Grega modyfikacja Solarforce L2P, moduł XM-L U2 1C, T5 4B

co i jak zrobiłem...
Herkus

Post autor: Herkus »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, pozdrawiam zatem jego uczestników.
Dotarła do mnie wczoraj latarka - bohaterka tego tematu. Gregowi dziękuję za bardzo sprawną realizację, cierpliwe i pilne odpowiedzi na moje przeróżne pytania.
Światło ok.. miało iść na prezent. Pod choinkę. Raczej zostanie u mnie.
Pozdrawiam
xar

Post autor: xar »

greg pisze:Zastanawiam się nad tym, być może, choć stroboskop to zło ;)
Nawet gdyby ustawianie było skomplikowane, bo to wszystko przecież za pomocą tylko jednego przycisku, to jestem jak najbardziej za. :) L2 mimo nie tak mikroskopijnych rozmiarów i 18650 używam jako latarkę EDC, a regulowanie Hz i mocy strobo bywa przydatne, czy to do roweru, czy jako tryb ratunkowy. Po co się ograniczać. :)
kulten

Post autor: kulten »

Po kilku próbach z różnymi lampkami stricte do zastosowań rowerowych, zwłaszcza szybka jazda po lesie łącznie z przeszkodami typu hopki, dropiki itd. w końcu jestem zadowolony. Teraz mam 2 lampki od Grega (obie na XM-L T5 4B), jedna na kierownicy a druga na kasku, tryby: 15-30-60-100%-[stroboskop 4Hz 25%]-moon-5% (start od 15%) i do tego przycisk Reverse i jestem szczęśliwy. Od tygodnia testuję ten zestaw i gdy na kasku mam tylko 15% (w pełni wystarcza dzięki korzystnemu kątowi padania światła) na kierownicy w tym samym czasie zamiennie używam 60/100% i można śmiało śmigać po lesie :cool: .

Do niedawna używałem C8 zmodyfikowanej przez Upka oraz zwykłej prosto z Azji i tez było ok ale jednak pod kątem roweru czyli promień światła, odcień, waga i mniejsze gabaryty wolę jednak lampki od kolegi Grega.

Wynalazki na kabelkach mnie nie przekonują, kolega ma i nie dość, że droższe to jest to wcale mocniej nie świeci mimo deklarowanych 1200 lumenów oraz ma duże mniej korzystny rozkład światła to jeszcze ostatnio zerwał przewód :) .

Jedyna wada jakiej dopatrzyłem się w lampkach Od k. Grega to przycisk z funkcją Reverse. Przełączanie trybów wydaje się być dość losowe i bardzo na "czuja", przynajmniej mi to trochę średnio wychodzi :razz: .
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

kulten pisze:Przełączanie trybów wydaje się być dość losowe i bardzo na "czuja", przynajmniej mi to trochę średnio wychodzi :razz: .
Dzięki za uwagi. Mam propozycje. Na spokojnie poczytaj instrukcję zmiany trybów.

Bardzo istotna sprawa:

Opcja z pamięcią ostatniego trybu
• sterownik zapamięta tryb, jeśli latarka świeci dłużej niż 1 sekunda

Opcja bez pamięci trybów
• aby sterownik rozpoznał prawidłowo stan pracy, latarka musi świecić dłużej niż 1 sekunda, wtedy wystartuje z domyślnego trybu po ponownym włączeniu (w naszym przykładzie 100%)

.
kulten

Post autor: kulten »

Oki, doczytałem i wcześniej też o tym czytałem ale z jakiegoś powodu sądziłem, że ta procedura nie dotyczy mojego zestawu :). Dzięki za wyjaśnienie, sprzęt super. Szczerze zadowolony :) .
misioooo

Post autor: misioooo »

Witam. Greg, to ja cię męczę mejlami od roku już (zacząłem w 12, a mamy 13) I dziś wysłałem listę mych pragnień.

Kolegów innych podpytam jeszcze o tryby.
Widzi mi się:
Tryby: 3% - 10% - 30% - 60% - [100%] - 0,5% Start z 3%, bez pamięci, w [] ukryte po 8-mio kliku

To 100, bo "być musi" (tak w okolicy gaworzą). Lampka na edc, głównie spacery z psiakiem nad odrą.
Dlaczego takie? Ano 3 Ponoć już pod nogi dobrze świeci. I to będzie najczęściej wykorzystywane. Pod namiot czasami i jak potrzeba to szybko dostępne 10% i 30%. 60 jako full power. Stówka być musi, choćby głęboko ukryta. Moon - nie wiem czy będę z niego korzystał więc na końcu.

Brak pamięci = zawsze po załączeniu mam to co (moim zdaniem) najczęściej będę używał. Dlatego też tyle trybów. Zwykle nie kliknę więcej niż 3 razy, więc co jest dalej za tymi 3 nieco mniej ważne i ze względu na brak pamięci nie skomplikuje użytkowania.

Co wy na to?

Do lampki też dorzucam sobie jako spóźniony mikołaj (drań mnie nie odwiedził w tym roku!):
Zabezpieczenie termiczne
Ładowarka
Kabura FH-8
2x Aku Samsung ICR
LT-1 latarnia - (to na grilla i pod namiot, stąd też termika dołożona)
GregForce L2P T5
Pozdrawiam - Paweł
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

misioooo pisze:Co wy na to?
Z tym 8 klikiem to trochę przesada, weź to przemyśl i zmień czym prędzej na np 2-3klika ale zrobionego w czasie 1 sek wg mnie będzie mniejszy problem, żeby się do niego dostać. Tryby raczej dobrze dobrane.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
misioooo ja zamówiłem u grega pigułę z diodą XM-L T5 4B - neutralna biel z czterema trybami poukładanymi w odwrotnej kolejności niż wybiera większość:
100-35-5-2% i ukryty moon to chyba 0.2%. Tryby oczywiście z pamięcią.
Powiem tak 100% fajny wygar ale na chwilę - szkoda akumulatora, 35% w zupełności wystarcza do jeżdżenia na rowerze a tym bardziej do spacerowania, 10% do spacerowania, 2% [po 5-cio kliku] do powieszenia pod wiatą na wyjeździe pod namiot i oświetlenia bufetu na stole i 0.2% do poświecenia jako lampka nocna w namiocie ba powiedziałbym, że i tak za mocno świeci na drodze w ciemną noc zasięg światła sięga grubo ponad 10m.
PS. Jeśli zastosować XM-L T6 czy U2 a nawet U3 będzie jeszcze jaśniej w każdym z trybów :-)

pozdrawiam Tomek
Ostatnio zmieniony czwartek 03 sty 2013, 20:19 przez tomeksz68, łącznie zmieniany 1 raz.
misioooo

Tak jak tomeksz68 napisał - stówka fajna dla WOW i na chwilę, dlatego zaszyta bardzo głęboko (aby np żona nie wypaliła komuś wzroku albo dzieciak się nie bawił ;) )
I znowu jak poprzednik napisał i co by się zgadzało z tym co na forum wyczytałem - jasna, nie oślepia dostępna po prostu po załączeniu latarki. 10 spacerowa klik, klik przy włączaniu i jest.
Ge dwa najczęściej będą używane, 30 do poszukiwań suki w ciemności ;)
Reszta ot niech będzie, nie przeszkadza, nie komplikuje obslugi.
GregForce L2P T5
Pozdrawiam - Paweł
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

A co jak z zarośli wypadnie misio ten prawdziwy i trzeba będzie połaskotać mu siatkówkę w oku ten ukryty 100% zanim się wygrzebie może być już po bufecie który ten leśny łobuz zdąży posprzątać. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
tomeksz68 pisze:A co jak z zarośli wypadnie misio ten prawdziwy i
To już żadna latarka nie pomoże... :lol:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
misioooo

Miśki wszystkie to swoje... Misiaki :)
Szansa 99999999 razy mniejsza niż 6 w totka... I jak się mawia - kto nie ma w lampce ten ma w nogach (czy jakoś tak) ;) End of OT
GregForce L2P T5
Pozdrawiam - Paweł
xar

Post autor: xar »

misioooo ja np. lubię sobie chodząc po lesie 100% odpalić, choć 60% dla ludzkiego oka jest tylko trochę słabsze. Zrobiłem sobie własny magazynek na 4 akumulatory i noc niestraszna. Co do Moon'a to okazał mi się on bardziej przydatny niż myślałem, w ciemnych pomieszczeniach jest w zupełności wystarczający do orientacji, moim zdaniem pozycja obowiązkowa w latarce. Mało tego, z gregforce'a jest właśnie fajna lampka nocna, jak odpalisz moon'a i skierujesz światło w sufit, to kontury pokoju są dobrze widoczne a światło nie razi. :smile: Działa ze 20 dni non-stop.

Latarkę mam od kilku miesięcy, a co wychodzę (nawet do marketu) to jak małe dziecko nagle ją wyciągam i oświetlam różne rzeczy...
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Latarkę mam od kilku miesięcy, a co wychodzę (nawet do marketu) to jak małe dziecko nagle ją wyciągam i oświetlam różne rzeczy...
Też tak mam. A to podświetlić pomarańczę, zobaczyć czy kurze jajo ma zarodek. W sklepie prześwietliłem rozgrzewające chemiczne serduszko żeby znaleźć aktywator :P Po prostu gdzie się da. Nie wiem skąd taki fetysz. Moja dziewczyna swoim SF (Już nie od Grega lecz ode mnie) też się bawi jak dziecko :mrgreen: Żeby mieć taką fazę na latarkę.. Może jakaś terapia grupowa?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
misioooo

Moona (znaczy się mini 0,5%) jak widzicie mam, ciut głębiej schowany, ale jest. Jako lampka nocna (namito, grill) biorę LT-1 do latarki :)

Jeśli chodzi o "fazę"... Mam scyzoryk szwajcarski i... bez niego jak bez ręki, ciągle gdzieś się przydaje, nawet w markecie do rozcięcia zgrzewki z mlekiem etc. Oby lampka tak na mnie nie zadziałała, bo będę musiał z jakimś przybornikiem taktycznym przy pasku chodzić wszędzie chyba!
GregForce L2P T5
Pozdrawiam - Paweł
ODPOWIEDZ