Liitokala Lii-300/Lii-500

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ciężko powiedzieć, u mnie aż tyle to nigdy nie trwało. Spróbuj najpierw włączyć naładowanie, a dopiero po zakończeniu na nortest, to będziesz widział czy coś idzie w akumulatory.
gRaLu

Post autor: gRaLu »

...piiii... jaki człowiek głupi czy może bardziej zabiegany, że o tym nie pomyślałem. Aż mi głupio XD
Wystartowało wszystko :) Dzięki za pomoc.

Do jakiego napięcia lii-500 rozładowuje? Gdzieś to na forum czytałem kiedyś tylko znaleźć nie mogę.
Jak rozładuje ogniwo i zmierzy po czym zacznie ładować ponownie to pojemność ogniwa będzie cały czas pokazana do wyjęcia baterii lub wykonania ponownego testu?

/EDIT

Czy ktoś sprawdzał jak wpływa na działanie, pomiary zamontowanie wentylatora nad ogniwami aby je dodatkowo chłodziły i czy ma to sens?
Lampek

Post autor: Lampek »

gRaLu pisze:Jak rozładuje ogniwo i zmierzy po czym zacznie ładować ponownie to pojemność ogniwa będzie cały czas pokazana do wyjęcia baterii lub wykonania ponownego testu?
Tak dokładnie będzie, po rozładowaniu masz pojemność i miga END, a jak naładuje END przestaje migać ale pojemność jest ta z rozładowania.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

gRaLu pisze: Do jakiego napięcia lii-500 rozładowuje? Gdzieś to na forum czytałem kiedyś tylko znaleźć nie mogę.
Jak mnie pamięć nie myli to 2,85 albo 2,9V.
Wentylator nic nie da.
gRaLu

Post autor: gRaLu »

Aha. No to wszystko wiem :) póki co :)
dzięki wielkie za pomoc

/EDIT

Jednak jeszcze coś.
Lii-500 ma jakieś zabezpieczenie termiczne przeciw przegrzaniu samej ładowarki lub ogniw?
Jak wyczuć czy ogniwa nie są zbyt gorące co mogłoby grozić ewentualnym 'buuum'. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ogniwo może ulec zniszczeniu przez wysoką temperaturę?
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

gRaLu pisze:Do jakiego napięcia lii-500 rozładowuje? Gdzieś to na forum czytałem kiedyś tylko znaleźć nie mogę.
Nie dają do tego cuda żadnej instrukcji? :)
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Kontakt:

Post autor: @GUTEK@ »

komor pisze:Nie dają do tego cuda żadnej instrukcji?
Widziałeś tą instrukcję? to chiński przetłumaczony na angielski, guzik się z niej dowiesz. Nawet ciężko wywnioskować z niej czym różni się fast test od normal test.
gRaLu pisze:Lii-500 ma jakieś zabezpieczenie termiczne przeciw przegrzaniu samej ładowarki lub ogniw?
Jak wyczuć czy ogniwa nie są zbyt gorące co mogłoby grozić ewentualnym 'buuum'. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ogniwo może ulec zniszczeniu przez wysoką temperaturę?
Podobno ma zabezpieczenie, gdzieś się na taką informację natknąłem.
Jak wyczuć, jak ogniwa się nie da dotknąć takie gorące to znaczy że należy spie... odłączyć łądowarkę i szybko się oddalić.
Dobre ogniwa nie powinny się nagrzewać nawet przy ładowaniu prądem 1A w ładowarce. Miałem jednak ogniwa które podczas ładowania zrobiły się bardzo gorące, ciężko było wziąć do ręki. Odłączyłem, ostygły, doładowałem małym prądem ale i tak były na tyle padnięte że nie warto było się nimi interesować więcej.
gRaLu pisze:Czy ktoś sprawdzał jak wpływa na działanie, pomiary zamontowanie wentylatora nad ogniwami aby je dodatkowo chłodziły i czy ma to sens?
Jak napisałem, podczas ładowania ogniwa się nie powinny grzać. Ale podczas rozładowania 4 sztuk sama ładowarka potrafi nieźle się nagrzać, w końcu to 2A (4x 500mA) w powietrze. Jednak moim zdaniem nie ma się co bawić w wentylatory.
fedu

Post autor: fedu »

Panowie jak chcę zamówić ładowarkę z wtyczką europejską? wystarczy napisać "adapter UE" ?
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Z reguły obok ceny masz opcje do zaznaczenia i tam się to wybiera.
fedu

Chcę kupić taką . Sprzedawca i ładowarka z zasilaczem wydaje się w porządku.
http://www.aliexpress.com/item/2015-New ... 69902.html
Awatar użytkownika
piciex

Faktycznie strasznie dziwnie to opisał. :|
Lepij najpierw zapytaj czy ona ma "EU plug". Bo on tam pisze o jakimś adapterze "UL", a to może być coś takiego:
Obrazek
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Ja kupowałem od tego sprzedawcy, napisałem mu w komentarzu do zamówienia "Please send me adapter with european round plug." i wszystko było ok.
Awatar użytkownika
piciex

No to jak madkeinam testował to można zamawiać. :mrgreen:
fedu

madkeinam pisze:Ja kupowałem od tego sprzedawcy, napisałem mu w komentarzu do zamówienia "Please send me adapter with european round plug." i wszystko było ok.
A jak z czasem dostawy i ogólnie z ładowarką?
madkeinam

Post autor: madkeinam »

fedu pisze:
madkeinam pisze:Ja kupowałem od tego sprzedawcy, napisałem mu w komentarzu do zamówienia "Please send me adapter with european round plug." i wszystko było ok.
A jak z czasem dostawy i ogólnie z ładowarką?
Od zamówienia do odebrania 18 dni ale też zamawiałem 11.11.2015 to mogło trochę dłużej iść niż powinno. Samej ładowarce nie mam nic do zarzucenia i spełnia moje oczekiwania. To jest chyba w ogóle producent więc myślę, że z ewentualnymi reklamacjami tez nie będzie problemu. Ale to tylko moje gdybanie ;)
ODPOWIEDZ