Latarka na 2xAA do 200zł vs Ultrafire C8
Latarka na 2xAA do 200zł vs Ultrafire C8
Hej.
Poszukuję dobrej latarki do 200zł.
Wymagania to zasilanie na 2xAA. Oraz światło bardziej skupione niż rozproszone.
Zastanawiam się nad:
-Eagletac D25A2 (na XP-G2)
-iTP SA2
-Fenix E25
Która z nich poświeci najmocniej i najdalej? A może macie inne propozycje?
Na czasie pracy raczej mi nie zależy.
Pozdrawiam
Poszukuję dobrej latarki do 200zł.
Wymagania to zasilanie na 2xAA. Oraz światło bardziej skupione niż rozproszone.
Zastanawiam się nad:
-Eagletac D25A2 (na XP-G2)
-iTP SA2
-Fenix E25
Która z nich poświeci najmocniej i najdalej? A może macie inne propozycje?
Na czasie pracy raczej mi nie zależy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota 22 gru 2012, 15:51 przez MaciekB, łącznie zmieniany 1 raz.
-
za 200 zł możesz mieć cały komplet z ładowarką i ogniwami.
Ultrafire C8 Xm-l z wymienionym sterownikiem.
+ Ładowarkę Wf-139
+ 2 ogniwa 18650 nowe przemysłowe od kolegi woytazo
Jak dla mnie latareczka nie jest duża, reflektor dosyć szeroki przez co fajnie skupia, no a xm-l i dobry 18650 to już poważna ilość światła.
Ultrafire C8 Xm-l z wymienionym sterownikiem.
+ Ładowarkę Wf-139
+ 2 ogniwa 18650 nowe przemysłowe od kolegi woytazo
Jak dla mnie latareczka nie jest duża, reflektor dosyć szeroki przez co fajnie skupia, no a xm-l i dobry 18650 to już poważna ilość światła.
Podobne dlatego, że obydwie są na 18650 i dają podobną ilość światła.upek pisze:Ultrafire C8 jest podobne do L2p?
Nawet nie wygląda podobnie, tym bardziej nie świeci podobnie.
I tu mnie zasmuciłeś. Najbardziej podoba mi się D25A2. Fenix przegrywa tym, że nie ma klipsa, pokrowca w zestawie. SA2 najmniej podoba mi się wizualnie.Kazik pisze:Jeśli chodzi o zasięg to bój może toczyć iTP SA2 z Fenixem E25. Jeśli SA2 jest na XP-E to będzie podobnie (ale raczej nie sa już dostępne), jesli na XP-G - to Fenix poświeci dalej.
Kurcze i sam nie wiem co kupić.
Może rzeczywiście 2AA to kiepskie rozwiązanie. Lepszym wyborem będzie 1AA lub 18650.
- smokuxx1987
Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie zasilanie z 18650.
Nie dość że poświeci dłużej to daje większe możliwości latarce i dużo taniej wychodzi w exploatacji.
Co prawda na początku musisz dołożyć kasy na ładowarke, ogniwa pomijam bo w naszym sklepiku są po 3 zł za sztuke, ale koszty te szybko się zwracają.
Przekonasz sie jak wyświecisz pare paluszków i trzeba będzie regularnie do sklepu chodzić po to zasilanie.
Nie dość że poświeci dłużej to daje większe możliwości latarce i dużo taniej wychodzi w exploatacji.
Co prawda na początku musisz dołożyć kasy na ładowarke, ogniwa pomijam bo w naszym sklepiku są po 3 zł za sztuke, ale koszty te szybko się zwracają.
Przekonasz sie jak wyświecisz pare paluszków i trzeba będzie regularnie do sklepu chodzić po to zasilanie.
- smokuxx1987
Jak ktoś ma akumulatorki i ładowarkę Ni-Mh to się może zastanowić.
Ale jak nie ma ani akumulatorków Ni-Mh ani ogniw li-jon to ja bym tą 2 opcje wybrał do zastosowań latarkowych
Ale jak nie ma ani akumulatorków Ni-Mh ani ogniw li-jon to ja bym tą 2 opcje wybrał do zastosowań latarkowych
Ostatnio zmieniony sobota 22 gru 2012, 12:53 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja mam ładowarkę i akumulatorki ni-mh oraz mam ładowarkę i ogniwa 18650.
Zastanawiam się teraz nad Ultrafire C8.
Jeśli bym kupił takie cudo na DX czy u innego chińczyka to trzeba by było poprawić pewnie kilka rzeczy. Jak wygląda sprawa sterownika, włącznika, chłodzenia w tej latarce?
Za 20$ można kupić: http://www.lightmalls.com/ultrafire-c8- ... -1-x-18650
Zastanawiam się teraz nad Ultrafire C8.
Jeśli bym kupił takie cudo na DX czy u innego chińczyka to trzeba by było poprawić pewnie kilka rzeczy. Jak wygląda sprawa sterownika, włącznika, chłodzenia w tej latarce?
Za 20$ można kupić: http://www.lightmalls.com/ultrafire-c8- ... -1-x-18650
Tak, tu się zgodzę. Ale wiele osób ma Ni-Mh i ładowarke doń czy to dla aparatu foto czy innych zastosowań i łatwo tu ściąć koszta.smokuxx1987 pisze:Jak ktoś ma akumulatorki i ładowarke Ni-Mh to sie moze zastanowić.
Z innej beczki - mająć teraz 3 ładowarki Li-Ion i jakieś 36 ogniw Li-Ion i tak szukałem lampki na 2xAA. W zamyśle ma się nadawać na lampkę "turystyczną" (do plecaka w góry).
No właśnie ja do końca chyba wiem czego szukać.
Mam L2P, która jest bardzo fajna, jednak brakuje mi tutaj trochę zasięgu. Czasami potrzebuję zaświecić trochę dalej.
Na typowe EDC mam Fenixa E05 oraz gdy wiem, że będzie potrzebna mi latarka zabieram LD10.
I teraz szukam czegoś co zaświeci mi daleko. I w tym momencie chyba sam doszedłem do wniosku że pomysł z 2xAA był do niczego.
Mam L2P, która jest bardzo fajna, jednak brakuje mi tutaj trochę zasięgu. Czasami potrzebuję zaświecić trochę dalej.
Na typowe EDC mam Fenixa E05 oraz gdy wiem, że będzie potrzebna mi latarka zabieram LD10.
I teraz szukam czegoś co zaświeci mi daleko. I w tym momencie chyba sam doszedłem do wniosku że pomysł z 2xAA był do niczego.
- smokuxx1987
Daleko to dla ciebie ile metrów.
L2P świeci na jakieś 60
Ultrafire C8 Na XM-L z refem OP ponad 100 m, w przypadku reflektora SMO troszke więcej.
Ja mam C8 z refem OP sterownikiem 8xamc i diodą XM-L U3 i zasięg w mojej subiektywnej ocenie określam na jakieś 150 m.
Jeśli interesuje cie jeszcze większy zasięg to albo reflektor ponad 50 mm średnicy albo zmiana diody na XR-E, przy czym trzeba sie liczyć ze słabszym doświetlaniem boków.
Ta za 20 $ ma fabryczny sterownik bez ograniczenia prądu, jak dasz do niej dobre ogniwo to dioda długo nie pociągnie.
L2P świeci na jakieś 60
Ultrafire C8 Na XM-L z refem OP ponad 100 m, w przypadku reflektora SMO troszke więcej.
Ja mam C8 z refem OP sterownikiem 8xamc i diodą XM-L U3 i zasięg w mojej subiektywnej ocenie określam na jakieś 150 m.
Jeśli interesuje cie jeszcze większy zasięg to albo reflektor ponad 50 mm średnicy albo zmiana diody na XR-E, przy czym trzeba sie liczyć ze słabszym doświetlaniem boków.
Ta za 20 $ ma fabryczny sterownik bez ograniczenia prądu, jak dasz do niej dobre ogniwo to dioda długo nie pociągnie.
Ostatnio zmieniony sobota 22 gru 2012, 13:14 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Z mojego bardzo skromnego doświadczenia latarkowego mogę zauważyłem, że 4sevens qt2a-x zasilany z 2xaa Sanyo Eneloop UTGB świeci mocniej od Olight M21 Warrior zasilanej z 18650 Hi-Max. 4sevens ma nawet swój dział na forum i tam jest coś o rabatach dla członków napisane. Akumolatorki można kupić w sklepie hurt.com.pl (kod rabatowy 255255).
Moja propozycja to Quark AA2 taktyczna, edycja R5
Latarka na 2xAA będzie na pewno cieńsza od 1x18650 i nieznacznie dłuższa. Także ilość energii w zasilaniu 2xAA będzie mniejsza o jakieś 30-50% niż w 18650. Od czasu wprowadzenia eneloopów technologii ni-mh i li-ion nie dzieli już tak wielka przepaść. Przewagą ni-mh nad li-ion jest możliwość latania samolotem z tymi pierwszymi. Posiadając przy sobie baterie/akumulatory litowe można sobie na lotnisku narobić wielkich problemów.
Latarka na 2xAA będzie na pewno cieńsza od 1x18650 i nieznacznie dłuższa. Także ilość energii w zasilaniu 2xAA będzie mniejsza o jakieś 30-50% niż w 18650. Od czasu wprowadzenia eneloopów technologii ni-mh i li-ion nie dzieli już tak wielka przepaść. Przewagą ni-mh nad li-ion jest możliwość latania samolotem z tymi pierwszymi. Posiadając przy sobie baterie/akumulatory litowe można sobie na lotnisku narobić wielkich problemów.
maglite 4d, Olight M21, 4seves QT2A-X , Fenix TK35 U2
- smokuxx1987
MaciekB pisze że w L2P brakuje mu zasięgu i zrezygnował z zasilania z 2xAA a ty mu polecasz latarke która ledwie na 40 m zaświeci za 250 złkubus pisze:Z mojego bardzo skromnego doświadczenia latarkowego mogę zauważyłem, że 4sevens qt2a-x zasilany z 2xaa Sanyo Eneloop UTGB świeci mocniej od Olight M21 Warrior zasilanej z 18650 Hi-Max. 4sevens ma nawet swój dział na forum i tam jest coś o rabatach dla członków napisane. Akumolatorki można kupić w sklepie hurt.com.pl (kod rabatowy 255255).