backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Osobiście uważam, że najlepiej jest mieć przełącznik 0,5A/1A/2A - może wydaje się kombinacją, ale jesli chce się z jednego power banku ładować Petzla Core (900mAh) i tablet (6100mAh) to taka funkcja jest bardzo przydatna. Przy np. 1A Petzl by się grzał, a tablet ładowałby w nieskończoność.
wikiman

Post autor: wikiman »

skaktus pisze:
wikiman pisze:Nie ma co się napalać na jakiś kaufland, te power banki omegi są ogólnie dostępne, czasem nawet taniej:
http://www.ceneo.pl/17717011 (ostatni sklep sprawdzony, bezpłatny odbiór w kilku miastach)
a za niewiele więcej można kupić wersję 5000 mAh (1A out):
http://www.ceneo.pl/17488849
Ale do ceny dolicz wysyłkę, niejednokrotnie po 20 - 30 zł i zakup w markecie jest dużo bardziej opłacalny.

PS-Co do prądu jakie oddaje powerbank - myslę że nie musi to być super wyznacznik przy zakupie. I tak mało kto z was będzie ładował 2 - 3 urządzenia jednocześnie to po 1. A po 2 to nawet ładując 2 urządzenia, pobór 800 mA i tak będzie tylko przez pierwsze 30 - 40% ładowania a potem prąd spada. Moja N8 w początkowej fazie pobiera 870 mA, przy naładowaniu do 30% prąd spada do około 650 mA, przy 60% wynosi już jedynie 400, przy 90 % wynosi 120 mA.
Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

wikiman pisze: Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.
Wiele osób nie mieszka w dużych miastach. Co z tego że odbiór za darmo, w markecie też masz odbiór za darmo. A to czy w morele będzie czy nie to ta sama sytuacja co z marketem.
wikiman

skaktus pisze:
wikiman pisze: Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.
Wiele osób nie mieszka w dużych miastach. Co z tego że odbiór za darmo, w markecie też masz odbiór za darmo. A to czy w morele będzie czy nie to ta sama sytuacja co z marketem.
Część osób pewnie nie ma z kolei w pobliżu kauflandu...
A z dostępnością w morele jest dokładnie odwrotnie od tego co mówisz :smile: Na stronie masz podaną dostępność więc nie ma opcji, że po zamówieniu okaże się, że towaru brak. Już parę razy mi się zdarzyło wybrać do dyskontu po wypatrzony produkt, a na miejscu wiadomo co znalazłem.
Przepraszam za oftop.
Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad »

Panowie zapomnieli jeszcze o jednej kwestii, poruszonej kilkanaście postów wcześniej,
mianowicie:
czy w takim power banku (posiadającym już ogniwa) z marketu producent nie zawyża pojemności baterii?
Ktoś miał? testował pojemność?
zlyzka

Post autor: zlyzka »

pier, wikiman i galahad, ciekawe opcje wskazaliście. Ta na 2 ogniwa jest w czymś gorsza oprócz, mniejszej pojemności? Widzę, że one nie mają też wtyku ładowania - to jakiś standardowy port jak z ładowarki Nokii albo tej od BC700 i podobnych?
Z takiej ładowarki wyciągnie się mniej więcej tyle mAh co suma włożonych ogniw? Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?

galahad vs pier vs 2 ogniwa
Która lepsza:)? W wakacje trochę podróżuję i fajnie by mieć zasilanie na jakieś 2 tygodnie (4-6 ładowań)
Ostatnio zmieniony środa 07 lis 2012, 19:34 przez zlyzka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
zlyzka pisze:Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?
Niestety niemożliwe, sprawność całego procesu (4V>5V>4,2V) często jest zbliżona do 50-60%, więc raczej raz i troszeczkę.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wikiman

zlyzka pisze:pier i wikiman, ciekawe opcje wskazaliście. Ta na 1 i 2 ogniwa jest w czymś gorsza oprócz, mniejszej pojemności? Widzę, że one nie mają też wtyku ładowania - to jakiś standardowy port jak z ładowarki Nokii albo tej od BC700 i podobnych?
Z takiej ładowarki wyciągnie się mniej więcej tyle mAh co suma włożonych ogniw? Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?
Ładowanie w tych ustrojstwach zawsze rozwiązane jest tak samo:
IN - mini/mikro usb - ładowanie samych ogniw w banku
OUT - usb - ładowanie zewnętrznego sprzętu
Z recenzji można wyczytać, że te tanie na 1 ogniwo (np. to z ebay co wrzuciłem) mają bardzo słabą sprawność ~50-60% i żeby to miało sens wydać trzeba znacznie więcej $. Dlatego ja wybrałem 3-ecie wyjście: [KLIK]
Można też zakupić to co pier polecał, ale dla mnie odpada bo zależało mi na wadze i wymiarach (awaryjny sprzęt w górach), a taki box x4 to wraz z ogniwami ~280g.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

wikiman ta ML102 którą i ja mam też będzie mieć sprawność pewnie trochę ponad 50% .

Na szczegółowe testy teraz za bardzo czasu nie mam ale baterię 3700mAh z tabletu ładuje gdzieś do połowy z ogniwa 3100mAh.

Jak wspomniał Pyra przy ładowaniu mam aż dwa źródła wytracania energii - pierwszy to układ przetwornicy w powerbanku a drugi to układ ładowania w telefonie/tablecie itp gdzie energia zamienia się w ciepło .

Choć z ML102 jest bardzo uniwersalny to zakupiłem już wspomnianą w tym wątku płytkę .
Straty przetwornicy będzie można nadrobić dając 4 ogniwa :)

Obrazek
elektroda.pl
wikiman

Dzięki krzycho123, nie spodziewałem się po niej wiele więcej. Skusiła mnie swoimi rozmiarami i poprawnym wykonaniem. Nie używam tabletu, tylko smartfona 1500mAh i mam nadzieję naładować go prawie do pełna jednym ogniwem, które będę "pożyczał" z rezerwy dla latarki. Minimalizm przede wszystkim (zależy mi na lekkim plecaku :cool: ).
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Krzycho123 też zakupiłem tą płytkę za całe $ 0.55 :mrgreen:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

pier a gdzie tak tanio rozdają ? :) Na ebayu kosztowała 7$.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
pier

krzycho123 pisze:pier a gdzie tak tanio rozdają ? :) Na ebayu kosztowała 7$.
U tego samego sprzedawcy na ebay tylko w licytacji :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

pier pisze:
krzycho123 pisze:pier a gdzie tak tanio rozdają ? :) Na ebayu kosztowała 7$.
U tego samego sprzedawcy na ebay tylko w licytacji :mrgreen:
Mógłbyś prosze podać nazwę tego sprzedawcy / link?
Awatar użytkownika
pier

Tak jak na fotce Skt_flyer
ODPOWIEDZ