Latarka uniwersalna do 150zł. - Fenix E21, iTP SA2 czy inna?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Post autor: lucky »

Nightmare pisze:Tam masz włącznik taktyczny :P czyli wybierasz tryb pół-kliknięciem gdy masz wybrany dociskasz do końca i wybrany tryb zostaje
To wiem, otwarta jest/była tylko kwestia przeskoku z 3 trybów na 6 i na odwrót ;)
Nightmare pisze:Co do odbłyśnika to taki ma być jest to odbłyśnik typu OrangePell czyt. skórka pomarańczy, jego zadaniem jest równomierne rozłożenie snopa światła
Dobrze wiedzieć. Podejrzewałem, że może to być zamierzone bo przecież zrobienie gładkiego odbłyśnika nie jest problemem - takie są spotykane nawet w "pseudolatarkach".
Nightmare pisze:Włącz tryb low latarka powinna mignąć gdy mignie wyłącz ją i po 3 sekundach włącz ponownie powinny się ukazać nowe tryby
Faktycznie, chyba tak to wygląda. Samo mignięcie sygnalizuje pewnie zmianę sposobu funkcjonowania latarki. W zasadzie to nawet nie trzeba czekać 3 sekund i włączać ponownie. Wystarczy wyłączyć zaraz po mignięciu i już przeskoczy z 3 na 6 lub na odwrót w zależności od tego w jakim jest obecnie.

Tak przy okazji - zastanawiam się nad zakupem latarki na prezent (nie na święta ;) ). Ile kosztuje najtańsza sensowna latarka, która w trybie high świeciłaby powiedzmy podobnie do Baldera SE-2 w trybie medium?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

lucky pisze:Tak przy okazji - zastanawiam się nad zakupem latarki na prezent (nie na święta ;) ). Ile kosztuje najtańsza sensowna latarka, która w trybie high świeciłaby powiedzmy podobnie do Baldera SE-2 w trybie medium?
Latarka : http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1846
Latarka + ogniwo w zestawie : http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1813
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Fajne propozycje, zwłaszcza ta pierwsza. Niewykluczone, że się skuszę na nią :)
Mógłbyś napisać coś więcej na jej temat?
Czy światło jest rozproszone podobnie jak w Balder SE-2?
Świeci podobnie jak SE-2 w trybie medium, nieco gorzej czy może nieco lepiej?
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

lucky pisze:Fajne propozycje, zwłaszcza ta pierwsza. Niewykluczone, że się skuszę na nią :)
Mógłbyś napisać coś więcej na jej temat?
Czy światło jest rozproszone podobnie jak w Balder SE-2?
Świeci podobnie jak SE-2 w trybie medium, nieco gorzej czy może nieco lepiej?
Dopiero się ukazała w ofercie to ci więcej nic nie powiem bo nie mam takiej
Światło będzie rozproszone, sterownik jest całkiem konkretny :P
Powinna dawać radę :P
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

A o tej drugiej coś więcej wiesz?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

lucky pisze: Tryby są ukryte ;) Wygląda to następująco:
1. Przełączanie pomiędzy kolejnymi trybami następuje przy wyłączonej latarce (przycisk wciśnięty do połowy, wciśnięcie do końca dla zostawienia aktualnego trybu na stałe.
2. Zmianę pomiędzy trybem pracy 3 funkcyjnym a 6 funkcyjnym dla odmiany wykonuje się na latarce włączonej ;) Wystarczy 2 razy wcisnąć przycisk do połowy gdy latarka jest włączona a tryb pracy się zmieni. Zmiany wykonywałem kilkukrotnie by to potwierdzić na najsłabszym trybie świecenia ale to na jakim trybie je robimy pewnie nie ma znaczenia.

Szkoda, że producent o tym nie informuje ale to sprawia, że zakup cieszy mnie jeszcze bardziej. Można mieć latarkę 3 trybową i w każdej chwili zmienić w razie potrzeby na 6 :grin:
Zgodnie z informacją producenta (spotkałem się z dwoma instrukcjami papierowymi gdzie to było opisane) zmiana z 3 na 6 trybów odbywa się w następujący sposób - przełączamy się do trybu najniższego ciągłego i w nim uruchamiamy latarkę - po chwili latarka na chwilę przygasa - należy na moment zaraz po tym mrugnięciu wyłączyć latarkę.
Pozdr.
Pikom
lucky

Pikom, rzeczywiście mniej więcej tak to wygląda co już wcześniej Nightmare zauważył. Muszę jeszcze sprawdzić czy samo mignięcie jest sygnalizacją zmiany czy wyłączenie latarki krótko po mignięciu.

Później sprawdzę czy jak zostawię dłużej na low to też się zmieni z 6 na 3 (lub z 3 na 6) trybów.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

lucky pisze:Pikom, rzeczywiście mniej więcej tak to wygląda co już wcześniej Nightmare zauważył. Muszę jeszcze sprawdzić czy samo mignięcie jest sygnalizacją zmiany czy wyłączenie latarki krótko po mignięciu.
No nie wiem jak mam to wyraźniej napisać... Może tak - mignięcie jest sygnałem gotowości do zmiany i jeśli wyłączysz krótko po nim latarkę to przełączysz się między 6 a 3 trybowym sposobem działania.
Pozdr.
Pikom
lucky

Pikom, Niefortunnie przelałem myśli na tekst ;)
Miałem na myśli to, że nie wiem czy należy w określonym czasie (w domyśle krótko) po mignięciu wyłączyć latarkę by zmienić tryb pracy czy samo mignięcie sygnalizuje, że tryb został zmieniony (co oznaczałoby, że w zasadzie każde włączenie trybu najsłabszego i poczekanie zmienia tryb pracy.

Już to dokładnie sprawdziłem. Jak chce się zmienić tryby z 3 na 6 lub na odwrót należy wyłączyć ją krótko po mignięciu na najsłabszym trybie. Nie wiem w jakim dokładnie przedziale czasowym trzeba się zmieścić ale jak się dłużej poświeci na najsłabszym trybie to zmiana nie następuje (co jest akurat zaletą).
ODPOWIEDZ