FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja
Gdzie kupić ?Oficjalnie nie ma imbusa 1,3mm.
Ja kupiłem cały zestaw w LeroyMerlin, są ta nawet 0,7; 0,9; 1,3; 1,5 i do tego torx od "4" i pare innych pierdołów. Kosztowało to ok 30 zł za komplet ponad 30 końcówek + uchwyt (wkrętak) i przedłużka. Firma Dexter - dosyć ładnie wykonane - leżą przy kasach.
Pzdr[/img]
Dzięki za odpowiedź, wolałbym jednak kupić jeden klucz za 2zł niż zestaw za 30...fazi pisze:Gdzie kupić ?Oficjalnie nie ma imbusa 1,3mm.
Ja kupiłem cały zestaw w LeroyMerlin, są ta nawet 0,7; 0,9; 1,3; 1,5 i do tego torx od "4" i pare innych pierdołów. Kosztowało to ok 30 zł za komplet ponad 30 końcówek + uchwyt (wkrętak) i przedłużka. Firma Dexter - dosyć ładnie wykonane - leżą przy kasach.
Pzdr[img]http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_529ce4d83da568575.jpg]Obrazek[/url][/img]
Może faktycznie masz rację. Jak patrzę dłużej na to zdjęcie, to chyba faktycznie nawet nie ma "blaszki" tylko star od leda eh masakra.docek01 pisze:A na moje oko to nie piguły tylko Stary z ledami, niestety u mnie wyglądało to tak samo Rozkręć lampkę z przodu to się przekonasz.
Pewnie dlatego przyklejony, żeby nie latał w środku .
Tym bardziej, że przewody dziwnie wychodzą do leda.
Lepiej kolego to popraw, dorób sobie piguły. Bo długo na tym nie poświeci.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 11:00 przez bandit, łącznie zmieniany 1 raz.
FF/SS X2
Mógłbyś podać dokładnego linka do strony produktu z dokładnie tym egzemplarzem X2?yaq pisze:Musze sie pochwalic, niedawno (11.11.2013) kupiona FandyFire x2 na XM-L U2 z fast tech, leniwie wzialem opcje z EU plug i kosztowala ~40$. Dostalem lampke, ktora ma piguly i uwaga - wyglada, na to ze piguly sa przyklejone do obudowy klejem termoprzewodzacym (plastyczna masa, ktora trzyma piguly w miejscu). Dodatkowo luty wygladaja przyzwoicie.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_529c583debbc02683.jpg]Obrazek[/url]
Tremo-przewodzący klej?! Panowie ubolewają, że luźne piguły, albo ich brak, a tu proszę taka niespodzianka, ale... nie chce być katem ani sędzią, to wygląda na zwykły "glut" do elektroniki a słowo termo może odnosić się jedynie do tego, że jest on nakładany na gorąco. Podziel się wrażeniami z testów albo wymień od razu piguły, bo ogólnie to szkoda podzespołów. Zawsze jest nadzieja, że to będzie świeciło
Solarstorm X2, ori driver, AL cooling + Gelid GC Extreme, MR Elektornik XML-U2, 2 x LXM-REC RECTANGULAR 37° x 28°
To konkretnie ta lampka https://www.fasttech.com/products/1330303
Hm.. fotki zrobię dziś wieczorem i wrzucę, "termo przewodność" gluta stwierdziłem na podstawie tego, że lampka po krótkiej chwili robi się ciepła, więc jakoś to ciepło się przenosi na obudowę, może to był przedwczesny wniosek:). Trochę mnie zmartwiło, że trzeba będzie to modować:(
Hm.. fotki zrobię dziś wieczorem i wrzucę, "termo przewodność" gluta stwierdziłem na podstawie tego, że lampka po krótkiej chwili robi się ciepła, więc jakoś to ciepło się przenosi na obudowę, może to był przedwczesny wniosek:). Trochę mnie zmartwiło, że trzeba będzie to modować:(
Re: FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja
vs.Pete pisze:Dodatkowo zniechęcał mnie temat modowania latarek, a wyczytałem tu że FandyFire X2 takowego nie wymaga, bo jej konstrukcja jest jednak zupełnie inna niż typowej latarki.
Jak widać pierwszy post jest nieaktualny;)bandit pisze:Większość konstrukcji z Chin, wymaga modowania, mniejszego czy większego, ale zawsze.
Uzupełnienie:
Złe wieści, próbując odkręcić jedna ze śrub z przodu obrobiłem klucz torx, który akurat pasował do tych śrub imbusów 1,3 (chyba takie są w tej lampce?). Wszelkie rozbieranie lampki musi poczekać aż zdobędę odpowiedni klucz. W ogóle ta "trudna" śruba siedzi bardzo mocno - oby nie było to zapaćkane klejem z drugiej strony. Na pocieszenie mam jeszcze jedno zdjęcie z wczoraj gdzie widać elektronikę:
Sprawdziłem jak dokładnie wyglądają diody luzem i rzeczywiście, to srebrne wygląda jak "gwiazdka", czyli samo podłoże. Teraz mam do szanownego grona pytanie, czy to jest wystarczające chłodzenie (nie jeżdżę w trybie "high"), czy zdecydowanie trzeba rozbudować chłodzenie o piguły i jakiś lepszy kontakt z obudową?
Spróbuj jeszcze gwiazdką T6. Może nie zajechałeś do końca śrubek. Śruby są mocno dokręcone, dlatego trzeba używać dobrych bitów, albo mieć sporo wyczucia ( najlepiej jedno i drugie ).
Nie ma się nad czym zastanawiać, jeśli to faktycznie tylko mpcb, to musisz mieć lepsze odprowadzanie ciepła z ledów na obudowę.
W innym przypadku usmażysz ledy
Nie ma się nad czym zastanawiać, jeśli to faktycznie tylko mpcb, to musisz mieć lepsze odprowadzanie ciepła z ledów na obudowę.
W innym przypadku usmażysz ledy
Cześć,
To mój pierwszy post na forum, i od razu z grubej rury;)
Od dzisiaj mam w lapach, a wlasciwie kierze, SolarStorm X2 na szybko kupione z allegro. Po przeczytaniu tematu nasuwaja sie nastepujace wnioski:
- piguły są, ale luźno latają i do wymiany pojda modem 'hydraulicznym', jak sobie poradze
- jedna szybka z oringiem fluorescencyjnym, druga podwojna
- w obudowie 'blaszek' brak
- sterownik inny niż wszystkie tu pokazane
- śrubki z krzyżakiem
Próbna jazda odbyła się po okolicznych lasach i po powrocie natychmiast zakupiłem kolimator 'prostokątny' .
Nie mam niestety w domu miernika, bo ze mnie żaden elektronik, ale postaram się podskoczyć do kumpla niedługo. Jestem bardzo ciekawy co za prąd wyjdzie. Nie mam też za bardzo porównania z innymi źródłami na xml.. Apeluje zatem do kolegi MrM o natychmiastowe podzielenie sie uwagami przejscia z 1.7A na 2.8A
Podoba mi się ta zabawa w modowanie, może się na xml2 skusze?!
Pozdrawiam
To mój pierwszy post na forum, i od razu z grubej rury;)
Od dzisiaj mam w lapach, a wlasciwie kierze, SolarStorm X2 na szybko kupione z allegro. Po przeczytaniu tematu nasuwaja sie nastepujace wnioski:
- piguły są, ale luźno latają i do wymiany pojda modem 'hydraulicznym', jak sobie poradze
- jedna szybka z oringiem fluorescencyjnym, druga podwojna
- w obudowie 'blaszek' brak
- sterownik inny niż wszystkie tu pokazane
- śrubki z krzyżakiem
Próbna jazda odbyła się po okolicznych lasach i po powrocie natychmiast zakupiłem kolimator 'prostokątny' .
Nie mam niestety w domu miernika, bo ze mnie żaden elektronik, ale postaram się podskoczyć do kumpla niedługo. Jestem bardzo ciekawy co za prąd wyjdzie. Nie mam też za bardzo porównania z innymi źródłami na xml.. Apeluje zatem do kolegi MrM o natychmiastowe podzielenie sie uwagami przejscia z 1.7A na 2.8A
Podoba mi się ta zabawa w modowanie, może się na xml2 skusze?!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:35 przez domin, łącznie zmieniany 1 raz.
Czekam na sterowniki od Grega. Jak tylko przyjdą to zamontuję i poświecę. "Hydrauliczne" piguły już zamonowane, ale na razie siedzą na nich oryginalne diody (XM-L2, ale nie do końca wiadomo jakie). Diody wymieniam na XM-L2 U2 1C na Sinkpadach. Mam zdjęcia jak świeci oryginał, zrobię po wymianie diod i sterownika i podzielę się wrażeniami i zdjęciami Pewnie w sobotę uda się zakończyć robotę. O co chodzi z tymi szybkami i oringami? U mnie były dwa oringi (jeden na szybkę) i nie stwierdziłem podwójnych szybek...
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:20 przez MrM, łącznie zmieniany 1 raz.
Złożone dwie ze soba na kanapke i bez oringa wpasowane:)
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:35 przez domin, łącznie zmieniany 1 raz.