Sterownik do diody XM-L

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Kali

Sterownik do diody XM-L

Post autor: Kali »

Cześć Wszystkim,
planuję zrobić latarkę na rower na diodzie XM-L. Ostatnie dni szukałem jakiegoś sterownika do tej właśnie diodki ale nic ciekawego nie znalazłem oprócz tego Link i układów na AX2002, AX2003 na tym forum ale niestety nigdzie takiego układu nie mogę znaleźć. Driver chcę zrobić lub kupić gotowy jak najmniejszym kosztem. Czy ma ktoś może jakieś wskazówki albo gotowy schemacik? Wystarczą mi dwa tryby ok. 1500mA i ok. 2800mA a jak będzie więcej to się nie obrażę :mrgreen: . Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Witaj na forum,

AX kupisz od kolegi Edim tutaj http://sklep.ledim.pl/?misc=82.
elektroda.pl
Kali

Dzięki, wydaje mi się, że znalazłem ciekawą propozycję na DX. Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat Link ? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Edit: może głupie pytanie ale w specyfikacji jest napisane, że driver posiada kilka trybów. W jaki sposób mogę te tryby zmieniać? I druga sprawa to w opisie jest: 2800mA+-300mA. Zastanawia mnie czy te +- jest zależne w jakiś sposób od napięcia wejściowego czy to raczej jest po prostu niedokładność? W specyfikacji diody, którą chcę kupić jest napisane max. 3A więc w granicznym przypadku driver poda na wyjście 3100mA. A wtedy dioda szybko się zużyje. Mógłby mi ktoś rozjaśnić trochę pojęcie o tym?
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Witaj,
jeśli led ma podane max 3A to moim zdaniem, nie ma sensu wyciskania z niego wszystkiego. Raz, że bateria szybciej padnie, zapewne będziesz korzystał tylko z jednego 18650, a dwa , że po osiągnięciu ok 80-85 % maksymalnego napięcia, nie zauważysz "gołym okiem" wzrostu jasności w stosunku do 100%.
Led będzie się niepotrzebnie gotował pracując na najwyższych " obrotach" a to na długą metę nie będzie zapewne dla niego zdrowe.
Co do sterowania trybami, to poczytaj na forum o działaniu latarki.
Podstawowa wiedza w tym wypadku :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kali pisze: Czy ktoś mógłby coś powiedzieć na temat Link ?
Omijaj to paskudztwo szerokim łukiem, nie ma żadnej kontroli prądu, po prostu ładuje w LEDa tyle, na ile pozwalają rezystancje pasożytnicze.
Jeśli rozważasz zasilanie z 1 x LiIon, lub kilka równolegle, poszukaj 8xAMC. Jeśli Zasilanie będzie wyższym napięciem niż 4,2V to pozostają przetwornice. Zerknij tutaj

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Kali

Dzięki za info. Właśnie się przymierzam do kupna takiego układu, który podałeś. A jako zasilanie planuję dać 3 LiIony żeby to trochę poświeciło :mrgreen: .

[ Dodano: 10 Grudzień 2012, 00:07 ]
No dobra w ciągu najbliższych kilku dni będę miał taki oto sterownik Link. Upatrzyłem taką soczewkę (soczewka 20*)Link oraz diodkę Link. Czy moglibyście mi powiedzieć czy jest to dobry wybór w dobrej cenie? Według mnie ceny są przystępne a parametry diody (stosunek lumeny/cena) są optymalne. Zastanawiałem się jak rozwiązać problem z obudową. Pierwszy pomysł to wytoczenie jedynie elementu na soczewkę, driver i diodę, które to byłyby połączone kabelkami z pakietem akumulatorów (ale obudowa już nie byłaby zintegrowana z korpusem soczewki). Drugi pomysł to zintegrowanie bloku z akumulatorami i bloku z soczewką. Z tym drugim jest o tyle problem, że chciałbym zasilić moje cacko 3x lub 4x18650 więc średnica byłaby trochę większa niż bloku z soczewką. Czy znacie jakieś patenty na eleganckie połączenie dwóch takich części (o różnych średnicach)? Oczywiście planuję też zrobić koszyczek na akumulatory (dzięki sympatycznemu koledze posiadłem wiedzę jak je zrobić niedużym kosztem).
Maruda

Post autor: Maruda »

Jak chcesz połączyć akumulatory? Przy tym sterowniku, tylko równolegle.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Maruda pisze:Jak chcesz połączyć akumulatory? Przy tym sterowniku, tylko równolegle.
Też mi tu coś nie pasuje. Najpierw Kolega pisze o szeregowym łączeniu akumulatorów i driverach AX2002-3 a teraz driver na AMC.
To dwie zupełnie inne bajki.
A pozatym driver na AMC i równolegle łączenie aku to nie jest dobre rozwiązanie na rower.
Kali

Nie no będę miał ten driver na AMC, miałem akurat okazję to kupiłem. Nigdzie nie pisałem o szeregowym połączeniu aku. Wiem, że równolegle trzeba przy tym sterowniku bo wynika to z dopuszczalnych napięć wejściowych. Mam pytanie odnośnie:
pier pisze:A pozatym driver na AMC i równolegle łączenie aku to nie jest dobre rozwiązanie na rower.
Dlaczego nie jest to dobrym pomysłem? Mam kilka identycznych aku na stanie ale o niezbyt dużej pojemności i dlatego wolałbym dać 3-4 równolegle.
Awatar użytkownika
pier

Kali pisze:Nie no będę miał ten driver na AMC, miałem akurat okazję to kupiłem. Nigdzie nie pisałem o szeregowym połączeniu aku. Wiem, że równolegle trzeba przy tym sterowniku bo wynika to z dopuszczalnych napięć wejściowych. Mam pytanie odnośnie:
pier pisze:A pozatym driver na AMC i równolegle łączenie aku to nie jest dobre rozwiązanie na rower.
Dlaczego nie jest to dobrym pomysłem? Mam kilka identycznych aku na stanie ale o niezbyt dużej pojemności i dlatego wolałbym dać 3-4 równolegle.
Zapytam jeszcze tak.
Czy lampka ma być to typowa konstrukcja na rower, czyli na kierownicy dioda i driver w obudowie a zasilanie przewodem doprowadzone z zasobnika?
Czy może konstrukcja bardziej uniwersalna jak zwykła latarka wszystko w jednej obudowie?
Kali

No właśnie chciałem się Was doradzić w tej kwestii (wolałbym jednak tę pierwszą opcję), podobnie zresztą w sprawie soczewki i diodki.
Awatar użytkownika
pier

Jeśli chcesz pierwszą opcję czyli lampka i zasobnik to odpada driver na AMC. Dlaczego? Na połączeniach i przewodach nastąpi spadek napięcia i AMC-ki będą stabilizowały prąd tylko przez krótki czas.
Nie na to więc sensu. Takie rozwiązania nadają się idealnie do lampek, gdzie aku jest w samej obudowie lampki.
Jeśli lampka na rower to tylko szeregowe połączenie aku i driver na AX2003.
Tylko że mi jak dotąd nie udało się znaleźć sensownego gotowego drivera na takim AX-sie.
Co prawda Greg takie ma ale cena jak dla mnie zaporowa.
Kali

Ok. Nie spodziewałem się, że spadki napięć na przewodach mają tu aż tak duże znaczenie. Nie chciałem przecież robić przewodów kilkumetrowych :mrgreen: . Jeśli tak mówisz, to będę musiał wykombinować coś w jednej obudowie. A co do diody i optyki to myślicie, że podane wcześniej modele będą odpowiednie?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Obrazek
Nie przejmował bym się się tak tą rezystancją. Przy 1m przewodu 1mm² spadek przy 3A wyniesie poniżej 100mV (0,1V) czyli tyle co nic. Włączniki z latarek czasem dają większy spadek.
Kali

Moglibyście mi napisać czy sterownik 8xAMC potrzebuje chłodzenia?
ODPOWIEDZ