Eneloop z napięciem 50mV

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
pralat

Eneloop z napięciem 50mV

Post autor: pralat »

Witam,
mam kilka urządzeń zasilanych 4 x AA. Zauważyłem, że czasami ładowarka (BC700) ma problem z wykryciem jednego z 4 włożonych do niej akumulatorów - 3 się ładują normalnie, a na jednym jest "null". Przekładanie między slotami nic nie dawało, zawsze ten jeden akumulator sprawiał problem. Postanowiłem w końcu zmierzyć napięcie i okazało się, że 3 mają po 1.27V a ten jeden ma 0.05V :o Dlaczego tak się dzieje? Czy w urządzeniu (akumulatory są połączone szeregowo) napięcie jednego z nich spada zbyt mocno i zaczyna być ładowany przez mocniejsze ogniwa odwrotną polaryzacją?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Sprawdź pojemność po naładowaniu, jeśli bardzo dobiega od innych, to znasz już odpowiedź.
Tak. Podczas rozładowywania, to jedno ogniwo opróżnia się szybciej i resztę już napisałeś...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pykacz .

Post autor: Pykacz . »

O co chodzi z ta odwrotną polaryzacją ? :o
joon

Post autor: joon »

Bateria akumulatorów w układzie szeregowym jest tak silna jak najsłabsze ogniwo. Czasami zdarza się że jedno ogniwo ma dużo niższą pojemność niż reszta i napięcie na nim siada dużo wcześniej niż na innych. Jeśli taki pakiet nadal jest wykorzystywany może dojść do tzw. przebiegunowania- taki akumulator jest już do wyrzucenia. Sytuacja zdarza się rzadko, najczęściej gdy do pakietu wsadzamy pomieszane ogniwa- świeże (nowe) oraz eksploatowane.

Jak na razie raz spotkałem się z tym zjawiskiem w akumulatorze samochodowym, i parę razy przy Ni-Cd. Przy kwasowym winą było "wyparowanie" elektrolitu z jednej celi, w Ni-Cd prawdopodobnie podwyższona temperatura w okolicy ostatniego ogniwa.
Maruda

Post autor: Maruda »

Ładowarka BC ładuje każdy z czterech akumulatorów indywidualnie i w każdej chwili można sprawdzić napięcie , prąd i poziom naładowania. Jeśli któryś akumulator po naładowaniu ma za małą pojemność, to wsadzam go ponownie i ustawiam "refresh". Po takim zabiegu zdarza się że pojemność jest nawet wyższa od nominalnej.
Awatar użytkownika
pralat

Jednak aby sprawdzić rzeczywistą pojemność ogniwa trzeba go chyba naładować do pełna i rozładować, wtedy dopiero wiadomo ile rzeczywiście się w nim mieści.
Jeżeli patrzymy na licznik mAh w czasie ładowania to na tej podstawie trudno odróżnić ogniwo o zmniejszonej pojemności od ogniwa, które było nie do końca rozładowane.
Prawda?
Maruda

Post autor: Maruda »

Prawda. Zapomniałem napisać że najpierw włączam "discharge".
joon

Post autor: joon »

Oprócz pojemności istnieje również parametr taki jak rezystancja wewnętrzna. Dlatego nawet przy ogniwach o tej samej pojemności może wystąpić wspomniany efekt. Jak wiadomo U=I*R- jeśli rezystancja danego ogniwa będzie dużo większa od pozostałych napięcie na nim będzie również dużo niższe od innych=> może nastąpić przebiegunowanie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Przeniosłem, bo zarówno temat jak i dyskusja nadają się bardziej tutaj.

Przebiegunowanie, następuje w momencie całkowitego rozładowania jednego (lub kilku) ogniw, w pakiecie szeregowym. Wtedy ogniwo takie staje się odbiornikiem o odwróconej polaryzacji.

Pozdrawiam
rzadki

Post autor: rzadki »

jeśli mogę to dorzucę również taką uwagę - gdy długo nieużywane eneloopy zacznę ładować (BC-700) prądem 200mA, to ładują się tylko do pojemności np 1200mAh, dopiero po użyciu funkcji Refresh ładowarka pokazuje dobrą pojemność akumulatorów na poziomie 1900mAh. czy aby prawidłowo ładować akumulatory najpierw mam użyć funkcji discharge, a następnie charge? czy wina leży gdzieś indziej? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czwartek 20 gru 2012, 17:22 przez rzadki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
W jakim stanie przechowujesz, rozładowane?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pralat

Jeszcze pytanie: czy odwrócenie polaryzacji powoduje trwałe szkody w akumulatorze?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
pralat pisze:Jeszcze pytanie: czy odwrócenie polaryzacji powoduje trwałe szkody w akumulatorze?
Zdecydowanie tak.

Pozdrawiam
rzadki

Post autor: rzadki »

Pyra pisze:W jakim stanie przechowujesz, rozładowane?
Akumulatory były włożone do aparatu fotograficznego, jednak nie były używane ze 3 miesiące.

I przepraszam za zjedzone litery.
Awatar użytkownika
pralat

To mnie Pyra zmartwiłeś; będę musiał teraz przepuścić na BC700 testach wszystkie eneloopy w poszukiwaniu "padniętych"...
ODPOWIEDZ