Dzieki za odpowiedzi
mam jeszcze kilka pytań
- czy jeśli potraktuje tą diodę prądem 500mA to nie będzie problemu ze barwą ponieważ wyczytałem gdzieś (być może tu na forum) że niektóre diody zmieniają barwę w kierunku np niebieskim przy dostarczeniu jej takiego prądu jaki niby jest zalecany, jeśli to prawda to lepiej chyba celować np w 400mA
Dariusz70
ten driver wydaje się być dobrym rozwiązaniem, ustawić go na 400mA czyli rozlutować zworkę i trochę podkręcić na potencjometrze, ale czegoś tu nie rozumiem
"-rozwierając zworkę możemy stosować do diod 350mA (1W)"
a ta dioda ma 5W wiec już się tu pogubiłem nie będzie świecić pełną parą czy jak ?
- i jak ustawić napięcie wyjściowe na poziomie 9-9,5 V
i jakie ma wymiary na płytka dł, szer, wys ?
- tan driver nie wymaga radiatora ale dioda nadal będzie go potrzebować ?
skaktus
Zasilacz 100mA podpinałem tylko testowo na kilka sek.
Co do radiatora , można by przymocować diodę bezpośrednio do karoserii auta czy masa z auta jej zaszkodzi ? pytam ponieważ dioda ma z tyłu taką płytkę aluminiową i nie wiem czy w ten sposób nie dojdzie do jakiegoś zwarcia no chyba że dioda jest od tej płytki jakoś odizolowana i druga kwestia czy od temperatury nie będzie się coś działo z lakierem w tej okolicy albo poprzez radiator do karoserii i jeśli potrzeba to odizolować diodę od radiatora jakąś podkładką co przewodzi tylko temperaturę ?
cudny
O rezystorze myślałem od początku ale potem przypadkiem natknąłem się na tematy o driverach i już zgłupiałem bo myślałem dam rezystor i po sprawie tylko że jak dam ten rezystor to radiator musi być i do niego i do diody tak ? I jeszcze jeden duży minus jak dam taki rezystor obliczony tak jak napisałeś czyli z 14V do 9V to przy wyłączonym silniku dioda będzie miała mniej niż 9V wiec będzie świeciła słabiej albo wogóle. No i co z prądem przy zastosowaniu rezystora czy też jest jakoś obniżony czy dioda będzie pobierać te 500mA (czyli możliwe że będzie zmieniać barwę) czy jak to jest bo już się gubię
I przy okazji chciałem jeszcze wymienić żarówki podświetlenia licznika na diody kupiłem dwa rodzaje z tym że myślę ze tu wystarczą rezystory pierwszy typ to
http://allegro.pl/dioda-led-strawhat-b- ... 62831.html
jak policzyłem z tych wzorów 14,4 - średnia wartość diody czyli 3,2V * 0,12 A ~ 93 ohm i co najmniej 1,35W
a drugi
http://allegro.pl/dioda-led-smd5730-zim ... 73238.html
i myślę że do tych te same rezystory mogą być czyli 93 ohm minimum 1,35W
Jeśli się w czymś mylę proszę mnie poprawić.
I kolejne pytanie czy te diody albo rezystory mocno się będą grzać bo nie chciał bym żeby się potopiły jakieś oprawki albo licznik.