Mikroprocesorowy sterownik latarki (Flagiusz)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

madmun pisze:taaa ale jak małemu brzdącowi nagle zabierzesz nową tymczasową zabawkę zaczyna się piekło :mrgreen: a dawanie C3 w zamian nie działa :wink:
A może w konfiguracji na pierwszym miejscu zrobić "reset" ustawień i przyjąć jakieś wartości domyślne?
madmun pisze:Hmm jeszcze jedno w setupie latarka się pyta dwa razy mnie o to czy chce autopamieć ostatniego trybu oraz .... już mnie to klikanie dobija :) nie mam już sił dochodzić o co mnie się pyta :)
Pierwszy raz pyta się o to, czy zapamiętywać ostatnio używany tryb pracy, czy startować zawsze z pierwszego.
Drugi wybór dotyczy włączenia/wyłączenia opcji automatycznego wyłączenia latarki po 30-minutowym okresie bezczynności. Opcja ta działa tylko dla trybów ciągłych i ma na celu zabezpieczenie przez przypadkowym pozostawieniem włączonej latarki.
Po 28 minutach latarka sygnalizuje krótkimi mignięciami co kilka sekund zbliżający się czas "uśpienia" po czym od 30-tej minuty przechodzi do trybu ostrzegawczego (1 mignięcie co kilka sekund). Dowolne "kliknięcie" w tym stanie "zeruje" licznik czas i przywraca używane uprzednio ustawienia.

Pawle - od jakiegoś czasu pierwszym trybem w grupie drugiej jest już S.O.S. ale jak dorobię konfigurację trybu początkowego w ramach każdej grupy, to przestanie mieć to znaczenie, bo każdy sobie to już ustawi tak jak uważa :-)
Flagiusz
madmun

Post autor: madmun »

dzięki Df, juz doszłem do tego, a to co się na klikałem to moje :) w sumie sama frajda :)

W 28 minucie najpierw gaśnie na 1sek całkowicie a potem sobie mruga :) jansno-ciemno- pożyteczna funkcja

Pomysł z wartościami domyślnymi to jest dobry pomysł w sumie tego troszkę brakuje, bo w razie jak ktoś wlezie i nam zepsuje ustawienia można szybko przywrócić nasze ustawienia :)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Ano reset- czemu nie
Czy w przewidywanej wersji handlowej drivera będzie kontrola napięcia ogniwa oraz (co ważniejsze dla mnie) jaki będzie maksymalny prąd na diodzie (1 czy 1.2A) ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...nad resetem, o ile jest potrzebny Df bedzie musial posiedziec, hehe, a z pradami w diode bedzie tak, ze domyslnie prad max wynosi okolo 0,7A a w setupie bedzie menu "+70% mocy wiecej" co spowoduje ze bedziemy mogli przesunac granice HIGH do okolo 1,2A
Zastanawiam sie czy od razu nie ustawic na 1,2A bez dodatkowej opcji w setupie...ale mysle ze czasem pompowanie w diode takich prądow, zwlaszcza w malej latarce, moze byc mocno niezdrowe
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Przy 1,2A trzeba będzie zapewnić idealne chłodzenie, myślę że mi się to uda zrobić :wink: , zresztą niedługo to przetestujemy Arku :twisted: . Myślę że gdyby zadać pytanie " czy chcesz by twoja latarka dawała 1,2A na max w diodę" to mało kto by zaprzeczył, teraz trzeba będzie tak skonstruować latarkę by zapewnić maksymalne odprowadzenie ciepła. Ja już nie mogę się doczekać wyzwania :twisted: .
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

...no na dzien dzisiejszy projekt jest gotowy ale oakzuje sie, ze znalezc w Polsce firme ktora jest w stanie to zrobic za rozsadne pieniadze jest ciezko. terminy maja po 10 dni roboczych i wiecej, zdarza sie ze ignoruja maile-ciekawostka;-). Probuje aktualnie przez znajomego w jednej z lepszych tego typu firm w Polsce. Nie wiem, czy nie trzeba bedzie zrezygnowac ze zlacza do programowania procesorka na plytce bo taka ilość przelotek/zlacz na tak niewielkiej powierzchni jest raczej nieakceptowalna.
A wiecie, ze ta najlepsza firma (do ktorej poslalem przez znajomego bo jest producentem) wierci otwory 0,2mm. Dobre sobie :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

a z pradami w diode bedzie tak, ze domyslnie prad max wynosi okolo 0,7A a w setupie bedzie menu "+70% mocy wiecej" co spowoduje ze bedziemy mogli przesunac granice HIGH do okolo 1,2A
niezła myśl, czy takie coś będzie w tej produkowanej wersji drivera ?

Midi - 1.2A w diodę nie jest problemem zbyt dużym, zwłaszcza , że takiego high używa się niezbyt długo , także nawet w małych lampkach nie zdążą się zbytnio nagrzać.
Mała Romi+R2 na małym starze i pasta - wszystko spokojnie działa przy prądzie ok 1.15A przez 30min, potem akku pada :D a lampka jest ciepła , ale nie do przesady- a duża wymiarami zbytnio nie jest.

Myśl Arka jest fajna, bo jedynie bardziej świadomy użytkownik włączy to lub nie i jest to lepsze, niż pierwotnie planowana zwora z cyny.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Mysle ze na 99,9% bedzie w tej wersji ktora bedzie sprzedawana niebawem...(jak tylko zrobia mi te plytki)
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

A może zamiast opcji "boost" tudzież "turbo" umieszczonej w konfiguracji podejść do tego troszkę z innej strony.

Przyjąć prąd max. np. 1,2A (lub inny ustalony rezystorem - zależnie od wymagań klienta).
Jasności trybów 1,2 i 3 ustawiałoby się jak teraz - czyli w zakresie od "bardzo mało" do max. (i tu zakładamy, że max to max i więcej nie będzie).
Natomiast dodatkowo pojawiłby się czwarty tryb z ustawianiem jasności dla trybów sekwencyjnych - konfigurowalny analogicznie jak dla trybów ciągłych.

Dzięki temu jedną konfiguracją można by ustawić wszystko na raz i przełączać się między tym standardowo - czyli trybami.

Jak ktoś nie chce mieć max. prądu to ustawi sobie wszystkie tryby odpowiednio poniżej maksimum, albo zamówi driverek z innym prądem max. (inna wartość rezystora pomiarowego).

Jak ktoś będzie chciał mieć światło ciągłe: słabe, mocne i turbo i jednocześnie sekwencje na średnio mocno, to także sobie to ustawi. I co najważniejsze raz.

Dzięki temu od razu w menu byłyby tryby "normalne" i "turbo" jednocześnie bez konieczności przełączania czegokolwiek w konfiguracji - dokładnie tak jak to sobie użytkownik wybrał w konfiguracji.

Co o tym sądzicie?

Wydaje mi się, że wobec możliwości konfiguracyjnych jasności opcja "turbo" jest trochę sztuczna, a do tego troszkę komplikuje menu konfiguracyjne i zajmuje cenną pamięć.

Gdyby jednak miałaby być w konfiguracji opcja "turbo" to pytanie w którym miejscu - na początku, gdzieś w środku, czy na końcu?
Na początku byłoby łatwo ją przestawiać bez wchodzenia do opcji zmian jasności.
Na końcu trzeba najpierw do niej dojść, czyli przejść wszystko co będzie przed nią.

Dziś późnym wieczorem postaram się sprawdzić co jeszcze się mi tam zmieści, bo zbliżamy się do granicy pamięci w użytym układzie i albo trzeba będzie zacząć przesiadać się na "większego brata", albo coś powywalać (np. jakieś mniej ciekawe tryby).
Flagiusz
Awatar użytkownika
pawelsz

w sumie problem z mocą pojawił się po uwagach Arka , że 1.2A to za dużo, ja od razu mówiłem, że mając setup można ustawić dowolnie jasność...
Może warto dać opcję jednak ze zworą, ale to dalej -> patrz wyżej
Hmm opcja regulacji mocy trybów strobo- ciekawa, przy długim używaniu znacznie może wydłużyć czas pracy z akusa (dla mnie nie jest to niezbędne, ale czasem faktycznie może się przydać)

[ Dodano: Czw Mar 27, 2008 5:23 pm ]
mam pytanie do obecnych użytkowników driverka - czy jest widoczne migotanie diody przy max low ?
Najlepiej to sprawdzić w ciemności przesuwając latarką po ścianie/meblach itp - czy będzie płynnie, czy widoczne będą skoki.
Tutaj fota by Mar3
http://img179.imageshack.us/img179/3545/pict8932cs6.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/629/pict8935as3.jpg
i to nie są 2 latary , ino długi czas naświetlania i machanie lampką...
a tu porównanie różnych lampek
http://i201.photobucket.com/albums/aa25 ... n/aPWM.jpg
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Jest jest...tyle driverkow poszlo i pierwszy odwazny widzący ;-)
Pawle, w tej wersji finalnej nie będzie.Wynika to z czestotliwosci zalaczania klucza, okolo 70Hz i postaramy sie by wersja na sprzedaz tego nie miala.Byc moze ucierpi troszke LOW, tzn. prad wzrosnie(jasnosc) ale migotania nie bedzie.
Awatar użytkownika
pawelsz

hehe
tyle driverkow poszlo i pierwszy odwazny widzący
ja to lekko widziałem, ale nie wiedziałem jak potestować i powiedzieć co i jak, MTE bardziej mrygało, cóż- Mariusz bardziej wprawiony i rzekł co i jak, i nie odważny, ale zauważny :)
No ale pisze grzecznie o uwagach odnośnie driverka :)
Pozdrawiam
ps
po to się maca , żeby poprawiać i dawać uwagi z użytkowania, a nie żeby kadzić- nie o to chodzi, na etapie przygotowania do produkcji można wiele poprawić- potem trudniej
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

własnie Pawle :mrgreen:
I po to jest ten temat, po to poszły driverki do ludzi w wersjach testowych....a im kto więcej uwag zgłasza tym bardziej driverek bedzie "pod niego" robiony...no nie Pawle ? :wink:
Awatar użytkownika
pawelsz

racja Arku :)
ale ja ino skromnie mówię co warto dodać, co zmienić- no używam tego w zasadzie na co dzień i dlatego moja CRka z Waszym modułem poszła po nowe ubranko do Mariusza, po to , żeby zebrać nowe uwagi i jednocześnie uzyskać świeże spojrzenie, przez weekend się pobawi i może coś dojdzie- ale chyba już nie, po set klikach jakoś dalej mi pasuje driverek w wersji nawet wczesno testowej :)
Gratki Arku
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

.....dzięki Pawle....no nie mnie gratulacje a Darkowi się należą, to nasze wspólne Darka molestowanie zaowocowało tym co niebawem zobaczycie.
Generalnie chyba juz nie ma uwag które trzeba by wprowadzic w kod programu...teraz przyjdzie czas na nowe pomysly, z bogatszym moze procesorkiem...z funkcjami typu info o stanie akkusa/baterii po jego rozpoznaniu, z czujnikiem temperatury.....moze z regulacją stałoprądową.... :mrgreen:

p.s. stoi na moim stole najnowszy sof w polaczeniu z lambdą zamkniete w body Jetbeama MK3+Cree Q5 bodajże(jak w oryginale)....a nawet nie mialem czasu poklikać... :wink:
ODPOWIEDZ