Co sobie ostatnio kupiliście 2
U siebie mam 8GB ram i niekiedy plik stronicowania coś tworzy, na szczęście u mnie notebook był wyposażony w 16GB dysk ssd wbudowany w płytę (docelowo zapisywał tam najczęściej używane pliki aby system chodził szybciej, jednak po wymianie dysku na ssd wykorzystałem właśnie to miejsce na plik wymiany.
Witam
Programy startują praktycznie momentalnie, np. excell 2013, około 3s.
Ogólnie, to mój drugi SSD, pierwszy pracuje w stacjonarnym, Crucial M4 60GB, kosztował więcej niż ten obecny.
Przede wszystkim, w miejscu gdzie jest dysk, lapek jest ciepły podczas ciężkiej pracy, poprzednio, był gorący, czyli też mniej prądu, niby max 1,7A.
Ogólnie warto.
Pozdrawiam
Lapek Dell e6500 4GB ramu, SSD 250BG MX200, oryginalny dysk 160GB, więc się polepszyło. Na klonie dysku, pełny start win7 to 23s, poprzednio start około 40s, do pojawienia się pulpitu, ale jeszcze ponad minutę, praktycznie bezużyteczny, bo twardziel cały czas pracował. Wybudzenie z uśpienia około 3s.marmez pisze:Pyra, i jak? Działa tak samo? (serio pytam, bo w sumie nie mam ssd) a taki test z przekopionwanym systemem, a nie czystym postawionym od nowa więcej znaczy
Programy startują praktycznie momentalnie, np. excell 2013, około 3s.
Ogólnie, to mój drugi SSD, pierwszy pracuje w stacjonarnym, Crucial M4 60GB, kosztował więcej niż ten obecny.
Przede wszystkim, w miejscu gdzie jest dysk, lapek jest ciepły podczas ciężkiej pracy, poprzednio, był gorący, czyli też mniej prądu, niby max 1,7A.
Ogólnie warto.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
To dobrze słyszeć dobre opinie o SSD Ja jeszcze poczekam z odpalaniem problemu nie mam bo restartuje co 1-2 tygodnie (albo więcej), a tak to usypiam tylko, ew. hibernuję, gdy zamiast UBU potrzebuję włączyć Windowsa. Zresztą i tak mało komputera w domu używam ostatnio
Za to ja kupiłem (kolejny zegarek). Po starych Casio, które kupowałem na części, by złożyć swoje stare popsute, teraz kupiłem pierwszego G-Shocka w życiu Tak się jak szczerbaty na suchary napaliłem po pochlebnych opiniach o nich, a że jeden styl kopert (z g-shocków) bardzo mi się podoba (tzn. kwadraciak), to szarpnąłem się na GW-M5610-1ER i już nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie.
Zawsze marzyłem o Waveceptor (synchronizacji z atomowym), a i Solar będzie fajną zabawką. (o triplesensor też marzę, ale nie znalazłem jeszcze zegarka z tymi czujnikami, który by nie miał wskazówek i mi się podobał, a wskazówkowe to ja tylko od święta, bo mi się za trudno godzinę czyta )
Pozdrawiam
Za to ja kupiłem (kolejny zegarek). Po starych Casio, które kupowałem na części, by złożyć swoje stare popsute, teraz kupiłem pierwszego G-Shocka w życiu Tak się jak szczerbaty na suchary napaliłem po pochlebnych opiniach o nich, a że jeden styl kopert (z g-shocków) bardzo mi się podoba (tzn. kwadraciak), to szarpnąłem się na GW-M5610-1ER i już nie mogę się doczekać, kiedy przyjdzie.
Zawsze marzyłem o Waveceptor (synchronizacji z atomowym), a i Solar będzie fajną zabawką. (o triplesensor też marzę, ale nie znalazłem jeszcze zegarka z tymi czujnikami, który by nie miał wskazówek i mi się podobał, a wskazówkowe to ja tylko od święta, bo mi się za trudno godzinę czyta )
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
MX200 250GB? Ponoć cena/jakość bardzo dobrze w porównaniu do innych.Pyra pisze:Witam
Po ostatnim okresie mulącego się komputera, dziś kupiłem i wymieniłem, dysk.
HDD fisiował, to zastąpiłem tym... ech, nigdy przenigdy nie wrócę do talerzowca, ludzie mnie pytają czy mam 8 rdzeni w lapku, a to ledwo i3
Polecam wszystkim, Bocian świętą prawdę głosi
W tych samsungach jest wysoka retencja (w sumie jak w każdym TLC) i aż strach zostawić na dłuższy czas bez zasilania. Niestety ciężko teraz dostać coś na MLC powyżej 20nm a o SLC w dobrej cenie można zapomnieć.
Wracając do tematu, sprawiłem sobie nareszcie miernik i komputer zjada przy normalnym użytkowaniu (internet, muzyka, film, dokumenty) mniej niż się spodziewałem a razem z monitorem nie przekracza 100W
Wracając do tematu, sprawiłem sobie nareszcie miernik i komputer zjada przy normalnym użytkowaniu (internet, muzyka, film, dokumenty) mniej niż się spodziewałem a razem z monitorem nie przekracza 100W
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Marmez będziesz zadowolony z GW-M5610-1ER.
Mam go od kilku miesięcy i noszę w okolicznościach gdzie SEIKO 5 mógłby się sponiewierać
Synchronizacja czasu uzależnia ale hitem, jest automatyczne podświetlenie! Patrzysz na zegarek a on zaczyna świecić.
Teraz zastanawiam się nad Casio G-Shock GW-4000-1A... Tylko trochę duży jest.
Mam go od kilku miesięcy i noszę w okolicznościach gdzie SEIKO 5 mógłby się sponiewierać
Synchronizacja czasu uzależnia ale hitem, jest automatyczne podświetlenie! Patrzysz na zegarek a on zaczyna świecić.
Teraz zastanawiam się nad Casio G-Shock GW-4000-1A... Tylko trochę duży jest.
-
Są jeszcze chłodziarki absorpcyjne na gaz. Produkowane obecnie głównie do samochodów kempingowych z dodatkową grzałką elektryczną, więc dosyć małe i drogie. Nie wiem jak teraz ale dawniej były też małe lodówki absorpcyjne elektryczne 220V (<1m wysokości, polar takie robił) możnaby taką przerobić - źródłem ciepła może być cokolwiek zamiast grzałki elektrycznej. Plusem takiej lodówki jest całkowita bezgłośność i bezawaryjność bo tam nie ma nic ruchomego co mogłoby się zużyć.endrju1 pisze:od jakiegoś czasu zastanawiam jak zasilić lodówkę na działce.
Ja kupiłem właśnie Goodrama Iridium Pro 240GB:Rysiu. pisze: Niestety ciężko teraz dostać coś na MLC powyżej 20nm a o SLC w dobrej cenie można zapomnieć.
http://www.goodram.com/pl/product/dyski ... idium-pro/
MLC Toshiba A19 (19nm), 5 lat gwarancji, min 2mln MTBF, prędkości i IOPS w różnych testach wychodzą dosyć wysokie.