FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
docek01

Post autor: docek01 »

A na moje oko to nie piguły tylko Stary z ledami, niestety u mnie wyglądało to tak samo :( Rozkręć lampkę z przodu to się przekonasz.
ArmyTek Predator XP-G2, ArmyTek Wizard Pro Warm, ZebraLight SC600w II L2, Ultrafire C2 mod XM-L, iTP A3 Upgraded, FandyFire X2,
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ładne oszczędności, wersje z czerwca 2013 mają piguły wbijanie na wcisk...
ILPT
fazi

Post autor: fazi »

Oficjalnie nie ma imbusa 1,3mm.
Gdzie kupić ?
Ja kupiłem cały zestaw w LeroyMerlin, są ta nawet 0,7; 0,9; 1,3; 1,5 i do tego torx od "4" i pare innych pierdołów. Kosztowało to ok 30 zł za komplet ponad 30 końcówek + uchwyt (wkrętak) i przedłużka. Firma Dexter - dosyć ładnie wykonane - leżą przy kasach.

PzdrObrazek[/img]
nogger

Post autor: nogger »

fazi pisze:
Oficjalnie nie ma imbusa 1,3mm.
Gdzie kupić ?
Ja kupiłem cały zestaw w LeroyMerlin, są ta nawet 0,7; 0,9; 1,3; 1,5 i do tego torx od "4" i pare innych pierdołów. Kosztowało to ok 30 zł za komplet ponad 30 końcówek + uchwyt (wkrętak) i przedłużka. Firma Dexter - dosyć ładnie wykonane - leżą przy kasach.

Pzdr[img]http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_529ce4d83da568575.jpg]Obrazek[/url][/img]
Dzięki za odpowiedź, wolałbym jednak kupić jeden klucz za 2zł niż zestaw za 30...
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

docek01 pisze:A na moje oko to nie piguły tylko Stary z ledami, niestety u mnie wyglądało to tak samo :( Rozkręć lampkę z przodu to się przekonasz.
Może faktycznie masz rację. Jak patrzę dłużej na to zdjęcie, to chyba faktycznie nawet nie ma "blaszki" tylko star od leda eh masakra.
Pewnie dlatego przyklejony, żeby nie latał w środku .
Tym bardziej, że przewody dziwnie wychodzą do leda.
Lepiej kolego to popraw, dorób sobie piguły. Bo długo na tym nie poświeci.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 11:00 przez bandit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adiom

FF/SS X2

Post autor: adiom »

yaq pisze:Musze sie pochwalic, niedawno (11.11.2013) kupiona FandyFire x2 na XM-L U2 z fast tech, leniwie wzialem opcje z EU plug i kosztowala ~40$. Dostalem lampke, ktora ma piguly i uwaga - wyglada, na to ze piguly sa przyklejone do obudowy klejem termoprzewodzacym (plastyczna masa, ktora trzyma piguly w miejscu). Dodatkowo luty wygladaja przyzwoicie.
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_529c583debbc02683.jpg]Obrazek[/url]
Mógłbyś podać dokładnego linka do strony produktu z dokładnie tym egzemplarzem X2?

Tremo-przewodzący klej?! Panowie ubolewają, że luźne piguły, albo ich brak, a tu proszę taka niespodzianka, ale... nie chce być katem ani sędzią, to wygląda na zwykły "glut" do elektroniki a słowo termo może odnosić się jedynie do tego, że jest on nakładany na gorąco. Podziel się wrażeniami z testów albo wymień od razu piguły, bo ogólnie to szkoda podzespołów. Zawsze jest nadzieja, że to będzie świeciło :)
Solarstorm X2, ori driver, AL cooling + Gelid GC Extreme, MR Elektornik XML-U2, 2 x LXM-REC RECTANGULAR 37° x 28°
yaq

Post autor: yaq »

To konkretnie ta lampka https://www.fasttech.com/products/1330303

Hm.. fotki zrobię dziś wieczorem i wrzucę, "termo przewodność" gluta stwierdziłem na podstawie tego, że lampka po krótkiej chwili robi się ciepła, więc jakoś to ciepło się przenosi na obudowę, może to był przedwczesny wniosek:). Trochę mnie zmartwiło, że trzeba będzie to modować:(
Awatar użytkownika
bandit

To słabo czytałeś forum. Większość konstrukcji z Chin, wymaga modowania, mniejszego czy większego, ale zawsze.
yaq

Re: FandyFire X2 Cree XM-L U2 - mini recenzja

Post autor: yaq »

Pete pisze:Dodatkowo zniechęcał mnie temat modowania latarek, a wyczytałem tu że FandyFire X2 takowego nie wymaga, bo jej konstrukcja jest jednak zupełnie inna niż typowej latarki.
vs.
bandit pisze:Większość konstrukcji z Chin, wymaga modowania, mniejszego czy większego, ale zawsze.
Jak widać pierwszy post jest nieaktualny;)

Uzupełnienie:
Złe wieści, próbując odkręcić jedna ze śrub z przodu obrobiłem klucz torx, który akurat pasował do tych śrub imbusów 1,3 (chyba takie są w tej lampce?). Wszelkie rozbieranie lampki musi poczekać aż zdobędę odpowiedni klucz. W ogóle ta "trudna" śruba siedzi bardzo mocno - oby nie było to zapaćkane klejem z drugiej strony. Na pocieszenie mam jeszcze jedno zdjęcie z wczoraj gdzie widać elektronikę:
Obrazek

Sprawdziłem jak dokładnie wyglądają diody luzem i rzeczywiście, to srebrne wygląda jak "gwiazdka", czyli samo podłoże. Teraz mam do szanownego grona pytanie, czy to jest wystarczające chłodzenie (nie jeżdżę w trybie "high"), czy zdecydowanie trzeba rozbudować chłodzenie o piguły i jakiś lepszy kontakt z obudową?
Awatar użytkownika
bandit

Spróbuj jeszcze gwiazdką T6. Może nie zajechałeś do końca śrubek. Śruby są mocno dokręcone, dlatego trzeba używać dobrych bitów, albo mieć sporo wyczucia ( najlepiej jedno i drugie ;-) ).
Nie ma się nad czym zastanawiać, jeśli to faktycznie tylko mpcb, to musisz mieć lepsze odprowadzanie ciepła z ledów na obudowę.
W innym przypadku usmażysz ledy :twisted:
MrM

Post autor: MrM »

Czyżbym tylko ja miał śrubki z łbami + ? :-)
Sterownik inny niż u mnie - może daje więcej prądu niż 1.7A w high?
domin

Post autor: domin »

Cześć,

To mój pierwszy post na forum, i od razu z grubej rury;)
Od dzisiaj mam w lapach, a wlasciwie kierze, SolarStorm X2 na szybko kupione z allegro. Po przeczytaniu tematu nasuwaja sie nastepujace wnioski:
- piguły są, ale luźno latają i do wymiany pojda modem 'hydraulicznym', jak sobie poradze
- jedna szybka z oringiem fluorescencyjnym, druga podwojna
- w obudowie 'blaszek' brak
- sterownik inny niż wszystkie tu pokazane :D
- śrubki z krzyżakiem

Próbna jazda odbyła się po okolicznych lasach i po powrocie natychmiast zakupiłem kolimator 'prostokątny' .
Nie mam niestety w domu miernika, bo ze mnie żaden elektronik, ale postaram się podskoczyć do kumpla niedługo. Jestem bardzo ciekawy co za prąd wyjdzie. Nie mam też za bardzo porównania z innymi źródłami na xml.. Apeluje zatem do kolegi MrM o natychmiastowe podzielenie sie uwagami przejscia z 1.7A na 2.8A :)

Podoba mi się ta zabawa w modowanie, może się na xml2 skusze?!

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:35 przez domin, łącznie zmieniany 1 raz.
MrM

Czekam na sterowniki od Grega. Jak tylko przyjdą to zamontuję i poświecę. "Hydrauliczne" piguły już zamonowane, ale na razie siedzą na nich oryginalne diody (XM-L2, ale nie do końca wiadomo jakie). Diody wymieniam na XM-L2 U2 1C na Sinkpadach. Mam zdjęcia jak świeci oryginał, zrobię po wymianie diod i sterownika i podzielę się wrażeniami i zdjęciami :-) Pewnie w sobotę uda się zakończyć robotę. O co chodzi z tymi szybkami i oringami? U mnie były dwa oringi (jeden na szybkę) i nie stwierdziłem podwójnych szybek...
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:20 przez MrM, łącznie zmieniany 1 raz.
domin

Post autor: domin »

Złożone dwie ze soba na kanapke i bez oringa wpasowane:)
Ostatnio zmieniony wtorek 03 gru 2013, 22:35 przez domin, łącznie zmieniany 1 raz.
MrM

Pewnie oringa składającemu zabrakło więc dał extra szybkę :mrgreen:
ODPOWIEDZ