Zmiana grupy w 105C

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Witam,

Nie chciałem zakładać nowego wątku dla jednego pytania, dlatego też postanowiłem dopisać się tutaj.
W razie czego uprzejmie proszę o przeniesienie w stosowne miejsce.

Do rzeczy: posiadam stary sterownik pokroju AK47 bez gwiazdek do zmiany grup trybów, z wlutowanym procesorem od drivera 105C.

W tym układzie driver działa jako 5cio trybowy.
Chciałbym jednak przestawić go na 3 tryby ciągłe, gdyż soft procesora na to pozwala.

Z przeprowadzonego przeze mnie dochodzenia (test ciągłości obwodu) wynika, że odpowiedzialna za to gwiazdka (3 od lewej) połączona jest z trzecią nóżką procesora.

Czy w związku z tym wystarczy połączyć wspomnianą nogę z masą, czy może coś jeszcze różni te konstrukcje w sposób uniemożliwiający uzyskanie trzech trybów?
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

LightLover pisze:Czy w związku z tym wystarczy połączyć wspomnianą nogę z masą, czy może coś jeszcze różni te konstrukcje w sposób uniemożliwiający uzyskanie trzech trybów?
Zworka wystarczy o ile procek obsługuje tą funkcję, jak nie obsługuje to trzeba będzie go przeprogramować ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

1wsza gwiazdka -masa, 2 - 2 pin, 3 - 3 pin, 4 - 5 pin. Żeby całość działała prawidłowo trzeba by też przelutować dzielnik napięcia. I powiedz jeszcze jaki dokładnie sterownik masz, bo te stare też miały grupy trybów przełączane w trybie najniższym, także zmiana procka może być nie potrzebna.
Awatar użytkownika
LightLover

Dokładnie mówiąc jest to NANJG 101-AK-A1:

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... d29916.jpg
(zdjęcie pożyczone od kolegi Energysnake)

Procesor, z którym driver trafił w moje ręce był programowalny i postanowiłem przenieść go do mocniejszego 105C.
Pozostały z 105C wlutowałem tu, aby nic się nie marnowało.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Oba procesory z driverów 105C i 101 mają grupy trybów. 105C fabrycznie ma zmianę grupy po ok 3-4 sekundzie (po krótkim błysku) w najniższym trybie w każdej grupie natomiast 101 poprzez gwiazdki (dokładnie jak w AK47). Nie wiem zatem po co przelutowałeś procesor.
Awatar użytkownika
LightLover

ElSor pisze:105C fabrycznie ma zmianę grupy po ok 3-4 sekundzie (po krótkim błysku) w najniższym trybie w każdej grupie natomiast 101 poprzez gwiazdki (dokładnie jak w AK47).
Raczej odwrotnie ;) 105C - gwiazdki, 101 - przejście w najniższym trybie.

Jednak zgodnie z tym co napisałem w poprzednim poście, w 101 miałem procesor z programowanymi trybami (soft autorstwa Flagiusza), nie "fabryczny".
Chciałem zachować tę funkcjonalność przy zasilaniu XM-L, dlatego też przelutowalem ten procesor na płytkę od 105C (lepsze warunki termiczne dla AMC, niż w przypadku dolutowania kolejnych kości na kanapkę do 101).

Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne.

Wcześniej pisałeś o przelutowaniu dzielnika napięcia.
Czy miałeś na myśli zmianę wartości rezystorów w dzielniku na takie, jak siedziały w 105C z fabrycznym procesorem, czy może chodzi o większe modyfikacje?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

105C nie ma grup trybów po "krótkim błysku" - jakaś pomyłka ElSor. Zwarcie pinów do masy zmienia grupy.

LightLover, zostaw oryginalny dzielnik, przecież jak widzę na foto powyżej wartości w 101-AK-A1 są identyczne jak w 105C.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
LightLover

Faktycznie, w obu sterownikach zastosowano rezystory 4,7k oraz 19,1k ohm.

Podsumowując - zworka pomiędzy trzecim pinem procesora, a masą wykonana i wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami.

Serdecznie dziękuję za pomoc. Punkciki oczywiście poszły gdzie trzeba :wink:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

greg pisze:105C nie ma grup trybów po "krótkim błysku" - jakaś pomyłka ElSor.
Oczywiście, miałem na myśli ten 101 (ze zdjęcia).

LightLover, nie widziałem wcześniej, że miałeś modyfikowany soft także teraz rozumiem. Rezystorki, tak jak napisał greg zostaw, bo są takie same (uprzednio nie było wiadomo jakie wartości ma ten 2gi driver).
ODPOWIEDZ