Latarka uniwersalna do 150zł. - Fenix E21, iTP SA2 czy inna?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
lucky

Post autor: lucky »

DNF pisze:Jeśli zamawiałeś z CNQ to tracking masz: www.singpost.com
Dzisiaj dotarł kolejny mejl z cnq i właśnie tą stronkę podali. Nr zamówienia w nim widnieje chociaż żadnych szczegółów nie ma. Także jak na razie wszystko gra ;)

Przy okazji - czy ta latarka ma ochronę ogniwa?
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat i nie wiem czy będę musiał się tym przejmować :roll:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 gru 2012, 00:29 przez lucky, łącznie zmieniany 1 raz.
DNF

Post autor: DNF »

To akurat ja napisałem, nie ElSor :wink:
lucky

DNF, poprawione a przy okazji mógłbyś odpowiedzieć na pyt. dot. ochrony ogniwa w Balder SE-2?

PS Status się zmienił na Despatched to overseas (Country code: PL) :)
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Tak ta latarka ma ochronę ogniwa z tym że działa to trochę inaczej :P trzeba wsadzić nowe ogniwo i zmienić polaryzacje po zadziałaniu ochrony
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Nightmare pisze:Tak ta latarka ma ochronę ogniwa z tym że działa to trochę inaczej :P trzeba wsadzić nowe ogniwo i zmienić polaryzacje po zadziałaniu ochrony
Można jaśniej? Co dokładniej masz na myśli pisząc o zmianie polaryzacji?
Awatar użytkownika
Nightmare

Można jaśniej? Co dokładniej masz na myśli pisząc o zmianie polaryzacji?
Wkładasz baterię odwrotnie i resetuję się załączona blokada
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
lucky

Nightmare pisze:Wkładasz baterię odwrotnie i resetuję się załączona blokada
Czemu te ogniwo miałoby być nowe (tak wspomniałeś w poście wyżej) a nie te same po doładowaniu?
Przecież w tych ogniwach nie ma (a może jednak jest...?) żadnego układu elektronicznego na podstawie, którego latarka mogłaby je identyfikować.
Awatar użytkownika
Nightmare

Czemu te ogniwo miałoby być nowe (tak wspomniałeś w poście wyżej) a nie te same po doładowaniu?
Przecież w tych ogniwach nie ma (a może jednak jest...?) żadnego układu elektronicznego na podstawie, którego latarka mogłaby je identyfikować.
Nowe w sensie naładowane
lucky

Latarka doszła w dniu dzisiejszym tyle, że mnie aktualnie w domu nie ma. Rodzice odebrali. Paczka miała adnotację, że doszła z zagranicy uszkodzona (była lekko naderwana) - nie zdziwiłbym się gdyby faktycznie uszkodzenie powstało w Polsce ale Poczta się tak zabezpieczyła.

W każdym razie to mało istotne bo po rozpakowaniu okazało się, że każdy element jest jeszcze osobno dobrze zabezpieczony i wszystko dotarło całe.

Mam kilka pytań, m.in. dot. włączania i zmiany trybów. Sam bym do tego szybko doszedł ale chciałbym, żeby jeszcze rodzice sprawdzili zanim wrócę czy wszystko działa tak jak trzeba ;)

1. Włączanie wyłączanie to pełne naciśnięcie a zmiana trybów następuje poprzez naciśnięcie lekkie na latarce włączonej, wyłączonej czy jest to bez znaczenia?
2. Na ile z reguły naładowany jest fabrycdznie akumulatorek - ok. 40%?
3. Ile mniej więcej czasu ładuje się taki akumulatorek?
Awatar użytkownika
Nightmare

Nowe Li-ion ma ok 20-30% naładowania
Długość ładowania zależy od ładowarki, kilka godzin głównie ( 3-8h )
Są dwa typy włączników najprościej sprawdzić gdy leciutko wciskasz a latarka się zapala masz tzw taktyczny wtedy tryby zmienia się tak wybierasz tryb pół przyciśnięciem a gdy jest wybrany wciskasz całkiem, nie ma możliwości zmiany bez ponownego wyłączenia. i drugi to taki jak opisałeś
lucky

Dzisiaj późnym wieczorem wróciłem do domu i w końcu mogłem Baldera przetestować :wink:

Zanim opiszę wrażenia mam jednak pewne pytanie, jedna rzecz mnie nieco nurtuje. Gdy wziąłem latarkę do ręki okazało się, że mam 6 trybów... a zamówiłem wersję 3 trybową. Pomyślałem, że chińczycy się pewnie pomylili. Nie byłby to w sumie wielki problem ale jednak przełączanie w wersji 3 trybowej jest wygodniejsze.
Trochę się pobawiłem i... zostały 3 tryby. No i tu się właśnie pojawia moje pytanie - z czego to wynika?
Czy po zaprogramowaniu na 3 tryby przez pierwsze kilka uruchomień zostaje nadal 6 i dlatego zmieniło się po jakimś czasie czy może jest jakaś kombinacja na przykład, którą użyłem przypadkiem i przeprogramowała mi się latarka z 6 trybów na 3? :roll:

Teraz nieco o wrażeniach. Wykonanie w zasadzie bez zarzutu. Nie wiedziałem, że będzie taka ciężka ale to w sumie dobrze :)
Najważniejsze jest jednak to jak świeci. Jednym słowem REWELACJA :mrgreen:

Do wielu zadań nawet ten najsłabszy tryb jest bardzo użyteczny nie wspominając już o tym jak świeci na high. Wprawdzie outdorowych testów jeszcze nie robiłem bo wróciłem późno i jestem zmęczony ale trochę poświeciłem po domu i przez okno. Na zewnątrz będzie pewnie tylko lepiej :)

Nie ma żadnego porównania do latareczek po kilkanaście złotych. Nawet na tym najsłabszym trybie Balder świeci lepiej niż tanie latareczki. Nie wspominając już o tym, że Balder na tym trybie ponoć ma działać ok. 150godzin a tanie pseudolatareczki pewnie maks kilka.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro jak znajdę trochę czasu to jeszcze wybiorę się z Balderem na spacer wieczorem i może coś jeszcze napiszę i jakąś fotkę wrzucę :)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Fajnie, że jesteś zadowolony z zakupu :)

A jeśli chcesz podziękować osobom które pomogły Ci wybrać latareczkę, to przy ich postach masz możliwość kliknięcia przycisku "pomógł" - to taki przywilej osoby zakładającej dany wątek i jednocześnie sposób na pokazanie innym użytkownikom na czyje rady i pomoc mogą w przyszłości liczyć :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Nightmare

lucky pisze:Trochę się pobawiłem i... zostały 3 tryby. No i tu się właśnie pojawia moje pytanie - z czego to wynika?
Możliwe że latarka ma te pozostałe 3 tryby tzw ukrytę załączają się np po 2-3 szybkim kliku
lucky

Dzisiaj wieczorem wypróbowałem latareczkę wychodząc z psem na spacer. Spisuje się świetnie. Do takich celów w zupełności wystarcza najsłabszy tryb. Na mocniejszych chyba bałbym się o to, że pies biegając obok spojrzy w pewnym momencie w stronę latarki i niekorzystnie wpłynie to na jego wzrok ;)

Na spacerze chciałem zrobić jakieś zdjęcie ale miałem przy sobie tylko telefon i takich zdjęć zupełnie nie ma sensu wrzucać. W żadnym stopniu nie odzwierciedlają rzeczywistości. Zdjęcia samej laterczki wrzucę pewnie innym razem (zdaje się, że jest tu dział galeria) - dziś już nie mam na to siły.

Pora na kilka spostrzeżeń. Najpierw kilka słów o wykonaniu. Zewnętrzna część obudowy prezentuje się świetnie, jest bardzo dobrze spasowana i wygląda naprawdę solidnie. Gdybym miał jednak na siłę szukać pewnych wad to dioda nie jest idealnie wycentrowana i powierzchnia "odbłyśnika" (czy jak to tam się zwie) nie jest idealnie gładka ale może taka powinna być, ja znawcą latarek nie jestem.

Najważniejsze jest jednak to jak świeci a to naprawdę robi wrażenie. W ogóle nie da się tego porównać ze zwykłymi latarkami. Nawet na najsłabszym trybie świeci lepiej a na medium i high to już w ogóle nie ma o czym mówić. Strumień jest rozproszony tak jak chciałem.

Ogółem super tylko jeszcze "nękała" mnie kwestia trybów. Wczoraj wiezorem wrzuciłem akumulatorek do podładowania. Rano włożyłem i miałem 6 trybów. Już byłem przekonany, że mój problem się rozwiązał. Podejrzewałem, że po każdym włożeniu akumulatorka od nowa (być może z odwrotną polaryzacją bo tak akurat zrobiłem przez pomyłkę) jest 6 trybów przez jakiś czas (np. 2 czy 3 przejścia pomiędzy wszystkimi trybami.
To by mogło mieć w teorii sens bo np. osobom, które zabierają latarki na jakieś eskapady w trudne tereny mogłoby umożliwić dostanie się do trybu SOS w razie wypadku by nadać sygnał po wyciągnięciu i włożenie ponownie akumulatorka (ew. zmieniając polaryzację).

Okazało się jednak, że to nie jest to. Dopiero przed chwilką po poście Nightmare doszedłem jak to wygląda :mrgreen:

Tryby są ukryte ;) Wygląda to następująco:
1. Przełączanie pomiędzy kolejnymi trybami następuje przy wyłączonej latarce (przycisk wciśnięty do połowy, wciśnięcie do końca dla zostawienia aktualnego trybu na stałe.
2. Zmianę pomiędzy trybem pracy 3 funkcyjnym a 6 funkcyjnym dla odmiany wykonuje się na latarce włączonej ;) Wystarczy 2 razy wcisnąć przycisk do połowy gdy latarka jest włączona a tryb pracy się zmieni. Zmiany wykonywałem kilkukrotnie by to potwierdzić na najsłabszym trybie świecenia ale to na jakim trybie je robimy pewnie nie ma znaczenia.

Szkoda, że producent o tym nie informuje ale to sprawia, że zakup cieszy mnie jeszcze bardziej. Można mieć latarkę 3 trybową i w każdej chwili zmienić w razie potrzeby na 6 :grin:

Edit:
Hm.... jednak ten problem z trybam nadal nie jest rozwiązany. Teraz się nie przełącza w ten sposób z 3 na 6 czyli jednak jakoś inaczej się to robi. Kombinuje dalej... :cool:

Chyba wiem aczkolwiek jeszczę muszę trochę posiedzieć nad tym bo już wcześniej wydawało mi się, że wiem jak to się robi a okazało się, że jednak nie tak...
Wydaje mi się, że po włączeniu latarki trzeba potrzymać wciśnięty do połowy przycisk do momentu aż lekko mignie wtedy pewnie zapisuje aktualną funkcję i jak jest wciśnięty do połowy przycisk to też zmienia tryb pracy z 3 na 6 funkcyjną (lub na odwrót).
Pobawię się jeszcze i jutro to potwierdzę (albo zaprzeczę...).
Awatar użytkownika
Nightmare

Tam masz włącznik taktyczny :P czyli wybierasz tryb pół-kliknięciem gdy masz wybrany dociskasz do końca i wybrany tryb zostaje

Co do odbłyśnika to taki ma być jest to odbłyśnik typu OrangePell czyt. skórka pomarańczy, jego zadaniem jest równomierne rozłożenie snopa światła

Włącz tryb low latarka powinna mignąć gdy mignie wyłącz ją i po 3 sekundach włącz ponownie powinny się ukazać nowe tryby

Lub pokombinuj te ukryte tryby na pewno się aktywuje w trybie low, i zasygnalizuje ci mignięciem wtedy się wyłącza lub włącza latarkę co aktywuje rozszerzone tryby
ODPOWIEDZ