Latarka sterowana kontaktronem
Witam
Driver oparty na przetwornicy step-up/step-down. Sama przetwornica zapewnia pracę od ok. 1,8V do 5,5V. To, że przestaje działać ok. 2,6V to chyba wina procesora, w sumie to dobrze, ale nie wiem czy efekt będzie powtarzalny. W każdym razie zamiarem było działanie w granicach 3-5,5V przy prądzie wyjściowym około 1A..
Co do jasności na różnych akumulatorach wydaje mi się, że jest to błąd pomiaru, patrząc na zdjęcia i sposób pomiaru. Skoro działa stabilnie na zasilaczu, równie dobrze powinno być na ogniwach.
Zmiana jasności w czasie rozładowywania może być spowodowana nagrzewaniem całości. Prąd diody zależy w pewnej mierze od spadku napięcia Vf, poza tym ze wzrostem temperatury spada wydajność diody.
Teraz jedyną działającą sztukę posiada Midi, więc nie mam ani fotek, ani pomiarów dalszych.
Driver oparty na przetwornicy step-up/step-down. Sama przetwornica zapewnia pracę od ok. 1,8V do 5,5V. To, że przestaje działać ok. 2,6V to chyba wina procesora, w sumie to dobrze, ale nie wiem czy efekt będzie powtarzalny. W każdym razie zamiarem było działanie w granicach 3-5,5V przy prądzie wyjściowym około 1A..
Co do jasności na różnych akumulatorach wydaje mi się, że jest to błąd pomiaru, patrząc na zdjęcia i sposób pomiaru. Skoro działa stabilnie na zasilaczu, równie dobrze powinno być na ogniwach.
Zmiana jasności w czasie rozładowywania może być spowodowana nagrzewaniem całości. Prąd diody zależy w pewnej mierze od spadku napięcia Vf, poza tym ze wzrostem temperatury spada wydajność diody.
Teraz jedyną działającą sztukę posiada Midi, więc nie mam ani fotek, ani pomiarów dalszych.
Ostatnio zmieniony środa 20 sie 2008, 22:14 przez EdiM, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
--
EdiM
Muszę dokonać pomiaru z dwoma aku na nie nagrzanej latarce, jeden 4,2V drugi około 3V zobaczę czy będzie podobnie jak na zasilaczu. Ale powiem wam że dziś poświeciłem troszkę z tarasu i jednak te 9000 luksów robi swoje, zasięg jest naprawdę duży, latarka sięga obszarów które wcześniej nie były widoczne, ewentualnie sięgała tam V 65C po tuningu ale tu jest sporo szerzej i widać więcej niż oświetlając V 65C. Jak dostane w łapy jeszcze jeden taki driver to zaaplikuję mu ref od DBS-a 45mm i wtedy zobaczę jaki zasięg uzyskam. Naprawdę podoba mi się ta elektronika, latarka świeci naprawdę jakoś mocniej niż zwykle, świecąc pod nogi w trybie max nie bardzo można się poruszać gdyż oświetlony punkt razi w oczy, trzeba używać niższych trybów, ewentualnie zastosowanie refa OP powinno troszkę złagodzić to światełko.
Następny prototyp jaki powstanie to tym razem ref DBS- SMO 45mm, driver w zakrętce by Cali&Df i kawał alu .
Następny prototyp jaki powstanie to tym razem ref DBS- SMO 45mm, driver w zakrętce by Cali&Df i kawał alu .
Eeee tam,zaraz przykrość,co prawda uszy mi przyklapnęły ale żeby zaraz przykrośćCalineczka pisze:absolutnie nie chciałem sprawić Ci przykrości i mam nadzieję, że tak się nie stało. Wiem, że niektórzy nawet w żartach potrafią powiedzieć coś (nie)właściwego....zresztą nieważne, skoro macie z Midim dogadane sprawy-nie mnie się wtrącaćMariuszB. pisze:Calineczka,dzięki za spostrzeżenia oraz pouczenie,lecz myślałem że spostrzeżesz żartobliwy ton mojej wypowiedzi przynajmniej większość z nich miała taki charakter,odebrałeś trochę inaczej
A na poważnie wiem jak to czasami bywa z rozszyfrowywaniem tego co inni napiszą,dla jednego żart,dla drugiego przytyk,także no problem i cieszmy się życiem w poświacie świetlnych mieczy
Z Midi`m mamy wszystko uzgodnione ponieważ to on tu jest numer 1 (mowa o jego super konstrukcjach),a pośpiech tak jak i przerywanie,(hmmm,wiadomo czego) nie jest wskazane,chyba że chodzi o łapanie pcheł
Artek,tak jak większość mówię że Rodzina na 1 miejscu,wypoczynek na 2 miejscu,a dopiero dalej hobby,a jak wiesz dla mnie dwie rzeczy mają drugoplanowe miejsce,jedno to czas,a drugie......pozostawmy w tajemnicy
Konstruuj spokojnie,wdrażaj w życie swoje pomysły,i nie daj się "zajeździć",a pomysł z produkcją i dopiero sprzedażą jest super,ciekawe czy uda się go zrealizować.......
Odemnie masz we wszystkim (no prawie) wolną rękę ,a czy śwatełka będą za tydzień,miesiąc,czy za 3 miesiące to już nie ważne.
PS. Ale dla mnie od czasu do czasu zrobisz jakiś wynalazek,co
No i fajnie, jak coś wydłubię nowego to dam znać. MariuszB raz na jakiś czas mogę spokojnie coś dla Ciebie zbudować, to że jesteś cierpliwy na pewno pomoże żeby wszyscy mieli takie podejście to by był luz a tak to tylko telefon się urywa, muszę wreszcie się opędzić z tych zamówionych lampek i wtedy zacznę robić nowe z wielką przyjemnością nowe projekty.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bo widzisz....cierpliwość popłaca czy to coś zmieni jak bym cię ciągle popędzał dałoby to tyle że w całym pośpiechu mogłoby wyjść coś nie tak z projektem i późniejszym wykonaniem,a jeżeli masz czas to do danego projektu i później pracy nad światełkiem podchodzisz z sercem,z dużą ciekawością.....jak to wyjdzie.....jak będzie działać......robiąc coś innego myślisz o tamtym,i własnie O TO CHODZI.....OTO CHODZI....
Na moją cierpliwość możesz zawsze liczyć,tak jak i na moje zainteresowanie wszelkimi nowymi projektami,i obyś NIGDY nie stracił zapału do nich.
Odnośnie licznych i niecierpliwych klientów proponuję nagrać na sekretarkę komunikat:
"chcesz szybko światełko?,to spójrz w nocy na gwieździste niebo"
Pozdrawiam.
Na moją cierpliwość możesz zawsze liczyć,tak jak i na moje zainteresowanie wszelkimi nowymi projektami,i obyś NIGDY nie stracił zapału do nich.
Odnośnie licznych i niecierpliwych klientów proponuję nagrać na sekretarkę komunikat:
"chcesz szybko światełko?,to spójrz w nocy na gwieździste niebo"
Pozdrawiam.
Co do prądu wyjściowego to jakieś 1,2A to wszystko co można wyciskać z takiego drivera.
Pozdrawiam
--
EdiM
--
EdiM
To wystarczający prąd, dioda pracuje i tak lekko przesilona a podnoszenie prądu jeszcze bardziej, wcale znacząco nie zmienia jasności, jedynie zwiększa zużycie prądu jak i powoduje znaczący wzrost temperatury co z kolei wpływa na jasność świecenia i koło się zamyka.
Tak jak jest teraz w tym driverze jest według mnie optymalnie, mamy pewne 70min świecenia w trybie max i nie ma co więcej skracać tego czasu, co do wzrostu jasności bardziej przemawia do mnie dobór dobrego reflektora jak i zastosowanie włączników z górnej półki ewentualnie sterowanie nisko prądowe ( przez mosfet ), szybka z powłokami. Taki dobór elementów może spowodować dokładnie taki sam efekt zwiększenia jasności jak podawanie większego prądu w diodę ale eliminujemy w tym wypadku grzanie się latarki, zmniejszamy zużycie energii. Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu iż maksymalny logiczny prąd jakim zasilamy cree to 1,2A.
Pozdrawiam.
Tak jak jest teraz w tym driverze jest według mnie optymalnie, mamy pewne 70min świecenia w trybie max i nie ma co więcej skracać tego czasu, co do wzrostu jasności bardziej przemawia do mnie dobór dobrego reflektora jak i zastosowanie włączników z górnej półki ewentualnie sterowanie nisko prądowe ( przez mosfet ), szybka z powłokami. Taki dobór elementów może spowodować dokładnie taki sam efekt zwiększenia jasności jak podawanie większego prądu w diodę ale eliminujemy w tym wypadku grzanie się latarki, zmniejszamy zużycie energii. Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu iż maksymalny logiczny prąd jakim zasilamy cree to 1,2A.
Pozdrawiam.
Zapomniałem, że przecież mam sztukę prototypową drivera w domu...
Na szybko zrobiłem pomiary:
Zasilana dioda Q4 3,96V 950mA
Uwe Iwe Sprawność
2,73 1,94 71%
2,96 1,72 74
3,3 1,48 77
3,65 1,29 80
3,94 1,18 81
4,27 1,05 84
4,56 0,98 84
4,97 0,89 85
5,49 0,8 86
Około 2,3V zasilania prąd osiąga maximum i już potem się zmniejsza napięcie wyjściowe. Przy ok. 1,7 przestaje działać.
Pomiary nie są super dokładne, założyłem, że napięcie i prąd diody się nie zmieniają, co nie jest zupełną prawdą, ale błąd nie powinien być duży.
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 10:04 pm ]
Robiliśmy z Midim jeszcze kilka testów i okazuje się, że jego pomiary są obarczone sporym błędem ze względu na kiepskiej jakości przewody do zasilacza i pomiarowe. W każdym razie rzeczywisty prąd pobierany z baterii jest sporo niższy niż wychodziło w pomiarach.
Na szybko zrobiłem pomiary:
Zasilana dioda Q4 3,96V 950mA
Uwe Iwe Sprawność
2,73 1,94 71%
2,96 1,72 74
3,3 1,48 77
3,65 1,29 80
3,94 1,18 81
4,27 1,05 84
4,56 0,98 84
4,97 0,89 85
5,49 0,8 86
Około 2,3V zasilania prąd osiąga maximum i już potem się zmniejsza napięcie wyjściowe. Przy ok. 1,7 przestaje działać.
Pomiary nie są super dokładne, założyłem, że napięcie i prąd diody się nie zmieniają, co nie jest zupełną prawdą, ale błąd nie powinien być duży.
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 10:04 pm ]
Robiliśmy z Midim jeszcze kilka testów i okazuje się, że jego pomiary są obarczone sporym błędem ze względu na kiepskiej jakości przewody do zasilacza i pomiarowe. W każdym razie rzeczywisty prąd pobierany z baterii jest sporo niższy niż wychodziło w pomiarach.
Pozdrawiam
--
EdiM
--
EdiM