Generator ozonu DIY

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Issac pisze:Być może OZON wogóle nie rozpuszcza się w wodzie.
Zbyt aktywny by mógł się rozpuścić jak przykładowo zwykły tlen. Dlatego w oczyszczalniach pomimo ozonowania dodawany jest chlor w mniejszej ilości niż normalnie ale zawsze.

Ten trójkątny niby 2mg/h więc niezbyt wydajny, może jak by torba była całkowicie szczelna i działało przez długi czas to coś by dało bo tak o to mi się nie widzi że będzie jakiś zauważalny efekt.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Rysiu.,

torba sportowa ma maksymalnie może z 20l pojemności, i do tego połowa zajęta przez rzeczy, więc mimo wszystko spróbuję.

Podawana władność też jest często orientacyjna, gdyż ciężko skalkulować ile Wat jest wymagane do stworzenia grama O3 i do tej efektywność urządzenia.
Tylko organoleptycznie można.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Kolejny specjalistyczny sprzęt zmontowany w 15 minut. 2 x 15G na 230V (3 płytki) + wiatrak na 230V.

Obrazek
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
BountyHunter

Post autor: BountyHunter »

Witam

Jestem uczulony na roztocza, wypróbowałem już wszystkie sposoby na walkę z nimi i nadal przegrywam.
Ozonator jest moją ostatnią deską ratunku. Mieszkam w UK, szukam czegoś do 45 m3 co wybije wszystkie roztocza. Budżet to max 500zł.
Natrafiłem na taką aukcję na Ebay.u za 74 GBP (375zł) - po zastosowaniu kuponu zniżkowego.

https://www.ebay.co.uk/itm/50g-h-Ozone- ... 3546998497?

Wystarczy takie coś na mój metraż.
stn

Post autor: stn »

@BountyHunter

W poniższym poście kolegi @jacmaz masz odpowiedź co szukać - jakiego stężenia potrzebujesz
jeśli nie możesz swoich 45m podzielić ma mniejsze zony to
potrzebne Ci około 50-60 gram żeby roztocza wymordować
jacmaz pisze:Z mojego doświadczenia:
1.Cel:Usunięcie insektów(karaluchów).Pomieszczenie 10m2.Na początek 7g i 1h pracy generatora ozonu,bez rezultatów.Następnie 14g i również 1h pracy,dalej poszło 21g i 1h pracy,28g i 1h.Dopiero przy 35g i 1h osobniki zostały zlikwidowane.
2.Cel:Usunięcie roztoczy z kanapy.Pomieszczenie 15m2,test dzięki uprzejmości kolegi,który na co dzień pracuje z mikroskopem.Zaczeliśmy standardowo 7g i 1,5h pracy,następnie daliśmy 14g i 1,5h pracy i dopiero po tym ozonowaniu udało się zlikwidować roztocza.
Pozdrawiam serdecznie.
a u mnie wreszcie pudełko z prawdziwego zdarzenia
wcześniej jakieś cuvery i inne wynalazki - ale teraz mam coś zgrabnego.
W pierwotnym zamierzeniu były 3 moduły po 10g ale ciasno się zaczęło robić
wiec chłodzenie wygrało z gigantomanią

Obrazek

Obrazek
BountyHunter

@stn

Widzę że nie doczytałeś mojego postu, pisałem o 45 metrach sześciennych, kwadratowych jest 18.

Post kolegi @jacmaz też czytałem tylko nie ma w nim wysokości pomieszczenia (więc kubatura może być ta sama).

Chodzi mi o to czy okiem specjalisty ze zdjęć można wywnioskować, czy w stosunku do innych aukcji te 50g/h jest zbliżone czy siedzą tam jakieś płytki po 3.5 g/h np.
stn

@BountyHunter

Jak kubatura 45 m3 to inna sprawa,
Jak nie chcesz montować całości samodzielnie to kup coś takiego:

https://www.aliexpress.com/item/20g-Met ... 2d5b5f7fef

dwa takie zestawy na Twoją kubaturę powinny skutecznie roztocza wybić.
Lepiej mocniejszy zestaw zrobić niż za słaby.
Zawsze może w jakieś pudełko to włożyć typu curver - jest tego w tym wątku sporo.
Inna sprawa ile czasu roztocza potrzebują aby się z powrotem namnożyć.
BountyHunter

Dzięki za propozycję, te płytki z aliexpress wyglądają identyczne jak te z Ebaya. A tam mam dodatkowo Timer, obudowę i 9 płytek zamiast 8. Za dwa ozonatory by mi wyszło 64 GBP + 15-20 GBP (cło, VAT), czyli więcej niż to co mam u siebie na miejscu w UK.

Niestety przy ostatnich dwóch zamówieniach z Ali naliczono mi cło i VAT, więc te czasy się skończyły że z Chin było taniej.

Raz na miesiąc myślę, że nie byłoby to duże obciążenie dla ozonatora żeby go używać. Jestem w trakcie remontu generalnego, więc startuję z pokojem wolnym od roztoczy, tylko będę musiał tego pilnować, dlatego najpóźniej do końca miesiąca muszę mieć sprzęt.

PS: Do dodatkowego chłodzenia płytek nadałby się 38 cm wiatrak domowy na najwyższym biegu ma takie obroty, że urywa głowę, czy lepiej zostawić obudowę zamkniętą.
stn

Jak zależy Ci na chłodzeniu płytek to tylko radiatory podklejone od spodu załatwią sprawę.
No chyba że kupisz taki zestaw gdzie płytki są mocowane podwójnie plecami do siebie
(ostatnio się takie moduły po 18 czy 20 gram pojawiły)a tam już o radiatorach można
zapomnieć bez mocniejszych kombinacji. A wiatrak pokojowy to raczej wskazany jest ale
po to aby dobrze ozon po pomieszczeniu rozprowadzić.
BountyHunter

Jednak doszedłem do wniosku, że będę kupował podzespoły oddzielnie i składał tak aby miało to jak najlepsze chłodzenie.

Martwi mnie jedna sprawa będę miał w pokoju zawieszony na ścianie telewizor OLED, jak to się m do ozonowania jeśli ta technologia posiada matryce organiczne, a ozon przecież na takie rzeczy ma wpływ.

Czy takie ozonatory mają zbyt małą wydajność, żeby zaszkodzić takiemu sprzętu a wystarczą do wybicia roztoczy.
Awatar użytkownika
Rysiu.

BountyHunter, OLED to nie jest konstrukcja otwarta inaczej by dnia nie wytrzymała tak więc nie masz się o co martwić ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Soosa

Post autor: Soosa »

szanowni,

w ramach przemontowywania generatora na konstrukcję mi odpowiadającą zaszła konieczność rozlutowania płytek od tych krótkich kabelków które są fabrycznie przylutowane.
Ma ktoś patent na to jak z powrotem to zlutować z własnymi kabelkami?
Pasta lutownicza średnio pomaga przylutować inny kabelek z powrotem do płytki.
Tarara

Post autor: Tarara »

Witam Wszystkich
Parę dni temu kupiłem mój pierwszy generator "15g".
Po podłączeniu na chwilę pobierał od ok. 72W/0.32A z późniejszym spadkiem.
Też macie podobne parametry na chińskich generaorach czy dałem się "naciągnąć".
Piszę w cudzysłowiu, bo osobiście to chyba cieszę się, że taki "oszczędny" i potrzebną mi wydajność mocno przeszacowałem.
Tylko tak. Ta szacunkowo niska wydajność wynika z takiej a nie innej przetwornicy czy zamontowane na nim płytki też mają wpływ na pobór prądu.
No i teraz bezpiecznik. Dać na 0,35A i czy jeśli nad metalowym zamknięciem górnej części obudowy będę miał jakieś 3 cm to wystarczy ?
Nie wiem jakie są minimalne wartości dla metalu/alu itp.

Inna rzecz rzeczywiście na tym 3 płytkowym generatorze będę miał tylko lub aż 3g.
Takie są rozrzuty w tych generatorach i jedynie pobór prądu określa ich szacunkową wydajność bez aparatury.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Obrazek

Przy zasilaniu z sieci 245V moje dwa generatory ozonu o wydajności każdy po niby 15g pobierają tyle ile na zdjęciu co daje 236W.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Rysiu.

Coś mało wam biorą mój 7g/h bierze więcej, wentylator bierze 20W
Obrazek
ODPOWIEDZ