Latarka z cnq, 18650 z rozpr. światłem do ~26$ - co wybrać?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Post autor: lucky »

smokuxx1987 pisze:Jak chcesz kupić nowe ogniwa to kupuj jakieś markowe np samsungi albo panasoniki, bo jeżeli masz zamiar kupić jakieś trustfire to lepiej w sklepiku kupić od woytazo z 5% utratą pojemności.
Brałem pod uwagę taką opcję ale chyba jednak na nowe się zdecyduje. Te mają chyba ok. 2100mAh (w specyfikacji podane 2150) i tendencję spadkową. Natomiast w zestawie z Unique jest ponoć Sanyo 2600mAh.
Gdybym brał Black XIAOZHI to pewnie zdecydowałbym się na Panasonic 2900mAh.

Obejrzałem sobie filmik z porównaniem CW do NW i tutaj raczej wybór jest oczywisty - NW.

Na chwilę obecną zastanawiam się więc nad takim kombinacjami:
1. Black XIAOZHI NW + Panasonic 2900mAh: 33$
2. Unique M1 NW z akumulatorkiem, który jest w zestawie (ponoć Sanyo 2600mAh): 31$

Ceny z wliczoną wysyłką. Co ciekawe Black XIAOZHI wcale nie wychodzi taniej jak to się mogło na początku wydawać. Ceny są bardzo podobne. Różnica 2$ przy lepszym akumulatorku w XIAOZHI to prawie żadna różnica.

Zdecydowanie nie ułatwia mi to wyboru :neutral:

Za Black XIAZOHI przemawia:
- wygląd, podoba mi się bardziej niż Unique
- w zestawie miałbym nieco lepszy akumulatorek

Za Unique przemawia:
- tryby - tylko 3 podstawowe bez zbędnych dodatków
- można ją na "dupce" postawić

Kwestie otwarte / czego nie wiem:
- nie wiem w której jest lepszy driver, czy obie mają wszelkie zabezpieczenia (przed odwrotną polaryzacją, nadmiernym rozładowaniem aku etc.)
- Black ma podane natężenie 2.3 i 800lumenów, Unique natężenie 2.6 i 500lumenów. Skąd te liczby się wzięły? Przecież w teorii ta z więszym natężeniem powinna mieć więcej lumenów.
- Unique M1 ma głebiej schowane szkiełko, z punktu bezpieczeństwa plus ale czy nie zawęzi to strumienia światła?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

lucky pisze:Na chwilę obecną zastanawiam się więc nad takim kombinacjami:
1. Black XIAOZHI NW + Panasonic 2900mAh: 33$
2. Unique M1 NW z akumulatorkiem, który jest w zestawie (ponoć Sanyo 2600mAh): 31$
Do tej pierwszej też możesz wząść ogniwo sanyo taniej wyjdzie
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1184

lucky pisze:- Black ma podane natężenie 2.3 i 800lumenów, Unique natężenie 2.6 i 500lumenów. Skąd te liczby się wzięły? Przecież w teorii ta z więszym natężeniem powinna mieć więcej lumenów.
Tam jest chyba gafa bo ten sterownik 8x7135 dmucha 2.8A
lucky pisze:Za Unique przemawia:
- można ją na "dupce" postawić
Blacka też postawisz :P
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Nightmare pisze:Do tej pierwszej też możesz wząść ogniwo sanyo taniej wyjdzie
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1184
Nieznacznie, to już lepiej chyba trochę dopłacić i mieć nieco pojemniejsze ogniwo. Jak jest wybór bo w tej drugiej zostałbym przy tym załączonym do zestawu.

Ceny tych latarek praktycznie się nie różnią więc może aspekt cenowy pomińmy a skupmy się na pozostałych kwestiach ;)
Nightmare pisze:Tam jest chyba gafa bo ten sterownik 8x7135 dmucha 2.8A
Czyli teoretycznie powinna dawać mocniejsze światło ale też krótszy czas pracy na najmocniejszym trybie i mocniej się grzać?
Przy okazji zrobię lekkiego OT - ile nasze Baldery "dmuchają" i jaki mają sterownik?
Nightmare pisze:Blacka też postawisz :P
Miałem wrażenie, że przycisk delikatnie wystaje poza obrys.

Wiesz jaki driver ma Unique?
Jak się ma do tego z Blacka?
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:Przy okazji zrobię lekkiego OT - ile nasze Baldery "dmuchają" i jaki mają sterownik?
Low = 0.016A for 3 lumen
Medium = 0.75A for 210 lumen
High = 2.5A for 630 lumen
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

630 a w opise na cnq 500 czyli nie można za bardzo ufać tym opisem. To są dane producenta? Black ma 2.8A czyli ma szansę nawet lepiej świecić niż Balder SE-2?

Co z kwestią drivera w Unique, wiesz jaki tam się siedzi i jak się ma do tego z Blacka?
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:630 a w opise na cnq 500 czyli nie można za bardzo ufać tym opisem. To są dane producenta? Black ma 2.8A czyli ma szansę nawet lepiej świecić niż Balder SE-2?
Niektórzy producenci wolą napisać mniej lumenów, inni wola pisać że ma 900 lumenów a allegrowi że ma milion lumenów i na jednym aku świeci 200h

Raczej black nie będzie świecił lepiej od baldera ze względu na mniejszy reflektor

A jak już pisałem jeszcze nie mam blacka :P to ci nie powiem nic więcej
Ostatnio zmieniony niedziela 23 gru 2012, 00:30 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
lucky

Nightmare pisze:Raczej black nie będzie świecił lepiej od baldera ze względu na mniejszy reflektor
Mniejsza już o to, nie musi. Tak jak wspomniałem wystarczyłoby nawet jakby nowa latarka świeciła jak se-2 na medium :)

Dlaczego pomijasz moje pozostałe zapytania? :razz:
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:Dlaczego pomijasz moje pozostałe zapytania? :razz:
Mój unique został w niemczech nie mam go teraz, nie wylutowywałem jeszcze z niego sterownika, a sterowników też jest od groma nie znam wszystkich tylko po tym jak wygląda od spodu :P
lucky

Nightmare pisze:Mój unique został w niemczech nie mam go teraz, nie wylutowywałem jeszcze z niego sterownika, a sterowników też jest od groma nie znam wszystkich tylko po tym jak wygląda od spodu :P
A wiesz chociaż czy ma poniższe zabezpieczenia?
- przed podpięciem aku odwrotnie
- przed nadmiernym rozładowaniem aku

Kwestia chłodzenia jest dobrze rozwiązana w tej latarce?

http://www.shoudian.org/thread-292619-1-1.html < tu jakiś wątek chyba o tej jest. Niestety chiśnkiego nie znam a translator daje taki wynik:
link

Ciężko cokolwiek dojść bo nie wiadomo nawet czy tu nie piszą o modernizacjach.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 gru 2012, 00:44 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:A wiesz chociaż czy ma poniższe zabezpieczenia?
- przed podpięciem aku odwrotnie
- przed nadmiernym rozładowaniem aku

Kwestia chłodzenia jest dobrze rozwiązana w tej latarce?
Dostałem z Sanyo bez zabezpieczenia to chyba ma zabezpieczenie w driverze :P, a czy przed odwrotnie podpiętym aku nie sprawdzałem

Tak dobrze oddaje temperaturę na body
lucky

Nightmare pisze:a czy przed odwrotnie podpiętym aku nie sprawdzałem
To da się to sprawdzić nie ryzykując uszkodzeniem latarki?
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:To da się to sprawdzić nie ryzykując uszkodzeniem latarki?
Dlatego nie sprawdzałem :P
lucky

Cięzki wybór :roll:
Jakby był pewny tego, że Unique ma wszelkie zabezpieczenia byłoby dużo łatwiej:
1. Ma 3 tryby a chcę prostą latarkę, Nightmare wie dlaczego :P
2. Rozmiar latarek jest podobny, ciepło odbiera obudowa a duże nie są. Nawet jeśli Black ma dobrze rozwiązany układ chłodzenia to podejrzewam, że przy 2.8A (zakładając, że takie jest) może nie wyrabiać przy tak małej obudowie. Przy takiej pogodzie jak teraz na zewnątrz pewnie nie byłoby problemu ale w lato mogłaby się pewnie zagotować po krótkim czasie. W każdym razie jest to pewnie bardziej prawdopodobne niż przy Unique z niższym natężeniem. No chyba, że sterownik w Black automatycznie ogranicza natężenie albo zmienia tryb na niższy jak temperatura jest za wysoka o czym nie wiem.

A może ktoś inny wie coś na temat Unique chociażby? Jakbym chociaż wiedział o tym czy ma zabezpieczenie przed odwrotnym podpięciem aku to już mogłoby to jakoś szalę przeważyć i byłoby łatwiej.

Jeszcze trochę namieszam... O tej coś wiecie: http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1486 ? :wink:

Edit: znalazłem reckę tej stalowej, czytam...
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:Rozmiar latarek jest podobny, ciepło odbiera obudowa a duże nie są. Nawet jeśli Black ma dobrze rozwiązany układ chłodzenia to podejrzewam, że przy 2.8A
Zawsze możesz odlutować ze 2-3 Amcki :P Albo jeszcze lepiej kupić driver lub się z kimś zamienić driverami na 4x7135 i zaprogramować 2 tryby hi i low
lucky

Nie mam precyzyjnej lutownicy a do zaprogramowania musiałbym pewnie jeszcze programator jakiś dokupić. No i się trochę doszkolić w tych układach ;)

Wolałbym jednak coś działającego out-of-box i nie wymagającego zmian. Choć nie ukrywam, że ten Black trochę kusi. Ma wszelkie zabezpieczenia a Unique nie wiadomo.

W końcu dojdzie do tego, że będę musiał losowanie zrobić... :D

Tylu Forumowiczów może ktoś jeszcze mógłby pomóc?
Nikt poza Nightmare nie miał Unique w rękach?

Edit:
Mam odpowiedź z cnq :mrgreen:

Black XIAOZHI:
cnq pisze:This light will get a bit hot after runing 5 minutes on High mode. It's ok on Med or Lo mode.

If you hold it in hand, heat will not be a problem on Winter.
Unique M1:
cnq pisze:This light has anti-reverse protection.

[ Dodano: 23 Grudzień 2012, 19:06 ]
Wiem już trochę więcej a wątpliwości tylko trochę mniej i nadal nie wiem, którą wybrać ;)
Po krótkim namyśle stwierdzam, że tak na dobrą sprawę to każda przecież będzie się grzać na high. Cudów nie ma, fizyki się nie oszuka i przy takiej energii tak mała obudowa nie będzie w stanie odprowadzić tyle ciepła.
Dlatego Blacka jednak nie odrzucam. I tak z reguły tryby high nie są potrzebne do pracy ciągłej a co najwyżej do przyświecenia na chwilę. W swoim Balderze jak do tej pory z reguły korzystam z trybu... low. High jeśli jest taka potrzeba to włączam na krótko.
W zimę to nawet te grzanie może być zaletą bo jak się zmarznie to można sobie ręce ogrzać :)

Z drugiej strony Unique jest w pewnym sensie bardziej sprawdzony, ma też nieco głębiej osadzone szkiełko więc w razie ew. upadku jest mniejsze ryzyko zbicia i ma tylko 3 tryby.
Najprawdopodobniej zdecyduje się więc na Unique ale ostatniego słowa jeszcze nie powiedziałem i nadal Blacka również biorę pod uwagę.
Ciężki wybór bo Black może być całkiem fajną latareczką, tylko ryzyko trochę większe.
ODPOWIEDZ