgoć itp) i wystarczyło przekręcić go kilka razy i chodzi jak nowy. Za taką cenę myślę, że jest to dobry wybór, bo jak na razie wymieniałem tylko przewody, baterie i bezpiecznik (tor 20A nie jest zabezpieczony) a zdarzyło się nawet mierzyć prąd zwarciowy w sieci :mrgreen: .
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Mam już miernik za ok. 100 zł i przymierzam się do zakupu czegoś lepszego. Chciałbym wydać ok. 300 zł. W obecnym mierniku irytuje mnie wolny i chichy test ciągłości.
Zrobiłem małe rozeznanie i widzę, że w tym przedziale cenowym są już mierniki z opcją podłączenia do komputera. Byłby to miły bajer i jestem skłonny nawet trochę do niego dopłacić. UT61E i UT71A wyglądały nieźle, ale właśnie ten test ciągłości mają słaby. W dodatku Dave pokazał w jednym ze swoich filmów, że mają dość słabe zabezpieczenia. Ktoś widział coś godnego polecenia w tym przedziale cenowym?
Jacekkg

Post autor: Jacekkg »

poszukaj używanego fluke lub może taki za pare zł wiecej http://www.biall.com.pl/item,BM815s-Mut ... 02015.html
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

piciex pisze:
marmez pisze:Do 50zł, to w sumie jakikolwiek z pobliskiego markietu za 20zł, który ma funkcje nam potrzebne.

marmez, nie przesadzaj. Byłem wczoraj w Castoramie i z ciekawości postanowiłem poświęcić 20 minut na odnalezienie tego regału gdzie pochowali multimetry. To co tam leżało (po 40, 50, a nawet 130zł) przypominało bardziej zabawki dla dzieci z chińskiego marketu "wszystko po 5zł". Sama jakość wykonania to była jakś parodia miernika, a te które tutaj proponowaliśmy to przy tym "promy kosmiczne". :mrgreen:

Temu piszę, że z marketu tylko taki za 20zł, bo mimo, że zrobiony jak zabawka dla dzieci, to mierzy +/- 10% dobrze (a nawet dokładniej) i kosztuje 20-25zł, i za 50zł można kupić 2 i mierzyć prąd i napięcie razem. Oczywiście kable najwyżej do badania napięcia się nadają i do mierzenia prądu trzeba inne dać, ale to w sumie we wszystkich do kilkuset złotych włącznie :)

Mam dwa DT 830B (i D) od odpowiednio 3-4 lat, biorę pod uwagę niedokładności pomiaru, ale nie konstruuję nic, co by większych dokładności wymagało i w sumie nie mam nic tym miernikom do zarzucenia.

Pozdrawiam, Kuba

PS. Ale jak nadejdzie potrzeba na coś lepszego, albo któryś mi padnie, to zainwestuję w któryś polecany tutaj przez Was :mrgreen:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Po paru dniach zabawy nowym Axiometem AX-100 stwierdzam, że do światełkowych zastosowań jest wystarczający, ale to by było na tyle. W porównaniu z Matexem, którego używałem do tej pory sprawia wrażenie jakby był zrobiony z pudełek po Tic-Tacach. Wprawdzie jego kable są o połowę krótsze od Matexowych, ale za to trzy razy cieńsze, a sondy wyglądają jak słabe DIY. Jakieś dokładniejsze pomiary rezystancji tym cudem to istna partyzantka, a do 230V na pewno nie ważę się tego użyć. :|
Natomiast jako dodatkowy miernik w domu nada się na pewno lepiej niż jakiś z aliexpress.
mario1

Post autor: mario1 »

Witam.

Mój stary METEX sporo już przeszedł, więc postanowiłem zakupić coś porządnego za rozsądne pieniądze. Wybór padł na Fluke 15B lub 18B. Zakup chcę zrealizować przez Ebay albo AliExpress.
W związku z tym mam pytanie do kolegów którzy mają więcej doświadczenia.
Czy lepiej kupić nowszą wersję czyli 15B+ albo 18B+, czy może już sprawdzoną starszą ?
Następna sprawa to kable pomiarowe. Na portalu AliExpress większość mierników ma w komplecie kable TL19B , a na Ebay TL75 , które będą lepsze ?
Może ktoś mógłby polecić sprawdzonego sprzedawcę.
Czym się kierować oprócz ceny ?

Pozdrawiam
M
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Temat o miernikach do 100zł, ale prawda taka że większość z nich w tej kwocie to jest to samo.
Ja jakiś czas temu kupiłem sobie miernikt unit ut139c, za jakieś 140zł.
Jak za te pieniądze to fajny miernik posiadający odpowiednie funkcje, takie jak np. trms, autorange min/max itd.
Ale miernik posiada także coś co mało który miernik ma, a mianowicie ncv, czyli bezprzewodowa detekcja napięcia, w ten sposób można nawet wykryć przewody w ścianie.
Multimetr ten mierzy napięcie na zakresie do 6V z wyświetlaniem do mV(np. 4,201) czyli tak zwane "6000 counts" co jest przydatne w np. dokładnym mierzeniu ogniw oraz napięcia końcowego ładowania.
Plusem jest też zasilanie z 2xAA, czyli koniec z badziewnymi i droższymi 9V, możemy włożyć nasze ulubione eneloopy, ale nie ma takiej potrzeby bowiem pobór prądu jest znikomy i przy zwykłych bateryjkach miernik pochodzi może nawet rok.

Tak więc polecam.

Nie trzeba bulić za jakiegoś fluke z usa bo to sprzęt dla zawodowców, nie wymaga się wysokiej jakości wykonania gdy ma być to miernik dla kowalskiego, za te same pieniądze mamy nieznacznie gorszej jakości unita ale z większą ilością funkcji.

A jak ktoś chcę robić wykresy z rozładowania ogniw na pc to można sobię kupić ładowarke modelarską np. Accucell 6 do tego usb>>rs232.
ww296

Post autor: ww296 »

http://www.banggood.com/M...t-p-990751.html

ten miernik już mi przyszedł, również jest na "paluszki", automat, ma detekcje kabli z napięciem w ścianach i podświetlenie i latarkę!! Dokładność w mierzeniu napięcia dokładnie taka jak w moimi Unicie 890 G polecam!!!

denerwujące jest tylko to, że zanim przyłożymy do niego mierzone napięcie to na wyświetlaczu pojawiają się przypadkowe wartości, ale to chyba cecha wszystkich (lub tylko tych z dolnej półki) mierników z automatycznym zakresem.
Awatar użytkownika
Doctore

Wygląda mi on na taki bez konkretnej izolacji elektroniki, nie polecam mierzyć tym wyższego napięcia :twisted:
A jak jednak spróbujesz i się okaże że jest "kilka V" więcej to:
https://youtu.be/M-FZP1U2dkM?t=373 :mrgreen:
ale to chyba cecha wszystkich (lub tylko tych z dolnej półki) mierników z automatycznym zakresem.
Jasne że tylko tych najtańszych lol.
ptja

Post autor: ptja »

Doctore pisze:Multimetr ten mierzy napięcie na zakresie do 6V z wyświetlaniem do mV(np. 4,201) czyli tak zwane "6000 counts" co jest przydatne w np. dokładnym mierzeniu ogniw oraz napięcia końcowego ładowania.
a jakiej jest klasy?
Nawet 10mV na zakresie 6V to mniej niż 0,17%, więc rozdzielczość 1mV poprawia zapewne wyłącznie samopoczucie odczytującego, a nie wiarygodność pomiaru.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Doctore

DC Napięcie 60mV/600mV/6V/60V/600V (0.5%+2)
No ale nie ma co oczekiwać cudów od miernika za poniżej 200zł...
A jak chcesz wykonywać super dokładne pomiary to sobie kup:
http://www.keithley.com/products/dcac/d ... n=2002MEM2
Tylko 35 000zł
Szkoda że tylko nie jedna polska firma na taki nie ma, a co dopiero pan kowalski...
Ale nie, czemu ty masz kupować jakiś szrot garażowy, kup od razu stację kalibracyjną za 3 000 000$ https://www.youtube.com/watch?v=G3QK31zotoQ :twisted:
Kyle

Post autor: Kyle »

ptja pisze: Nawet 10mV na zakresie 6V to mniej niż 0,17%, więc rozdzielczość 1mV poprawia zapewne wyłącznie samopoczucie odczytującego, a nie wiarygodność pomiaru.
Takie rozdzielczości się przydają, bo można zobaczyć nie duże upływy energii. Tak, że tu nawet nie chodzi o przydatność dokładności bezwzgl. , tylko właśnie pomiary wzgl. .

Kolejna sprawa, weź pod uwagę cyfry błędu - dwie cyfry błędu na rozdzielczości 1mV to 10x mniejszy błąd, niż 2 cyfry przy rozdzielczości 10mV.
mario1

Post autor: mario1 »

Witam.
Po przeczytaniu kilku powyższych wypowiedzi poczułem się wywołany do tablicy.
Swoje pytanie zamieściłem w tym wątku, gdyż kilaka stron wcześniej znalazłem wypowiedzi
kolegów , którzy właśnie zakupili Fluke 18b. Nie ukrywam , że na ich odpowiedzi najbardziej mi zależy.
Dla czego Fluke 15b lub Fluke 18b – już wyjaśniam.
Rozbierałem kilka „arcydzieł” wykonanych przez małe żółte rączki i to co zobaczyłem wewnątrz postawiło na baczność moje włosy na głowie.
Jakość montażu taka jak by to robił gimnazjalista na zajęciach z techniki (z całym szacunkiem dla gimnazjalistów).
Uproszczenia konstrukcyjne przekraczające granice nawet niezbyt zdrowego rozsądku.
Natomiast wnętrze Fluke 17b (montowanego w Chinach) nie budziło u mnie żadnych zastrzeżeń (cena w granicach 100$).
Jeśli ktoś może polecić inny sprzęt o zbliżonych parametrach (i kulturze wykonania) to bardzo chętnie poczytam i rozważę propozycję.

Pytanie do kolegi Doctore - czy może zaglądałeś do wnętrza swojego UT139C ? (na papierze parametry ma całkiem rozsądne)

Pozdrawiam
M.
ODPOWIEDZ