Turnigy Accucell 6

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
tomt3u

Turnigy Accucell 6

Post autor: tomt3u »

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu zacząłem sprawdzać poprawność wskazań przez ładowarkę Turnigy Accucell 6 (klon iMax B6?). Problem objawia się tym, że im większy prąd ładowania/rozładowania tym większy odchył napięcia. Z tym, że przy ładowaniu napięcie jest zawyżane (ładowarka pokazuje 4.20, rzeczywiście* ogniwo ma 4.12) przy rozładowywaniu jest odwrotnie (czyli ładowarka wyświetla 3.3, naprawde jest 3.4).

Realne przykłady:
Rozładowywanie Ni-Mh:
prąd: 1.0A
różnica: -0.14 ±0.01
napięcie: ~2.4

prąd: 0.2A
różnica: -0.042 ±0.006
napięcie: ~2.4

Li-Ion
prąd: 1.0A
różnica: -0.11 ±0.01
napięcie: ~3.3

Różnica między LiIo a NiMh wzięła się prawdopodobnie z wyższego napięcia.

Ładowanie LiIon
prąd: 1.5A
różnica: 0.03 ±0.01
napięcie: ~4.0

W tym momencie kalibracja nie ma większego sensu, bo kalibrując dla prądu ładowania 2.0A, wszystko będzie ok, natomiast dla rozładowania jeszcze się pogorszy..

Ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?

*Pomiar zewnętrzny robiony miernikiem Sanwa z dokładnością ±0,03%+2c
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

tomt3u, Witaj :-). A porównywałeś wartości napięcia mierzonego na gnieździe wyjściowym ładowarki do napięcia na zaciskach akku?
tomt3u

Tak, różnica wynosi ~0.02V, chociaż zaraz sprawdze to jeszcze raz dokładniej a może nawet pomierze napięcie gdzieś na płytce ładowarki. Dziękuje za trafną podpowiedź, bo rzeczywiście wcześniej sprawdzałem spadek gniazdo-zacisk, ale teraz w pomiarach już tego nie uzwględniłem...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

tomt3u, koniecznie podłącz port balancera. Nawet dla pojedynczego ogniwa li-ion.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
tomt3u

Ok, dziękuje za uwagę. Podłącze, sprawdze i zdam relacje. A co w przypadku NiMh?

Jeśli chodzi o kable, potwierdzam, spadek napięcia wynosi ~0.02V (+/- w zależności od ładowania/rozładowania).
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Greg a co da podłączenie balansera?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Już tym pisałem całkiem niedawno, poszukaj w moich postach ;)
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Tak wiem że o tym Pisałeś.
I tak jeśli ładujemy ogniwo li-ion i mamy spadek napięcia na przewodach to nic złego się nie dzieje, jedynie może się trochę wydłużyć proces ładowania.
Jeśli chodzi o rozładowanie li-ion to jak wiadomo w tych ładowarkach trzeba to robić na programie ni-mh lub ni-cd ponieważ na li-ion nie da rady ustawić końcowego napięcia.
A jeśli rozładowujemy w trybie ni-mh lub ni-cd to nie można podłączyć ogniwa pod balanser bo ładowarka wywala błąd.
Tak więc w tych ładowarkach taki manewr nic nie daje.
Ja w swojej B8+ już od jakiegoś czasu z tym walczę bezskutecznie.
Mam wymienione przewody na porządne o dużym przekroju i nadal mam spadek napięcia rzędu nawet 0.4V przy prądzie 2A!
Myślę że powodem tego może być mocowanie przewodów do ogniwa za pomocą magnesów lub jakieś cienkie połączenia zewnątrz ładowarki.
Zobaczymy jak to będzie z koszyczkami od Midiego.
tomt3u

Podłączony balancer powoduje, że ogniwo nie będzie przeładowane. Przekalibrowałem Accucella tak, żeby LiIon ładował do 4.22V, jednak po podłączeniu balancera napięcie stabilizuje się do tego z balancera (czyli 4.2V na ładowarce, realnie 4.18).
Czy rozładowanie w trybie LiIo (a nie LiPo) z włączonym balancerem nie rozładuje do 2.7V? W instrukcji jest taka wartość jednak bez balancera zatrzymuje się na 3.0V.

Czy ktoś mógłby sprawdzić jak to u niego wygląda z większymi różnicami napięć przy większych prądach?
Fon

Post autor: Fon »

Witam,

posiadam również accucell'a 6, zauważyłem że w trybie ładowania Li-Ion ładuje do napięcia 4,10v ( tak pokazuje na wyświetlaczy ) ogniwa przeważnie są ładowane do 4,06/08v zależy od ogniwa. Jest możliwość skalibrowania żeby ładowała do napięcia 4,2v i czy znajdzie się osoba która by się tego podjęła za mało opłatą ??
woytazo

Post autor: woytazo »

Fon pisze:Witam,

posiadam również accucell'a 6, zauważyłem że w trybie ładowania Li-Ion ładuje do napięcia 4,10v ( tak pokazuje na wyświetlaczy ) ogniwa przeważnie są ładowane do 4,06/08v zależy od ogniwa. Jest możliwość skalibrowania żeby ładowała do napięcia 4,2v i czy znajdzie się osoba która by się tego podjęła za mało opłatą ??
Przełącz w tryb LiPol i zobacz do ilu V naładuje.
Fon

Ok. a tryb Lipo nie będzie miał jakieś innego wpływu na ogniwa LiIon ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Zupełnie żadnego, poza tym, że będzie prawidłowo ładował Li-ony.
Fon

Dzięki za pomoc, teraz ogniwo zostało naładowane do 4,18v.
Jest możliwość że ogniwo zostało naładowane aż ~450mAh więcej. Na trybie LiIon ogniwo ładowało się do pojemności 15xx a na trybie Lipo ładowarka pokazała 19xx jest to możliwe?
Ostatnio zmieniony niedziela 30 gru 2012, 10:52 przez Fon, łącznie zmieniany 1 raz.
tomt3u

Tak, jest to możliwe
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 gru 2012, 07:17 przez tomt3u, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ