Mikroprocesorowy sterownik latarki (Flagiusz)

co i jak zrobiłem...
madmun

Post autor: madmun »

Panowie, ten sterownik to poezja 45 min zabawy i ciągle mam ubaw :mrgreen: :twisted: :twisted: :twisted: On jest genialny
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

takie komentarze cieszą oko :wink:
madmun

hmm chce się upewnić:

w drugiej grupie mam razem <łącznie> 5+6 , 5-Strobo 6-Sos ,przygasanie inne i teraz pytanie, bo się trochę pogubiłem :/

Czy to wszystkie tryby specjalne?
Czy da się przełączyć pomiedzy podgrupami w tym 2 trybie ?? Czy muszę na około czyli jestem w Strobo przełączam się na normalne świecenie i z powrotem ląduje w drugiej grupie ale tym razem w drugiej podgrupie, a nie 1 czyli, Sos, przygasanie i reszta

ed

dobra już sobie poradziłem chwilowe zamroczenie :D

Normalne>Sos,Przygasnie>Strobo>Normalne
Ostatnio zmieniony wtorek 18 mar 2008, 19:53 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

hmm- to są teraz podgrupy w grupach ?
Czy masz wersję już z pamięcią w każdej grupie i bez buga w grupie 2iej - 2s świecenia i potem strobo ?
madmun

hmm- to są teraz podgrupy w grupach ?
nie to był error w procesie poznawania softu u użytkownika tejże latarki :)
Czy masz wersję już z pamięcią w każdej grupie i bez buga w grupie 2iej - 2s świecenia i potem strobo ?

Hmm takiego buga nie posiadam 2s/ przed strobo natomiast co do pamięci to daj mi trochę czasu, napewno jest pamieć ostatniego trybu używanego, nie ważnej z której grupy, zawsze się włącza pierwszy, czyli mam np. przygasanie i swieci wiecej niż 10 sek, poczym wyłączam latarkę, włączam ją i mam przygasanie, natomiast nie wiem czy jest to w kazdym trybie może by tak sie spytać Twórców :D
Awatar użytkownika
pawelsz

inaczej- optowałem za pamięcią każdego trybu w grupie, znaczy możesz mieć mid w 1ej grypie, potem 2kliki i masz np strobo szybkie a potem kolejne 2 kliki i masz lokalizator np.
Pamięć była- ale ino jedna (globalnie) - a to bardzo zubaża projekt, bo nie możesz mieć low a potem np strobo i lokalizator, ino przykładowo low a potem cosik z grupy 2iej (chyba błyski przygasające) a potem SOSik
Myk w tym, że zapamiętujesz sobie w każdej grupie wybrany przez siebie tryb, i potem zmiana grupy odpala ten zapamiętany a nie 1y z listy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Spokojnie Pawle, bedzie jak piszesz...a moze nawet juz jest.Niestety nie mam czasu teraz sprawdzic-ostatnio widze przed oczami tylko plytke przyszlego driverka...
Awatar użytkownika
pawelsz

Eh Arku- ja nie marudzę- dałem swoje uwagi, to tyle - nie wiem jak teraz wygląda projekt drivera, jakie zmiany były itd, a płytki fajna rzecz, chyba, ale płytka mało ludzi interesuje, a bardziej funkcjonalność- ciągle podnoszona oczywiście :)
madmun

Paweł ok czaje :) ale nie niema takiej pamięci jest tylko globalna :) Ale i tak uważam że ten sterownik jest naprawdę dobry :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

hehe- jest super, to moje zdanie, ale może być jeszcze lepszy :)
zabawa w klikanie jest fajna, ino trza mieć dobrego klikacza i ćwiczyć sporo :D
Potem ustawiasz poziomy świecenia jak potrzebujesz i cieszysz się bardzo niskim low, wybranym mid i jakimś high, no i bajerki w innych grupach.
Główne zalety driverka to możliwość programowania trybów wraz z "flicker free" , extra grupy i łatwość zmiany trybu/grupy (setup już nie jest taki prosty, ale jest to coś za coś, nie zagląda się tam codziennie).
A inne bajerki (i nie tylko) dojdą z czasem- tak mi się wydaje
ps
ba- driver jest super i na pewno rozejdzie się nieźle- nie ma czegoś podobnego na rynku , zwłaszcza w zbliżonej/przewidywanej cenie
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

johndoe pisze:Ludzie, żeście powariowali czy cuś :) To jest latarka, a Wy chcecie update softu przez sieć robić. Gdzie ten świat zmierza, jeszcze trochę i wycieraczka przed drzwiami będzie miała swój mikroprocesor z dostępem do netu :)
Normalnie strach się bać. Permanentna inwigilacja. :mrgreen:
:mrgreen: naprawdę rozważaliśmy już takie pomysły - była IrDA, BlueTooth, USB i wbrew pozorom są one jak najbardziej w zasięgu.
Myśleliśmy też nad oprogramowaniem na PC/Win nie tylko do programowania, ale i sterowania / konfiguracji, gdzie można by tworzyć swoje własne sekwencje itp.

Patrząc z drugiej jednak strony, to sterownik ten już teraz oparty jest o mikroprocesor klasy RISC pędzony zegarem 10MHz...

To znacznie więcej niż pierwsze komputery "domowe" - a to dalej tylko latarka ;-)

[ Dodano: Sro Mar 19, 2008 9:57 am ]
pawelsz pisze:hmm- to są teraz podgrupy w grupach ?
Tak, od jakiegoś czasu są już 3 grupy:
1. tryby ciągłe (programowalne)
2. tryby sekwencyjne (SOS, Alert, Emergency, ...)
3. tryby strobe (różne częstotliwości)

Bug z pamięcią w 2 trybach z grupy 2-giej jest już poprawiony (pamięć działa w każdym trybie i każdej grupie). W chwili, gdy Arek wysyłał do Ciebie driver była już w testach wersja z tą poprawką.

[ Dodano: Sro Mar 19, 2008 10:01 am ]
pawelsz pisze:inaczej- optowałem za pamięcią każdego trybu w grupie, znaczy możesz mieć mid w 1ej grypie, potem 2kliki i masz np strobo szybkie a potem kolejne 2 kliki i masz lokalizator np.
Pamięć była- ale ino jedna (globalnie) - a to bardzo zubaża projekt, bo nie możesz mieć low a potem np strobo i lokalizator, ino przykładowo low a potem cosik z grupy 2iej (chyba błyski przygasające) a potem SOSik
Myk w tym, że zapamiętujesz sobie w każdej grupie wybrany przez siebie tryb, i potem zmiana grupy odpala ten zapamiętany a nie 1y z listy.
Pawle, jak najbardziej jest to do zrobienia - pomysł ciekawy.

Czyli wyglądałoby to tak:
- tryb/grupa ostatnio użyta przez min. 10 sekund stawałaby się trybem startowym i tryb w ramach danej grupy byłby pierwszym przy zmianie grupy.

Nie byłoby możliwości ustawiania kolejności trybów w ramach grup - technicznie do zrobienia, ale trudne do konfiguracji przez użytkownika.
Flagiusz
madmun

df pisze:Pawle, jak najbardziej jest to do zrobienia - pomysł ciekawy.

Czyli wyglądałoby to tak:
- tryb/grupa ostatnio użyta przez min. 10 sekund stawałaby się trybem startowym i tryb w ramach danej grupy byłby pierwszym przy zmianie grupy.

Nie byłoby możliwości ustawiania kolejności trybów w ramach grup - technicznie do zrobienia, ale trudne do konfiguracji przez użytkownika.
Po pierwszej nocy stwierdzam, że jedna pamięć jest wystarczająca, ważne jest tylko to żeby SOS był na pierwszym miejscu w drugiej grupie, natomiast
brakuje mi pikanie co 10 sek (100% i 25% mocy)

I utrudniłbym jakoś wejście do Setupa
Awatar użytkownika
pawelsz

Po pierwszej nocy stwierdzam, że jedna pamięć jest wystarczająca, ważne jest tylko to żeby SOS był na pierwszym miejscu w drugiej grupie, natomiast
brakuje mi pikanie co 10 sek (100% i 25% mocy)
A pomyśl tak- mając pamięć ostatnio używanego trybu w każdej grupie, kolejność w danej grupie jest bez znaczenia :) - nie zmieniając kolejności trybów w danej grupie (vide jedynie flagiusz by to zrobił) możesz mieć, co potrzebujesz.

Wejście w setup i tak nie jest takie proste- ale dużo zależy od lampki i klasy użytego włącznika w niej - 3 szybkie kliki nie są takie proste, a zawsze można lampkę wyłączyć po prostu wychodząc w ten sposób z setupu
madmun

taaa ale jak małemu brzdącowi nagle zabierzesz nową tymczasową zabawkę zaczyna się piekło :mrgreen: a dawanie C3 w zamian nie działa :wink:

Uśmiech z gęby mi nie schodzi od wczoraj :mrgreen:

Paweł to nie jest taki zły pomysł aczkolwiek bez pamięci w każdej grupie przeżyje :) Co do zachcianek - Najlepszym wyjściem by było dać możliwość userowi ustawiania trybów/grup :twisted:co by rozwiązało problem z pamięciom
Ostatnio zmieniony środa 19 mar 2008, 12:19 przez madmun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawelsz

hihi- tak i nie- słabo widzę układanie przez usera trybów w każdej grupie- to by było mega zawikłane :lol:
Ale zabawa w klikanie wciąga- ano ćwiczenie czyni mistrza, ino jak już wszystko poukładasz, to przychodzi radość z prostego , codziennego używania - Bezcenne
ODPOWIEDZ