backup zasilania dla urządzeń zasilanych z USB
Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.Ale do ceny dolicz wysyłkę, niejednokrotnie po 20 - 30 zł i zakup w markecie jest dużo bardziej opłacalny.skaktus pisze:wikiman pisze:Nie ma co się napalać na jakiś kaufland, te power banki omegi są ogólnie dostępne, czasem nawet taniej:
http://www.ceneo.pl/17717011 (ostatni sklep sprawdzony, bezpłatny odbiór w kilku miastach)
a za niewiele więcej można kupić wersję 5000 mAh (1A out):
http://www.ceneo.pl/17488849
PS-Co do prądu jakie oddaje powerbank - myslę że nie musi to być super wyznacznik przy zakupie. I tak mało kto z was będzie ładował 2 - 3 urządzenia jednocześnie to po 1. A po 2 to nawet ładując 2 urządzenia, pobór 800 mA i tak będzie tylko przez pierwsze 30 - 40% ładowania a potem prąd spada. Moja N8 w początkowej fazie pobiera 870 mA, przy naładowaniu do 30% prąd spada do około 650 mA, przy 60% wynosi już jedynie 400, przy 90 % wynosi 120 mA.
Wiele osób nie mieszka w dużych miastach. Co z tego że odbiór za darmo, w markecie też masz odbiór za darmo. A to czy w morele będzie czy nie to ta sama sytuacja co z marketem.wikiman pisze: Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.
Część osób pewnie nie ma z kolei w pobliżu kauflandu...skaktus pisze:Wiele osób nie mieszka w dużych miastach. Co z tego że odbiór za darmo, w markecie też masz odbiór za darmo. A to czy w morele będzie czy nie to ta sama sytuacja co z marketem.wikiman pisze: Tak jak napisałem - przykładowo sklep morele.net ma wysyłkę z magazynu za free, jeśli odbiera się w punkcie. Kupowałem u nich wielokrotnie, z reguły towar był do odbioru 2-3 dni po zakupie, płatność gotówką przy odbiorze, punkty odbioru w największych miastach. No i towar dostępny stale, a nie tak jak w dyskontach: może będzie, może nie będzie.
A z dostępnością w morele jest dokładnie odwrotnie od tego co mówisz Na stronie masz podaną dostępność więc nie ma opcji, że po zamówieniu okaże się, że towaru brak. Już parę razy mi się zdarzyło wybrać do dyskontu po wypatrzony produkt, a na miejscu wiadomo co znalazłem.
Przepraszam za oftop.
pier, wikiman i galahad, ciekawe opcje wskazaliście. Ta na 2 ogniwa jest w czymś gorsza oprócz, mniejszej pojemności? Widzę, że one nie mają też wtyku ładowania - to jakiś standardowy port jak z ładowarki Nokii albo tej od BC700 i podobnych?
Z takiej ładowarki wyciągnie się mniej więcej tyle mAh co suma włożonych ogniw? Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?
galahad vs pier vs 2 ogniwa
Która lepsza:)? W wakacje trochę podróżuję i fajnie by mieć zasilanie na jakieś 2 tygodnie (4-6 ładowań)
Z takiej ładowarki wyciągnie się mniej więcej tyle mAh co suma włożonych ogniw? Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?
galahad vs pier vs 2 ogniwa
Która lepsza:)? W wakacje trochę podróżuję i fajnie by mieć zasilanie na jakieś 2 tygodnie (4-6 ładowań)
Ostatnio zmieniony środa 07 lis 2012, 19:34 przez zlyzka, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Niestety niemożliwe, sprawność całego procesu (4V>5V>4,2V) często jest zbliżona do 50-60%, więc raczej raz i troszeczkę.zlyzka pisze:Jak mam np. baterię w telefonie 900mAh, to z jednego ogniwa 2200mAh naładuję telefon 2 razy?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Ładowanie w tych ustrojstwach zawsze rozwiązane jest tak samo:zlyzka pisze:pier i wikiman, ciekawe opcje wskazaliście. Ta na 1 i 2 ogniwa jest w czymś gorsza oprócz, mniejszej pojemności? Widzę, że one nie mają też wtyku ładowania - to jakiś standardowy port jak z ładowarki Nokii albo tej od BC700 i podobnych?
IN - mini/mikro usb - ładowanie samych ogniw w banku
OUT - usb - ładowanie zewnętrznego sprzętu
Z recenzji można wyczytać, że te tanie na 1 ogniwo (np. to z ebay co wrzuciłem) mają bardzo słabą sprawność ~50-60% i żeby to miało sens wydać trzeba znacznie więcej $. Dlatego ja wybrałem 3-ecie wyjście: [KLIK]
Można też zakupić to co pier polecał, ale dla mnie odpada bo zależało mi na wadze i wymiarach (awaryjny sprzęt w górach), a taki box x4 to wraz z ogniwami ~280g.
wikiman ta ML102 którą i ja mam też będzie mieć sprawność pewnie trochę ponad 50% .
Na szczegółowe testy teraz za bardzo czasu nie mam ale baterię 3700mAh z tabletu ładuje gdzieś do połowy z ogniwa 3100mAh.
Jak wspomniał Pyra przy ładowaniu mam aż dwa źródła wytracania energii - pierwszy to układ przetwornicy w powerbanku a drugi to układ ładowania w telefonie/tablecie itp gdzie energia zamienia się w ciepło .
Choć z ML102 jest bardzo uniwersalny to zakupiłem już wspomnianą w tym wątku płytkę .
Straty przetwornicy będzie można nadrobić dając 4 ogniwa
Na szczegółowe testy teraz za bardzo czasu nie mam ale baterię 3700mAh z tabletu ładuje gdzieś do połowy z ogniwa 3100mAh.
Jak wspomniał Pyra przy ładowaniu mam aż dwa źródła wytracania energii - pierwszy to układ przetwornicy w powerbanku a drugi to układ ładowania w telefonie/tablecie itp gdzie energia zamienia się w ciepło .
Choć z ML102 jest bardzo uniwersalny to zakupiłem już wspomnianą w tym wątku płytkę .
Straty przetwornicy będzie można nadrobić dając 4 ogniwa
elektroda.pl
Dzięki krzycho123, nie spodziewałem się po niej wiele więcej. Skusiła mnie swoimi rozmiarami i poprawnym wykonaniem. Nie używam tabletu, tylko smartfona 1500mAh i mam nadzieję naładować go prawie do pełna jednym ogniwem, które będę "pożyczał" z rezerwy dla latarki. Minimalizm przede wszystkim (zależy mi na lekkim plecaku ).