Latarka z cnq, 18650 z rozpr. światłem do ~26$ - co wybrać?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Latarka z cnq, 18650 z rozpr. światłem do ~26$ - co wybrać?

Post autor: lucky »

Jak w temacie. Dokładniej rzecz biorąc szukam taniej latarki, która świeciłaby w trybie high podobniej jak Balder SE-2 w trybie medium (może oczywiście świecić lepiej jednak to wystarczy).

Wymagania są następujące:
- zabezpieczenie zapobiegające awarii latarki po odwrotnym włożeniu akumulatorka - koniecznie
- zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorka, w ostateczności mógłbym rozważyć bez tego ale jednak zdecydowanie lepiej byłoby gdyby latarka je posiadała
- światło rozproszone podobnie jak w Balderze SE-2 i podobna moc świecenia w trybie maksymalnym jak Balder SE-2 na medium (lub większa).
- nie wymagająca żadnych przeróbek (np. poprawy kiepsko zrealizowanego chłodzenia)
- dobra jakość wykonania
- cena - im mniejsza tym lepsza ale przy zachowaniu powyższych wymagań.
- preferowana dostępność w cnq
- preferowane są latarki bez trybów typu SOS, strobo itp. bajery

Pytałem o to w swoim innym wątku ale z racji tego, że tamten traktował o innych latarkach z całą pewnością nie wszyscy do niego zaglądają. W związku z czym postanowiłem założyć osobny wątek.

W tamtejszym wątku polecono mi dwie:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1846
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1813

W szczególności ta pierwsza mnie interesuje - jest tania, ładnie wygląda i ponoć ma dobry driver. A czy ktoś wie coś o chłodzeniu np. - czy nie będzie z tym problemów. Da się coś więcej na temat tej latarki powiedzieć na podstawie zdjęć np.?
Ostatnio zmieniony niedziela 23 gru 2012, 00:51 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Osobiście brałbym tą z neutralnym XM-Lem:
http://www.intl-outdoor.com/edc-18650-x ... p-522.html

Sklep jakoś jest powiązany z CNQ, ale jak dokładnie to nie wiem. ;)
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Kazik pisze:Sklep jakoś jest powiązany z CNQ, ale jak dokładnie to nie wiem. ;)
Chyba nie jest tylko używa tej samej szaty graficznej
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Kazik pisze:Osobiście brałbym tą z neutralnym XM-Lem:

Jakieś argumenty za?

I wracając do tej:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1846

Pewnie nikt na Forum jej nie ma, w sieci opinii też niewiele. Czy da się na podstawie zdjęć albo innych informacji stwierdzić coś na temat chłodzenia na przykład?
Driver ponoć niezły, dioda dobra, cena dobra, ma prawo całkiem dobrze świecić. Tylko kwestia chłodzenia jest otwarta.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

lucky pisze:
Kazik pisze:Osobiście brałbym tą z neutralnym XM-Lem:

Jakieś argumenty za?
Finalnie jej nie zamówiłem, więc nie miałem jej w ręce. Natomiast czemu ją chciałem:
- można wziąć XP-G2 (Ty akurat szukasz z XM-Lem)
- przy XM-Lu można wziąć neutrala
- dobre drivery (miałem ten dla XM-La i jest git, szczególnie Constant Current, wskażxnik niskiego nałądowania ogniwa)
- można zamówić 3 tryby bez dyskotek
- stoi na dupce
No i najważniejsze - można zamówić złoty kolor (trochę mam za czarno w kolekcji ;)) i generalnie cena oraz zdjęcia zrobiły na mnie dobre wrażenie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Da sie ale muszą być zdjęcia piguły bez drivera i bez diody.
Chodzi o to czy przypadkim pod diodą nie ma dziury w pigule, dużą role gra też czy piguła jest wkręcana, czy latarka jest wyposażona w luźno latający moduł np D26.
Tak sie składa że można kupić samo body latarki polecanej przez Kazika.
http://www.intl-outdoor.com/edc-18650-f ... p-535.html
Na tych zdjęciach widać dokładnie że piguła jest wkręcana i nie ma żadnych dziur pod diodą.
Awatar użytkownika
Nightmare

Panowie odnośnie : http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1846
Nie ma tam modułu d26 bo : 24mm(Tube diameter) gdyby był średnica byłaby powyżej 27mm
na fotkach widać że piguła jest wkręcana
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Kazik pisze: Finalnie jej nie zamówiłem, więc nie miałem jej w ręce. Natomiast czemu ją chciałem:
- można wziąć XP-G2 (Ty akurat szukasz z XM-Lem)
No właśnie więc to żaden argument dla mnie. XP-G2 jest chyba głównie w latarkach ze skupionym źródłem światła, prawda?
Kazik pisze: - przy XM-Lu można wziąć neutrala
Podobnie jak w tej pierwszej i chyba większości innych.
Kazik pisze: - dobre drivery (miałem ten dla XM-La i jest git, szczególnie Constant Current, wskażxnik niskiego nałądowania ogniwa)
W tych podanych przeze mnie też ponoć są całkiem dobre.
Kazik pisze: - można zamówić 3 tryby bez dyskotek
To jak na razie jedyny plus względem pozostałych.
Kazik pisze: - stoi na dupce
Niewątpliwie jest to zaletą chociaż nie ma to wielkiego znaczenia.
Kazik pisze: No i najważniejsze - można zamówić złoty kolor (trochę mam za czarno w kolekcji ;))
Najważniejsze dla Ciebie, mi się bardziej czarne podobają ;)

Kazik pisze: i generalnie cena oraz zdjęcia zrobiły na mnie dobre wrażenie.
Wygląda nieźle ale jeśli chodzi o cenę to jakby nie patrzeć spośród 3 wymienionych w wątku jest najdroższa.

smokuxx1987 pisze:Da sie ale muszą być zdjęcia piguły bez drivera i bez diody.
Z tym może być problem. Ciężko cokolwiek na temat tej latarki znaleźć w sieci.
Nightmare pisze:Panowie odnośnie : http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1846
Nie ma tam modułu d26 bo : 24mm(Tube diameter) gdyby był średnica byłaby powyżej 27mm
na fotkach widać że piguła jest wkręcana
Która część latarki to piguła? To jest ten element w którym jest osadzona dioda?
Poza tym, że ma być wkręcany jakie warunki powinny być spełnione by można było z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że system odprowadzania ciepła z diody jest dobry?

Na koniec dodam jeszcze, że wysłałem też kilka pytań do cnq odnośnie tej latarki ale nie wiadomo czy odpiszą w tej sprawie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Z tym modułem to był akurat tylko przykład na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o termike.
Piguła to ten element na którym osadzona jest dioda z podłożem z jednej strony a z drugiej sterownik.
Ta latarka nie jest taka droga jak sie wydaje.
Nie wziąłeś pod uwage że z intl-outdoor jest przesyłka za free a z CN musisz dopłacić jakeiś 6 dolarów.
XP-G ma troche większy zasięg niż XM-L, jest to spowodowane mniejszą powierzchnią chipa i węższym kątem świecenia. Jednak przy takim małym reflektorze to nie ma praktycznie różnicy w rozkładzie światła.
XM-L ma większą wydajność i można w niego większy prąd puścić.
XP-G 2A XM-L 3A co przekłada się na ilość światła.
Co prawda kazik nie ma tej latarki ale w tym sklepie sprzedają też samo body więc po zdjęciach można sie wiele dowiedzieć.
Ostatino zamawiałem diody z intl-outdoor przesyłka w 3 tygodnie dotarła, sklep godny polecenia.
Awatar użytkownika
Nightmare

smokuxx1987 pisze:Nie wziąłeś pod uwage że z intl-outdoor jest przesyłka za free
Nie jest free w zakupach poniżej 80 USD dopiero powyżej 80USD jest darmowa
smokuxx1987 pisze:musisz dopłacić jakeiś 6 dolarów.
$4.72
Awatar użytkownika
smokuxx1987

1. Registered and unregistered shipping
Registered Shipping: We provide a free tracking number on all orders over $80.

Unregistered Shipping: For the orders under $80 need a tracking number, please pay $2 together with your selected items.

To co wyczytałeś dotyczy tylko trackingu.
Robiłem u nich ostatnio zakupy na jakieś 30 dolarów i nic nie płaciłem za przesyłke.
Awatar użytkownika
Nightmare

smokuxx1987 pisze: To co wyczytałeś dotyczy tylko trackingu.
Robiłem u nich ostatnio zakupy na jakieś 30 dolarów i nic nie płaciłem za przesyłke.
Sklep oferuje darmowe śledzenie przy paczkach powyżej 80$, poniżej 80$ trzeba dopłacić 2$:P
Branie nie rejestrowanej to trochę loteria bo idą w 2giej kategorii, jeśli czekałeś 3tyg to gratulacje bo z reguły się czeka powyżej miesiąca na takie paczki i różnie je poczta rozpatruje niektóre nie idą jako polecony do rąk własnych, inne tylko wrzucane są do skrzynki
Ostatnio zmieniony sobota 22 gru 2012, 18:45 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

To w takim razie warto dołożyć te 2 dolary.
Reszta zależy od kupującego co sie mu bardziej podoba.
lucky

smokuxx1987 pisze: Ta latarka nie jest taka droga jak sie wydaje.
Nie pisałem, że jest droga tylko że tamte są tańsze. Mam Baldera SE-2 a terasz szukam takiej, która by spełniła wymagania postawione w wątku. Tyle wystarczy a wiele wskazuje na to, że ta najtańsza może sprostać tym wymaganiom. Tylko kwestia chłodzenia jest nie do końca wyjaśniona.

Natomiast co do cen to wygląda to tak:
1. Black XIAOZHI
a) bez akumulatorka: 22.22$ CW, 24.22$ NW
b) z akumulatorkiem Panasonic 2900mAh: odpowiednio 30.92$ i 32.92$
2. Unique M1: 29.90$ CW, 30.90$ NW, to już w zestawie z akumulatorkiem
3. EDC: 30$ CW, 31$ NW - bez akumulatorka!
Na dodatek nie mogę dokupić pojedynczego bo w tym sklepie sprzedawane są tylko w dwupakach.

Brałem jeszcze pod uwagę kupno akumulatorków od Forumowicza z 5% utratą pojemności ale chyba jednak zdecyduję się na nowy. Więc w tym momencie oznaczałoby to, że EDC wyniosła by mnie ok. 45$ bo musiałbym 2 sztuki kupić. Także odpada.

Zauważyłem jednak, że te Black XIAOZHI w sumie nie jest dużo tańsze od Unique M1 jeśli weźmiemy pod uwagę wersje NW.
smokuxx1987 pisze: Nie wziąłeś pod uwage że z intl-outdoor jest przesyłka za free a z CN musisz dopłacić jakeiś 6 dolarów.
To już Nightmare wyjaśnił, nie tak różowo to wygląda. Wyżej są moje wyliczenia dla porównania.
smokuxx1987 pisze: XP-G ma troche większy zasięg niż XM-L, jest to spowodowane mniejszą powierzchnią chipa i węższym kątem świecenia. Jednak przy takim małym reflektorze to nie ma praktycznie różnicy w rozkładzie światła.
Dużo węższy jest ten kąt świecenia bo to akurat ważna cecha dla mnie?
smokuxx1987 pisze: XM-L ma większą wydajność i można w niego większy prąd puścić.
XP-G 2A XM-L 3A co przekłada się na ilość światła.
Czy te latarki wykorzystują to czy jest to przydatne tylko dla tych, którzy przerabiają latarki?

Black XIAOZHI jest dość nowy i widzę, że w kwesti chłodzenia wiele się o niej nie dowiem a co możecie mi powiedzieć o Uniuque M1?
Ostatnio zmieniony niedziela 23 gru 2012, 00:10 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

10 stopni na diodzie po odbiciu od reflektora ciężko powiedzieć ile to będzie mniej.
Jak chcesz kupić nowe ogniwa to kupuj jakieś markowe np samsungi albo panasoniki, bo jeżeli masz zamiar kupić jakieś trustfire to lepiej w sklepiku kupić od woytazo z 5% utratą pojemności.
Co prawda jest to 5% utraty pojemności ale w przypadku trustfire masz jej dużo wiecej przy nowych ogniwach.
Na forum są pomiary.
Nowe Trustfire 3000 mAh mają w rzeczywistości 2600mAh i dużo gorszą wydajność prądową niż używane samsungi czy sanyo.
Tak jak pisałem rodzaj diody przekłada sie na ilość światła z XM-L masz około 900 lumenów na diodzie przy 3A z XP-G około 600 przy 2A
ODPOWIEDZ