Które Eneloop wybrać?
Tak prąd rozładowania to 350mA a ładowania to 700mA , jest to faktycznie trochę dziwne ale prawdopodobne biorąc pod uwagę że prąd podtrzymujący to 35mA który mógł trwać 1-3 godzin (na to nie zwróciłem uwagi a szkoda) a bezpośrednio po przełączeniu na tryb TEST ładowarka około 5minut dobijała ogniwa prądem 700 zanim przełączyła się do rozładowywania i tym samym mierzenia pojemności. W powyższych komentarzach sugerowano że Fujitsu są (prawdziwe) eneloopy zastanawia tylko ta mniejsza pojemność? Mam zamiar sprawdzić jeszcze Fujitsu biało-czerwone gdy tylko będą dostępne dodam jeszcze że wszystkie ogniwa zakupiłem w jednym i tym samym sklepie internetowym( hurt.com). Jeśli powtarzalność pojemności będzie dalej na takim samym poziomie to będzie git. Ostatnio spodobały mi się akumulatory GP 2700 New Technology wydaje mi się że jest to świetna alternatywa dla czarnych eneloopów a na pewno tańsza Dobrze radzą sobie w moich pożeraczach akumulatorów
Moje świecidełka Thrunite TN4A, Nitecore EA4W, Fenix HL50, Coast HL8, Coast HP7 i inne
Mam Fujitsu biało złote i nie odbiegają pojemnością od Eneloopów bez napisu Panasonic.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Hmm., może to kwestia moich kompletów ale te różnice podpadły mi już przy Fujitsu AAA wszystkie były kupione w tym samym zamówieniu. Ciekawi mnie jak długo wytrzymają przy obciążeniach sięgających 3A? Coraz bardziej wydaje mi się że jestem staromodny wszystko podporządkowane tradycyjnym ogniwom a przyszłość jako standard to chyba litowo-jonowe a może jeszcze Ni-Zn zmienią coś na rynku ogniw w najbliższych latach, wdaje mi się że możliwości Ni-MH są już wyczerpane a może się mylę?PawelG. pisze:Mam Fujitsu biało złote i nie odbiegają pojemnością od Eneloopów bez napisu Panasonic.
Moje świecidełka Thrunite TN4A, Nitecore EA4W, Fenix HL50, Coast HL8, Coast HP7 i inne
Moim zdaniem w przyszłości powinny pojawić się jeszcze lepsze ogniwa niż li-ion. Nie raz czyta się jakieś wiadomości o nowej technologii i może któraś w końcu się upowszechni. Szczególnie małe li-ion konsumenckie (jak Bozia przykazała z zabezpieczeniami) będą wychodzić po prostu drogo. Weź pod uwagę, że do wagi, czy miernika 2xAAA Ni-Mh w zupełności wystarczy na bardzo długo.NEU pisze:Coraz bardziej wydaje mi się że jestem staromodny wszystko podporządkowane tradycyjnym ogniwom a przyszłość jako standard to chyba litowo-jonowe a może jeszcze Ni-Zn zmienią coś na rynku ogniw w najbliższych latach, wdaje mi się że możliwości Ni-MH są już wyczerpane a może się mylę?
Ni-Mh też można udoskonalić (zwiększyć pojemność wzgl. zwykłych białych eneloop i zwiększyć trwałość wzgl. czarnych) - taki produkt byłby bardziej optymalny ... pod warunkiem, że nie kosztowałby tyle co czarne Eneloop Pro, tylko mniej.
Masz rację Kyle ,tylko że jak każda nowość kosztuje więcej. Ostatni znajomy chcący kupić sobie nową ładowarkę (stara odeszła do nieba dla ładowarek) zadał mi pytanie czy ma zainwestować w uniwersalną ładującą od AAA po wszelkie litowo-jon ,czy wykorzysta jej możliwości? Odpowiedziałem (a jakie masz urządzenia na li-jon) i tu zapadła cisza. Doszliśmy do wniosku że tradycyjne paluszki nie tracą na popularności a część produkowanych urządzeń ma zintegrowany akumulator (dodam że znajomy nie kolekcjonuje latarek ). U mnie eneloopy dalej będą na pierwszym miejscu a na pewno nie skuszę się już na Varty z powodu ich większej średnicy.
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Wciąż Poszukuję najlepszych dla siebie akumulatorków niklowo-wodorkowy gdyż zużywam w ciągu dnia około 4 sztuk w moje latawce. Zakupione ponad pół roku temu czarny Fujitsu z ręką na sercu mogę polecić wytrzymały one u mnie około 200 cykli pracy
Pokłóciłem się z nią na akumulatory Duracell o pojemności 2500 ale co do ich oceny Wstrzymam się gdyż będę potrzebował kolejnego pół roku do testów, ale już po pierwszych cyklad Widzę że zachowują się inaczej niż Eneloop a są to akumulatory wyprodukowane w Japonii co mogłoby sugerować tą samą fabrykę co Eneloop koncernu FDK
Wciąż Poszukuję najlepszych dla siebie akumulatorków niklowo-wodorkowy gdyż zużywam w ciągu dnia około 4 sztuk w moje latawce. Zakupione ponad pół roku temu czarny Fujitsu z ręką na sercu mogę polecić wytrzymały one u mnie około 200 cykli pracy
Pokłóciłem się z nią na akumulatory Duracell o pojemności 2500 ale co do ich oceny Wstrzymam się gdyż będę potrzebował kolejnego pół roku do testów, ale już po pierwszych cyklad Widzę że zachowują się inaczej niż Eneloop a są to akumulatory wyprodukowane w Japonii co mogłoby sugerować tą samą fabrykę co Eneloop koncernu FDK
Ja zaopatruje się w hurt.com
A zielone Duracell 2500 made in Japan zachowują się jak GP 2700 , tzn. napięcie po pełnym naładowaniu szybko spada do 1.32 znacznie szybciej niż w eneloopach. Ale styki bardzo przypominają te z Fujitsu.
Oceńcie sami
A zielone Duracell 2500 made in Japan zachowują się jak GP 2700 , tzn. napięcie po pełnym naładowaniu szybko spada do 1.32 znacznie szybciej niż w eneloopach. Ale styki bardzo przypominają te z Fujitsu.
Oceńcie sami
Kiedyś bawiłem się sprawdzałem różne Marki akumulatorów AA na mojej latawce Fenix hl50 która w trybie Boost świeci tak mocno jak tylko może dać akumulator prądu ,mierząc różne Marki najlepiej wychodziły białe eneloop lub czarne Fujitsu, podłączając amperomierz przy akumulatorze pobór prądu około 2,2 ampera osiągając blisko 300 lumenów światła jest to bodajże najmocniejsza latarka seryjna na rynku na jeden akumulator AA
Ostatnio zmieniony wtorek 25 paź 2016, 11:23 przez NEU, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Warto jeszcze spojrzeć na te ogniwa:
Ikea Ladda AA 2450mAh
To jest nowa wersja produkowana w Japonii, najpewniej w fabryce FDK. Stare akumulatorki (były srebrno-zielone - nie da się pomylić) były produkowane w Chinach i miały pojemność ~2000mAh. Te nowe zbierają bardzo pozytywne opinie i są odpowiednikiem Eneloop Pro tylko, że za 50% ceny.
Test: [ang.] Ikea Ladda AA 2450mAh (White) 703.038.76
EDIT:
Ikea Ladda AA 2450mAh
To jest nowa wersja produkowana w Japonii, najpewniej w fabryce FDK. Stare akumulatorki (były srebrno-zielone - nie da się pomylić) były produkowane w Chinach i miały pojemność ~2000mAh. Te nowe zbierają bardzo pozytywne opinie i są odpowiednikiem Eneloop Pro tylko, że za 50% ceny.
Test: [ang.] Ikea Ladda AA 2450mAh (White) 703.038.76
EDIT:
Jest sporo jaśniejszych latarek na 1xAA NiMh, dla li-ion w rozmiarze AA (czyli 14500) to już w ogóle osiągalne jest ponad 600lm, a taki Astrolux S3 ma ponad 1000lm na dobrym ogniwie. Dla NiMh jaśniejsze są przykładowo Klarus Mi7, większość Zebr. Taka SC5 przez 3 min w trybie high osiąga 500lm, później spada do 300lm. Nawet te 300lm to więcej niż katalogowe 285 dla HL50, przy czym specyfikacja Zebr podaje prawdziwe albo wręcz niedoszacowane dane, nie jak chińczycy, którzy nawet jak twierdzą, że mierzą według normy ANSI FL1 to niezależne pomiary pokazują odchyłki o nawet 30%.NEU pisze:Kiedyś bawiłem się sprawdzałem różne Marki akumulatorów AA na mojej latawce Fenix hl50 która w trybie Boost świeci tak mocno jak tylko może dać akumulator prądu ,mierząc różne Marki najlepiej wychodziły białe eneloop lub czarne Fujitsu, podłączając amperomierz przy akumulatorze pobór prądu około 2,2 ampera osiągając blisko 300 lumenów światła jest to bodajże najmocniejsza latarka seryjna na rynku na jeden akumulator AA
Nie miałem jeszcze ich, według porównania do czarnych Fujitsu w teście u duńczyka krzywe są praktycznie identyczne. Ciekawy jestem czy koncern FDK ma więcej fabryka akumulatorów niklowo wodorkowy w Japonii? Mogą to być te same akumulatory bo na plusie mają też charakterystyczne widoczne wywietrzniki. Duracell 2500 też bardzo podobnie wyglądają i krzywe rozładowań też mają praktycznie te same ale zaobserwowałem że o wiele szybciej spadają na pięcie po pełnym naładowaniu w porównaniu do czarnych Fujitsu
Dzięki za uwagę jestem już trochę nie na bieżąco mam już od prawie dwóch lat fenixa hl50 towarzyszy mi codziennie przez cały dzień w pracy jestem z niego bardzo bardzo zadowolony. Widzę że trochę na rynku się pozmieniało ale na moją obronę wykluczając lataki które pracują też na akumulatorach litowo-jonowych 14500 i tego Klarusa Mi7 330 Ansi lumen który nie jest czołówka to nie widziałem mocniejszej Czołówki na jeden akumulator AA. Sugestie nowych modeli chętnie przyjmę
P.S Nigdy nie miałem żadnej zebry i jakoś przy wyborze latarek traktowane je po macoszemu
P.S Nigdy nie miałem żadnej zebry i jakoś przy wyborze latarek traktowane je po macoszemu
-
Zależy czy chce Ci się czekać pół roku... Czarne Fujitsu były tylko raz za 25 zł (23.03.2016: http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/7500), poprzednim razem były po 29 (13.11.2015: http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/6417), białe AAA za 10 były tylko raz (25.06.2016: http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/8457). AA 1900mAh faktycznie bywają częściej po 19-20, ostatnio też z pół roku temu, pisałem nawet w temacie dobra cena i sam tak kupowałem, ale w ikei te ogniwa leża i nie trzeba czekać, kupić można nawet z wysyłką na allegro taniej: http://allegro.pl/ikea-ladda-akumulator ... 11650.html . Nie wiem jak oni to robią, że cena niższa niż w Ikei, ale raczej tych akumulatorów chińczycy nie podrabiają...mappy pisze:Ladda oczywiście też bardzo dobre ale cenowo raczej odpadają.
Parę razy w roku we wspomnianym Xkom pojawiają się czarne Fujitsu za 25 zł, białe Fujitsu AA za 19 zł oraz białe Fujitsu AAA za 10 zł i to wszystko w pakietach po 4 sztuki.
/Edit/
Tu od firmy jeszcze taniej, tylko droższa wysyłka, nadal przy 1 szt cena jak w Ikei, przy większej - sporo taniej: http://allegro.pl/baterie-akumulatorki- ... 50817.html