Śledzenie naszych przesyłek

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

sahim pisze:
ElSor pisze:Bo podana godzina na stronie jest kiedy listonosz wrócił na pocztę i się rozliczył z paczek a nie kiedy był u Ciebie pod domem :razz:
Być może, ale to bez znaczenia bo żona była w domu cały dzień. Już kiedyś zauważyłem że kiedy przesyłka jest w formie listu poleconego z jakąś grubszą (rozmiarowo) zawartością to listonosz jej nie przynosi tylko od razu daje awizo.. :zly:
Bo takie mają prawo - jak wazy chyba powyżej jednego kg to nie mają (chyba) obowiązku brać. Mam genialnego listonosza to trochę mi zdradził tajemnic. Jedną z nich jest to, że z poczty na dane osiedle listonosz paczek nie nosi - przywozi je auto do głównego punktu na danym osiedlu - u mnie jest to klatka z dodatkową dużą skrzynką. Listonosz idzie jedynie z listami a z owej skrzynki odbiera same większe przesyłki.

U mnie na osiedlu są 52 klatki, 4 piętra, 2 mieszkania na piętrze. Czasem listonosz ma torbę o wadze ponad 20 kg (same listy) , to tego musi wracać po paczki do owej skrzynki i wszystko nosić. Co wazne obsługuje nasze osiedle, domki jednorodzinne oraz cześć "nowego osiedla". Nie dziwię się że czasem im się nie chce lub poprostu nie dają rady.
ILPT
Awatar użytkownika
sahim

Post autor: sahim »

Żeby podsumować - mój list nie waży kilograma, pewnie mniej niż pół, ale jest grubszy bo to.. (zaskoczenie) latarka! :lol:
I wcale nie dziwię się listonoszom że nie dadzą rady wszystkiego przynieść ( w końcu pół allegro trzeba przenieść, nie mówiąc o chińskich egzotycznościach.. :) )- ale to nie w porządku, bo poczta bierze pieniądze za dostarczenie przesyłki a nie awiza. Jakoś w przypadku paczek dowolnej wielkości nie mają problemu z dowiezieniem pod wskazany adres - więc powinni albo odmawiać przyjmowania listów o których z góry wiedzą że nie dostarczą (przyniosą tylko awizo), albo wyceniać tak żeby opłacało się przywieźć samochodem do odbiorcy. No ale świata pewnie nie zmienimy, myślę że można zakończyć offtopa.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ps-Ja dogadałem się z listonoszem w ten sposób - jak widzi że jest do mnie duża paka, ale jako list, dzwoni do mnie i mówi że jest polecony, prawie 2 kg, duża paka czu musi przynosić itd. Czasem udaje mu się przekazać paczkę na drugą pocztę i jest doręczana jako paczka pocztowa a nie jako list polecony.

Kwestia dogadania się itd.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Moja listonoszka jest tak miła, że jeśli do domu nie przyniesie listu to zaniesie mojej mamie do pracy mieszczącej się 30m od poczty a nawet mając podpisany na poczcie "wrzut poleconych do skrzynki" zawsze będąc w domu odbieram moją przesyłkę w drzwiach na 4 piętrze (oczywiście czasem uda mi się zejść kilka pięter niżej po odbiór). Z paczkami jest już inna historia niestety, bo inna osoba.
cardano

Post autor: cardano »

Pierwszy raz zamawiałem z fasttech, jest numer przesyłki w zamówieniu, po kliknięciu w niego przenosi mnie na inną stronę, gdzie wyświetla się że nie poprawny numer, czy to normalne? Numer do śledzenia, pojawił się dzisiaj
ptja

Post autor: ptja »

Pojawi się. Normalna procedura: generujesz numer (nalepkę) i masz już numer przesyłki, ale do systemu śledzącego trafi dopiero po zarejestrowaniu na poczcie.
U mnie też tak było: na początku "brak danych", a po jakimś czasie (sprawdziłem dopiero dziś, więc nie wiem, po jakim dokładnie) informacja, że nadane 15-ego i procesują.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
cardano

Post autor: cardano »

Jeszcze jedna sprawa, słyszałem różne opinie. Cła chyba nie będę musiał płacić bo kwota w przeliczeniu na złotówki to 90zł, ale jak jest z vatem?
ProLight

Post autor: ProLight »

Panowie podpowiedzcie mi proszę o co chodzi:

The item (RC114073014HK) is being processed for departure from Hong Kong as of 26-Mar-2013.

Codziennie zmieniają mi datę, codziennie zmienia się data na "aktualną"

O co może chodzić?
Główny spammer tego Forum ;)
ptja

Post autor: ptja »

Dziś dotarły do mnie 2 zamówienia:
- z DX z 8.03, z Singapuru
- z FT z 10.0.3, z Hong Kongu
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Do mnie też, pod długim niebycie doszły dziś przesyłki z focal.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

ProLight

"The item (RC114073014HK) is being processed for departure from Hong Kong as of 26-Mar-2013."

Taka informacja oznacza, że przesyłka leży gdzieś na magazynie/przeładunku (lotnisku?).

Moja przesyłka miała taką informację od 09,03. A dziś zmienił się status przesyłki:
The item (RC...........HK) will leave Hong Kong for its destination on 28-Mar-2013.
No teraz jeszcze z tydzień i dojedzie :roll: .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
Awatar użytkownika
sahim

Post autor: sahim »

U mnie z Fasttech'u: "The item (RC............) is being processed for departure from Hong Kong as of 18-Mar-2013" wisiało bez zmiany do 23-go, później informacja że item opuści Hong Kong i po trzech dniach listonosz dostarczył (o dziwo tym razem przesyłkę a nie awizo :mrgreen: ).
Generalnie od stycznia złożyłem trzy zamówienia i wszystkie docierały w czasie praktycznie równym 14 dni od płatności, z czego tydzień spędzały na ichniejszej poczcie (HK post).
ProLight

Post autor: ProLight »

Dariusz70 pisze:ProLight

"The item (RC114073014HK) is being processed for departure from Hong Kong as of 26-Mar-2013."

Taka informacja oznacza, że przesyłka leży gdzieś na magazynie/przeładunku (lotnisku?).

Moja przesyłka miała taką informację od 09,03. A dziś zmienił się status przesyłki:
The item (RC...........HK) will leave Hong Kong for its destination on 28-Mar-2013.
No teraz jeszcze z tydzień i dojedzie :roll: .
Tak też miałem ale po jednym dniu ten status wracał do poprzedniejszego.
DNF

Post autor: DNF »

Ja z FT robiłem zamówienie 19 a 28 mam info na trackingu PP, że wysłano z załadunkiem :D
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

DNF pisze:Ja z FT robiłem zamówienie 19 a 28 mam info na trackingu PP, że wysłano z załadunkiem :D
To robiłem zamówienie dzień po Tobie ale jedyne info jakie mam to, że od 26 marca czeka na wylot od nich. Ciekawe czy dojdzie w najbliższy piątek.
ODPOWIEDZ