Wreszcie coś swojego!

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
marian3578

Wreszcie coś swojego!

Post autor: marian3578 »

Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość jeśli zrobię lub napiszę coś źle ponieważ jestem całkowitym laikiem.
Pewnego dnia narodził się w mojej głowie pomysł na własną lampeczkę rowerową, jednak jak już wspomniałem że jestem laikiem to o wszystkie sprawy techniczne radziłem się kolegi Artka i jemu zawdzięczam że to wszystko jakoś świeci. Jak już pisałem lampeczka będzie na 2 xml sterownik daje 3A i ma 5 trybów kontrola switchem, optyka to kolimatory 20 stopni a szkiełka z powłokami.

Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela 09 gru 2012, 13:06 przez marian3578, łącznie zmieniany 2 razy.
Mariusz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Widzę małą trudność technologiczną w wykonaniu tej obudowy, oczywiście jest wykonalna, ale znacznie podniesie koszt. Sądzę, że korzystniej może być wykonać wkręcane zaślepki od tyłu, lub nakrętki od przodu.

Poprawiłem posta, ale uprasza się o poprawną pisownię, oraz sprawdzenie po napisaniu, bo rysunki też się nie wyświetlały.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ta obudowa, jak już pisał Pyra będzie kosztowna (kilka różnych narzędzi lub frezów) ew frezarka CNC a to już są duże koszty. Lepiej zrobić to z 2ch kawałków - blacha (radiator) od tyłu na którym będą przyklejone LEDy i ew sterownik(i). Poza tym po co szybka do kolimatorów? Zwiększy koszty i zabierze kilka% światła. Lepiej dać silikon w miejsce styku frontu kolimatora z obudową.
marian3578

Jeszcze dodam ze piszę z telefonu i czasem może mi się wkraść jakaś literówka ale będę się starał.
Wracając do tematu to korpus już mam wykonany lecz jeszcze kiepsko mi idzie wklejanie zdjęć, i dlatego brak ich tu.
Przednia część jest odkręcana i ma grubość 5 mm bo na moje warunki łatwiej mi bylo tak zrobić niz toczyć pierscienieale brakło mi pomysłów na tył i dlatego kabelki od ledów wystają z tyłu tak kiepsko ale moze jak coś wymyśle lepszego to zrobie nową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

krzycho>Zdjęcia dodajemy przez odpowiedni formularz "Wyśli obrazek na serwer" . Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony niedziela 09 gru 2012, 17:26 przez marian3578, łącznie zmieniany 2 razy.
Mariusz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
A widzisz, chodziło o to, że na Twoim rysunku nie ma linii podziału i sądziłem, że element jest w całości.

Pozdrawiam
marian3578

Z tylu myślę dać jakąś pokrywę a w niej schować driver ale jeszcze zastanawiam sie jak to zrobic bo...
Jak pisałem to lampka na 2×xml a driver daje 3A więc ledy są wykorzystane tylko w 50%
Ale jeżdżę przeważnie po miescie a tu niestety można tylko na najsłabszym trybie bo wszystkie następne oślepiają a sam jestem kierowcą.
Jednak szkoda marnować takiego potecjalu i fajnie byłoby mieć w zanadrzu asa na kierowców jadących na drogowych.
A może latwiej dać dwa drivery? Albo jakis który da 5 A tylko pewnie się zagotuje, to może jakos go schłodzić?
Może jakieś sugestie? Będę wdzięczny.

[ Dodano: 9 Grudzień 2012, 18:23 ]
Tak wiem, osoba ktora wykonywała korpus jak zobaczyla co nabazgrałem też się uśmiała :razz:
Mariusz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
3A w dwa XMLe z Twojego opisu wynika, że będą połączone równolegle, stwarza to dodatkowe problemy, konieczność dobierania diod z podobnym Vf.
Widzę dwa wyjścia, zastosowanie driverka step-down i zasilania 3s oraz diody połączyć szeregowo, co nawet jest bardziej eleganckie technologicznie.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie, o ile driver wyrobi większy prąd. Pierwszego LEDa dołączasz klasycznie drugi natomiast jednym końcem dołączasz do dodatniego wyjścia przetwornicy, a katodę diody poprzez rezystor (identyczny z pomiarowym drivera) bezpośrednio do masy.
Jeśli stosujesz driver z AMC to po prostu dodajesz drugą płytkę z 8xAMC i podłączasz masę i sterowanie AMCków równolegle a pod wyjście drugiego LEDa.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ogólnie ładnie wyszło, ale ja bym zastosował 2 różne soczewki (ok 25-40 i ok 10-15 stopni) a do tego 2 driverki sterowane oddzielnie. O tym też można było pomyśleć robiąc body i wrzucić je gdzieś do środka a doprowadzić tylko 2 przewody (od zasilania).
marian3578

Też się zastanawiam nad dwoma driverami ale sterowanie chyba chciałbym jednym switchem .
A z miejscem na driverki mogłem zrobić 5 mm głębszą i tyl podobnie jak przód odkręcany. Ale nic straconego bedzie okazja wytoczyć coś nowego.
Mariusz
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

ElSor pisze:Ogólnie ładnie wyszło, ale ja bym zastosował 2 różne soczewki (ok 25-40 i ok 10-15 stopni) a do tego 2 driverki sterowane oddzielnie. O tym też można było pomyśleć robiąc body i wrzucić je gdzieś do środka a doprowadzić tylko 2 przewody (od zasilania).
Stosowanie różnych soczewek w takiej obudowie nic nie da. Co innego jakby były dwie obudowy ustawione na kierownicy pod różnymi kątami.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

pier pisze:
ElSor pisze:Ogólnie ładnie wyszło, ale ja bym zastosował 2 różne soczewki (ok 25-40 i ok 10-15 stopni) a do tego 2 driverki sterowane oddzielnie. O tym też można było pomyśleć robiąc body i wrzucić je gdzieś do środka a doprowadzić tylko 2 przewody (od zasilania).
Stosowanie różnych soczewek w takiej obudowie nic nie da. Co innego jakby były dwie obudowy ustawione na kierownicy pod różnymi kątami.
Z jednym sterownikiem rzeczywiście nic nie da, ale przy dwóch załączanych osobno pozwoli wybrać między 'szeroko', a 'daleko'
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Flora pisze:... pozwoli wybrać między 'szeroko', a 'daleko'
No tak nie do końca, bo obie soczewki są skierowane w jeden punkt, więc albo będzie blisko: szeroko i bardzo wąsko, albo daleko i szaro dookoła i jasno daleko.
Najlepszym wyjściem w takim wypadku, jest choć lekkie przegięcie soczewek góra-dół.
W sumie, to optymalne jest: szeroko a blisko, i to samo plus dodatkowo daleko.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Pyra pisze:Witam
Flora pisze:... pozwoli wybrać między 'szeroko', a 'daleko'
No tak nie do końca, bo obie soczewki są skierowane w jeden punkt, więc albo będzie blisko: szeroko i bardzo wąsko, albo daleko i szaro dookoła i jasno daleko.
Najlepszym wyjściem w takim wypadku, jest choć lekkie przegięcie soczewek góra-dół.
W sumie, to optymalne jest: szeroko a blisko, i to samo plus dodatkowo daleko.

Pozdrawiam
O tym samym myślałem :)
marian3578

Czy znacie kogoś kto ma na zbyciu kilka sztuk oringów pomarańczowych 22×1.5
Mariusz
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Mam 18mm zielone świecące spokojnie się rozciągnął do 22mm.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ