HA-III SSC P7-C (SXO) 3-Mode 900-Lumen LED Bike Light Set

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

osz Ty- znaczy taki jeden widać wcześniej połamał i wstawił plastik, hihi
niby zamówiłem extra szybki, ale coś dojść nie mogą
Eneen

Post autor: Eneen »

@greg: super, bardzo dziekuje za linka. W scolo mam u siebie taka:
http://translate.google.com/translate?h ... _group%3D1
Tutaj pisza ze "german glass" takie tam, ale fakt faktem, ze odbicia sa wyraznie zredukowane. W sumie za 2 dolce + free shipping to chyba wyprobuje Twoja sugestie i zobaczymy, punkt odniesienia mam. Myslalem tez na filtrem fotograficznym z powlokami "antywodnymi" (marumi wpc) ale to trza by wyciac z wiekszego filtra bo nie ma chyba rozmiaru 38.
Znalazlem tylko jedno porownanie wiazki do innch, jak oceniacie "swiatlosc" tego sprzetu?
Generalnie wczoraj zapalilem swoje scolo obok tego P7 (moze bede mial okazje porownac jeszcze raz to cykne foto) no i organoleptycznie P7 ma wiekszy falloff ale spot taki sam i w nim swiatlosc taka sama, a ustawialem na medium (scolo na low). Ciezko tak porownac, ale to mniej wiecej byloby miedzy 150 a 250lm.
Awatar użytkownika
pawelsz

będzie na dniach porównanie tej DXowej P7 do innych lampek, na szybko powiem, że świeci szeroko i równo, i jasno (moja daje w max 2.5A w diodę)
Eneen

Post autor: Eneen »

O super.
Tak, te 2.5A to znam no i ok. 0.8 w medium, ktory to bardziej mnie interesuje ze wzgledu na czas pracy i wystarczajaca swiatlosc. Martwi mnie tylko fakt, ze podaja 4.5h na trybie medium, a w rzeczywistosci powinno byc ok 9h...

[ Dodano: 29 Kwiecień 2010, 21:39 ]
Jeszcze w kai znalazlem to:
http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=9164
widac wyraznie ze odbicie jest niebiesko-zielone, dac tylko do obrobki na mniejsza srednice i jestesmy w domu.
FUNKYKOVAL

Post autor: FUNKYKOVAL »

Serdecznie witam wszystkich jestem tu nowy :)
Mam pytanko czy taki pomysł ma sens i zatrybi w tej lampce ,mianowicie wymienić leda na taki 3x xgp z soczewka połączony równolegle.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

FUNKYKOVAL, "zatrybi" ale czy ma sens? :)
Będzie więcej światła, ale nie jakoś zdecydowanie. Sterownik daje tam 2,4A, czyli będzie po 800mA w 3xXP-G. To jest lekko powyżej 800lm na LEDach, zamiast około 600lm z P7. Za to możesz zyskać na rozkładzie wiązki (w zależności od dobranej soczewki) i barwie światła. Można zamontować tam np. R4 outdoor white. Poświeci na pewno dłużej. XP-G mają znacznie niższe Vf niż P7, co przełoży się na mniejszy pobór prądu z pakietu.
FUNKYKOVAL

Post autor: FUNKYKOVAL »

Dzięki za odpowiedz ,ale trochę się gubię w parametrach tego światełka ,na 3 stronie czarny_kruk napisał że realnie lampka ma 450 lumenów bo oryginał ma 480 .Jeżeli faktycznie ma 450 lumenów to 800 na xp-g robi różnicę .
Awatar użytkownika
pawelsz

oj bo to jest tak, że nie do końca wiadomo jaka P7 siedzi w tych dla DXowych lampkach, dla P7 bin C i dla 2.4A w diodę byłoby niby 667 lumenów na diodzie, na wyjściu będzie mniej (ref+szybka)- pewnie z 550-600 max.
Dla XPG da się uzyskać ca 800 lumenów na diodach (może i ciut więcej zależnie czy zimne białe czy inne), ale wymagane jest dopasowanie kolimatora pod 3xXPG, no ale i poświeci znacznie dłużej przy mniejszym nagrzewaniu się (raczej warto wybrać diody o podobnym Vf- znaczy kupić je z dobrego źródła niejako na zamówienie i to od razu na podłożu)
rysiek

Post autor: rysiek »

Witam wszystkich światełkowców :mrgreen: po raz pierwszy.
Lubię pojeździć rowerem w terenie w nocy. Mam dość dobre oświetlenie żarowe, są to dwie latarki połączone szeregowo z żarówkami 4.8V 0,8A zasilane z aku 12V 18Ah poprzez prosty stabilizator. Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować diodami do oświetlenia roweru. Chcę kupić właśnie lampę z tytułu wątku, ale czas świecenia jest dla mnie zbyt krótki. I tu pytanie do ekspertów. Co sądzicie o wymianie oryginalnego drivera na ten KLIK i zasilenie tej lampki z aku 12V 18Ah?
upek

Post autor: upek »

@rysiek
Jeśli już wozisz taki ogromny akumulator to użyj konkretnej i wydajnej żarówki np. Osrama 64440 - będziesz miał min. 1300lm przez 4 godziny (na aktualnych żarówkach masz max. 150lm)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Z takim zasilaniem, to ja bym od razu HIDa zamontował. Masz ponad 4 godz. światła, ale ponad 3000lm :mrgreen:
Do tego reflektor projekcyjny i mamy pełen komfort własny, jak i nadjeżdżających z przeciwka :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
rysiek

Dzięki za odpowiedzi.
Aku jest żelowe. Robiłem już próby z żarówką halogenową 50W, jednakże mój aku nie wytrzymuje takich prądów. Napięcie dość szybko spada poniżej 10,5V i halogen świeci żółtym światłem. Halogen 35W świeci dobrze ponad 2 godziny, potem też robi się żółty. Myślałem też o lampie z 20W diodą KLIK ale potrzebna była by zmiana szerokości wiązki światła i inny sterownik.
Myślałem też o zastosowaniu żarówki 6V 20W KLIK . Takie żarówki są do kupienia w sklepach fotograficznych, służą do lamp do kamer. Oczywiście potrzebny byłby jakiś stabilizator z 12V na 6V. Dają sporo światła o neutralnej, ładnej barwie. Jednakże żarówki mają dla mnie jedną wadę. Nie zawsze potrzebna jest pełna moc i przy chęci ściemnienia ilość światła właściwie powinno się regulować ilością żarówek, a nie napięciem. Przy regulacji napięciem światło robi się żółte. W tej chwili regulacja ilości światła u mnie to niezależnie włączane dwie lampki i to zdaje egzamin.
O zastosowaniu oświetlenia HID też myślałem, ale nie ma tam możliwości regulacji.
Diody LED mają to do siebie, że przy zasilaniu mniejszym prądem dają mniej światła, ale nie robią się żółte jak żarówki.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Rysiek, teraz tak na poważnie. HID to był drobny żart.
Kup sobie tego MagicShine. Popraw chłodzenie LEDa - wkładka z miedzi, fachowcy z naszego forum zapewne Ci taką dotoczą za rozsądne pieniądze. Następnie dokup 4, a może i 8 ogniw Li-ion i masz pakiet na iletamchcesz godzin, lżejszy 5x od Twojej żelówki. Drivera nie trzeba zmieniać.
Z dodatkowymi ogniwami Li-ion zmieścisz się w kwocie poniżej 300,- zł.
rysiek

Ogniwa 18650 dla mnie mają trochę zbyt małą pojemność, dlatego kupiłem ten aku. Nie chodzi mi, że muszę mieć światło ciągle przez kilkanaście godzin. Rzadko zdarza się jazda dłuższa niż 3-4 godziny. Jednakże co dzień rowerem dojeżdżam do pracy przez las ok. godziny i 20 minut, tyle też wracam. Dodatkowo lubię sobie pojeździć 2-3 godziny wieczorem po terenie. Podejrzewam, że 18650 musiały by być codziennie ładowane, może nawet dwa razy. Po prostu chcę tego uniknąć. Poza tym zbliża się zima i przy mrozach szybciej padną. Mój aku powinien wystarczyć na parę dni.
O przeróbkach/ulepszeniach lampy czytałem i wiem, że muszę ją trochę zmodernizować. Dodatkowo jeszcze zmienił bym samo mocowanie do kierownicy na jakieś przykręcane. Nie bardzo mam zaufanie do oryginalnego.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
rysiek pisze: Podejrzewam, że 18650 musiały by być codziennie ładowane, może nawet dwa razy.
A przepraszam niby dlaczego? Skoro jeden i drugi będą miały to samo napięcie i pojemność to nie widzę różnicy w ilości energii do uzyskania. greg zaproponował przecież pakiet a nie pojedyncze ogniwo.
rysiek pisze:Poza tym zbliża się zima i przy mrozach szybciej padną. Mój aku powinien wystarczyć na parę dni.
Z tym mrozem to bym uważał, u nas co zimę pada kilkanaście akumulatorów od mrozu, równie źle znoszą podwyższoną temperaturę i latem puchną, jeśli jest to tania żelówka, to trzeba się z nią obchodzić dość delikatnie, a Li-Iony sobie nieźle poczynają w niskich temperaturach...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ