Latarka do spacerów z psem i do samochodu
-
Latarka do spacerów z psem i do samochodu
Siema, gdy chodze z psem widze tylko ok 5-6 na tyle dobrze zeby spokojnie zauwazyc psa ze swiatelkiem rowerowym cateye:)
Chce sobie kupic latarke oswietlajaca min. 50 m dobrze ( a moze lepiej 100) ale tez z mozliwoscia szerokiego swiecenia na blizsza odleglosc.
Najlepiej zeby byla z paskiem na reke i jak najmniejsza, zeby wygodnie ja nosic i w kieszeni i zabrac do samochodu w razie czego.
Jakies pomysly? Cena najlepiej do 100-150 pln.
Chce sobie kupic latarke oswietlajaca min. 50 m dobrze ( a moze lepiej 100) ale tez z mozliwoscia szerokiego swiecenia na blizsza odleglosc.
Najlepiej zeby byla z paskiem na reke i jak najmniejsza, zeby wygodnie ja nosic i w kieszeni i zabrac do samochodu w razie czego.
Jakies pomysly? Cena najlepiej do 100-150 pln.
Ostatnio zmieniony czwartek 20 gru 2012, 17:30 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Powiem tak - nie mialem latarki nie na baterie:)
Jesli bedzie mozna uzywac baterii/aku enloop i dodatkowo jakos inaczej zasilac latarke to raczej nie bedzie mi to przeszkadzac. Osobiscie wolalbym wlasnie cos w stylu "paluszków". Ale zobacze co zaproponujecie niezaleznie od zrodla i sposobu zasilania.
Jesli bedzie mozna uzywac baterii/aku enloop i dodatkowo jakos inaczej zasilac latarke to raczej nie bedzie mi to przeszkadzac. Osobiscie wolalbym wlasnie cos w stylu "paluszków". Ale zobacze co zaproponujecie niezaleznie od zrodla i sposobu zasilania.
Ostatnio zmieniony piątek 21 gru 2012, 12:38 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
Z 1 eneloopa AA nie uzyskasz tego zasięgu, w latarki 3 AAA nie warto inwestować , 3AA nie widziałem żadnej wartej zakupu, 2AA to rzadkość. Pozostaje zatem ogniwo 18650 (najlepiej w pakiecie 2szt + dedykowana latarka do nich - konieczność). Z takim zasilaniem znajdzie się już bez problemu latarkę + ładowarkę + 2 akusy w cenie do 150zł spełniającą Twoje założenia a nawet je przewyższające. Na początek warto by było zakupić np Ultrafire 502B z diodą XP-G - wg mnie bardzo zrównoważone parametry zasięg/czas świecenia/niezawodność. Można jeszcze kupić tą samą latarkę z dioda XR-E zyskując nieco na zasięgu (tracąc na szerokiej wiązce) ew jakąś latarkę z diodą XM-L zyskując na szerokiej wiązce a tracąc praktycznie 50% czasu świecenia, zasięg podobny jak przy diodzie XP-G.
Tematów dot wyboru latarki jest na forum dużo - poczytaj w nich trochę i ew zadaj wtedy dod pytania.
PS omijaj latarki z zoomem.
Tematów dot wyboru latarki jest na forum dużo - poczytaj w nich trochę i ew zadaj wtedy dod pytania.
PS omijaj latarki z zoomem.
-
A gdzie to kupic najtaniej w calosci? W jakims pewnym punkcie?
W temacie obok jest poruszona kwestia ITP SA2. Moze cos takiego? Widzialem gdzies tez zdjecie latarki na stojaczku (niestety nie wiem jaki temat) w ogrodzie ktora .. .. ladnie oswiecala wszystko wokol... nie moge znalesc - miala cos pomaranczowego z boku chyba. Kojarzy ktos? Tu na forum byla.
W temacie obok jest poruszona kwestia ITP SA2. Moze cos takiego? Widzialem gdzies tez zdjecie latarki na stojaczku (niestety nie wiem jaki temat) w ogrodzie ktora .. .. ladnie oswiecala wszystko wokol... nie moge znalesc - miala cos pomaranczowego z boku chyba. Kojarzy ktos? Tu na forum byla.
Ostatnio zmieniony piątek 21 gru 2012, 12:43 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrobię lekki OT. Ja bym z mocą nie przesadzał na spacerach z psem. Od niedawna mam poleconą mi tu latarkę Balder SE-2 i na spacerach z psem w nocy wykorzystuje najsłabszy tryb. W zupełności wystarcza a na mocniejszych bałbym się o wzrok psa.
Mocniejsze tryby lepiej sobie zarezerwować na nieprzewidziane sytuacje
Edit:
Tak przy okazji. SE-2 z ładowarką i akumulatorkiem SE-2 wyszedłby Cię ok. 170zł. przy zamówieniu z Singapuru. Starsza wersja (niemalże identyczna) ok. 160zł. Możesz się nad tym zastanowić ale jakbyś się na nią zdecydował to nie korzystaj z trybu high na spacerach bo psa oślepisz
Mocniejsze tryby lepiej sobie zarezerwować na nieprzewidziane sytuacje
Edit:
Tak przy okazji. SE-2 z ładowarką i akumulatorkiem SE-2 wyszedłby Cię ok. 170zł. przy zamówieniu z Singapuru. Starsza wersja (niemalże identyczna) ok. 160zł. Możesz się nad tym zastanowić ale jakbyś się na nią zdecydował to nie korzystaj z trybu high na spacerach bo psa oślepisz
-
a kolega Elsor cos poleci? Konkretnie jakis model?
Ostatnio zmieniony sobota 22 gru 2012, 08:49 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
-
@pier a wedlug Ciebie to pisze po chinsku?
Elsor, dzieki za info (Koledze Kazikowi rowniez dziekuje). Czy te diody sa zamienne? Tzn gdyby kupil latarke z tej aukcji http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire ... 14157.html to moge do niej wlozyc inna diode, kupujac ja oddzielnie sama? Nie znam sie na tym wiec nie krytykujcie:)
Takie swiatlo jak na zdjeciu jest eleganckie. Niby 4h wytrzyma na jednym aku - to mi wystarczy.
Jeszcze jakies propozycje oprocz dotychczasowych ?
Elsor, dzieki za info (Koledze Kazikowi rowniez dziekuje). Czy te diody sa zamienne? Tzn gdyby kupil latarke z tej aukcji http://allegro.pl/latarka-led-ultrafire ... 14157.html to moge do niej wlozyc inna diode, kupujac ja oddzielnie sama? Nie znam sie na tym wiec nie krytykujcie:)
Takie swiatlo jak na zdjeciu jest eleganckie. Niby 4h wytrzyma na jednym aku - to mi wystarczy.
Jeszcze jakies propozycje oprocz dotychczasowych ?
Ostatnio zmieniony czwartek 03 sty 2013, 09:54 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dla mnie kolega pisze po polskawemu a nie po polsku. Używanie polskich znaków diakrytycznych (a tym samym zastosowanie się do punktu 12 Regulaminu) znacznie ułatwiłoby komunikację i zrozumienie tego co kolega ma na myśli. Widzę, że moderator już delikatnie zwracał na to uwagę kolorując błędy w poprzednich postach, ale jak sądzę umknęło to percepcji szanownego kolegi. Proszę więc wyraźnie o stosowanie się do zasad prawidłowej pisowni. Dziękuję za uwagę.ale_jak_to pisze:@pier a wedlug Ciebie to pisze po chinsku?
Pozdr.
Pikom
Pikom
Po 1wsze gdybyś kupił latarkę z tej aukcji to zapłacił byś ponad 2x więcej niż jest warta.ale_jak_to pisze:Tzn gdyby kupil latarke z tej aukcji http://allegro.pl/latarka...2844714157.html to moge do niej wlozyc inna diode, kupujac ja oddzielnie sama?
Po 2gie diodę byś miał tą teoretycznie najgorszą dla Twojego zastosowania i jednocześnie najdroższą (dużo światła ale zasięg najmniejszy ze wszystkich 3 typów diod latarkowych firmy Cree).
3 diodę możesz wymienić na inną ale nie wiem jak inne typy będą się sprawowały z reflektorem do XM-L, poza tym do innych typów diod trzeba by też wymienić sterownik na słabszy więc najlepiej byłoby wymienić diodę także na XM-L ale np U1, U2 lub XM-L2 T6. Zysk w ilości światła prawie niezauważalny w tym przypadku. Kup tą latarkę z diodą XP-G lub XR-E a nie XM-L najlepiej na ebayu lub chińskich sklepach za 12-15$ a nie za 40
Przytaczając przykład, chyba za profesorem Miodkiem, prosty zwrot: "zrób mi laskę, a zrób mi łaskę" nabiera zupełnie innego sensu jeżeli pisząc zgodnie z zasadami naszej ortografii użyjemy polskich liter i warto to zrobić by jednak być właściwie zrozumianym.ale_jak_to pisze:@pier a wedlug Ciebie to pisze po chinsku?
___