Latarka do szafy dla każdego. Ultra tania i żywotna.
Latarka do szafy dla każdego. Ultra tania i żywotna.
Witajcie,
zastanawiałem się ostatnio, czy na rynku są tanie latarki dla zwykłych ludzi, które nie rozlecą się po 5 minutach.
Chodzi o taką latarkę, że wkłądasz baterie, kładziesz do szafy/auta i wyciągasz kiedy nie ma prądu. Nie ma dawać dużo światła, nie ma być pięknie wykonana, ale ma bezawaryjnie świecić i to najlepiej przez minimum kilka godzin na komplecie ogniw.
Pytam się, bo jest całą masa tanich badziewi, ale wszystko jest sygnowane logiem milion watów i miliard lumenów. Natomiast wydaje mi się, że latarki nawet za 100 zł to trochę za droga propozycja dla zwykłych ludzi.
Szukam uczciwych propozycji, zasilanie bateryjne i jak najniższa cena. Może być dioda, ale akceptowalna też jest żarówka.
zastanawiałem się ostatnio, czy na rynku są tanie latarki dla zwykłych ludzi, które nie rozlecą się po 5 minutach.
Chodzi o taką latarkę, że wkłądasz baterie, kładziesz do szafy/auta i wyciągasz kiedy nie ma prądu. Nie ma dawać dużo światła, nie ma być pięknie wykonana, ale ma bezawaryjnie świecić i to najlepiej przez minimum kilka godzin na komplecie ogniw.
Pytam się, bo jest całą masa tanich badziewi, ale wszystko jest sygnowane logiem milion watów i miliard lumenów. Natomiast wydaje mi się, że latarki nawet za 100 zł to trochę za droga propozycja dla zwykłych ludzi.
Szukam uczciwych propozycji, zasilanie bateryjne i jak najniższa cena. Może być dioda, ale akceptowalna też jest żarówka.
Zobacz sobie Mactronic Alpha 145
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=92612#92612
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=88021#88021
http://allegro.pl/latarka-mactronic-alp ... 46410.html
Kupowałem z Allegro 2 sztuki dla dzieciaków na wakacje + baterie sanyo. Obie przeżyły, nadal świecą na pierwszym komplecie baterii. Nie wiem, czy na jednym komplecie będzie kilka godzin ale troche poświeci.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=92612#92612
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=88021#88021
http://allegro.pl/latarka-mactronic-alp ... 46410.html
Kupowałem z Allegro 2 sztuki dla dzieciaków na wakacje + baterie sanyo. Obie przeżyły, nadal świecą na pierwszym komplecie baterii. Nie wiem, czy na jednym komplecie będzie kilka godzin ale troche poświeci.
Dzięki. Masz plusika.
Oczywiście kilka godzin to umowne, powiedzmy 2h to już dobrze i lepiej od taniej kryptonówki. Jak dioda będzie małej mocy to warunek da się spokojnie spełnić.
Daje to przynajmniej tyle światła co zwykłą latarka? Kolorek diody zniebieściały, czy raczej w kierunku neutralnego?
Edit: trochę lipa, że "piguła" jest plastikowa, to nawet jeżeli moc będzie mniejsza niż 1w może ugotować diodę, a to raczej przeczy mojej idei tego sprzętu.
Oczywiście kilka godzin to umowne, powiedzmy 2h to już dobrze i lepiej od taniej kryptonówki. Jak dioda będzie małej mocy to warunek da się spokojnie spełnić.
Daje to przynajmniej tyle światła co zwykłą latarka? Kolorek diody zniebieściały, czy raczej w kierunku neutralnego?
Edit: trochę lipa, że "piguła" jest plastikowa, to nawet jeżeli moc będzie mniejsza niż 1w może ugotować diodę, a to raczej przeczy mojej idei tego sprzętu.
Witam
To nawet nie piguła, tylko plastykowy dystans, dioda koło 1W nawet nie leżała w transporcie. Kolor to bardziej niebieski niż biały. Driverek a raczej przetwornica ma mizerną sprawność.
Tu znajdziesz coś o bojach z podobną latarką.
Pozdrawiam
To nawet nie piguła, tylko plastykowy dystans, dioda koło 1W nawet nie leżała w transporcie. Kolor to bardziej niebieski niż biały. Driverek a raczej przetwornica ma mizerną sprawność.
Tu znajdziesz coś o bojach z podobną latarką.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Stąd też piguła było w nawiasie.
Ja szukam jakiegoś odniesienia tak jak napisałem wyżej. Nie zamykam limitu ceny na x, tylko jestem ciekaw, czy jest jakakolwiek latarka która:
1. Jest w takiej cenie, że widząc w markecie kowalski włoży do koszyka.
2. Że potencjalnie może działać jakiś czas i się nie ugotuje. Oczywiście bez przeróbek.
3. Że poświeci powiedzmy te 2 godziny, wszakże to niski prąd.
4. da światła tyle co kryptonówka, lub więcej.
powiedzmy, że w cenie do 40zł, bo taką kiedyś uważałem za akceptowalną dla latarki. Powinna znaleźć się co najmniej jedna, czy dwie propozycje.
Tego szukam
Ja szukam jakiegoś odniesienia tak jak napisałem wyżej. Nie zamykam limitu ceny na x, tylko jestem ciekaw, czy jest jakakolwiek latarka która:
1. Jest w takiej cenie, że widząc w markecie kowalski włoży do koszyka.
2. Że potencjalnie może działać jakiś czas i się nie ugotuje. Oczywiście bez przeróbek.
3. Że poświeci powiedzmy te 2 godziny, wszakże to niski prąd.
4. da światła tyle co kryptonówka, lub więcej.
powiedzmy, że w cenie do 40zł, bo taką kiedyś uważałem za akceptowalną dla latarki. Powinna znaleźć się co najmniej jedna, czy dwie propozycje.
Tego szukam
Latarka świeci całkiem nieźle. Nie wiem jak w porównaniu z kryptonem, ale na moje oko do chodzenia po dworze i jako światełko na awarie jest OK. Na pewno sporo jaśniejsze od Maglite na 2xAAA z kryptonem. Kolor niebieskawy, ale jak się nie odpali nic porządnego obok, to nie przeszkadza.
Moim zdaniem dobry wybór na "leżaka awaryjnego" - jest tak tani, ze można zawsze mieć 2 sztuki
Moim zdaniem dobry wybór na "leżaka awaryjnego" - jest tak tani, ze można zawsze mieć 2 sztuki
Wrzuć termometr w lecie do auta, ustaw auto na słońcu, termometr schowaj w miejscu osłoniętym od słońca i czekaj. Niejednokrotnie urządzenia z plastikowymi obudowami nie przystosowane do pracy w takich warunkach topią się. Najwyższa temp jaką zmierzyłem termometrem na przewodzie + sonda w połowie wysokości auta to było około 81 st.zennez pisze:skaktus, Jesteś mistrzem znajdowania problemów. Ww. warunków pracy nie przetrwa prawie, żaden sprzęt, a już na pewno nie taki do 40zł.
edit: z tą temperaturom maksymalną to przesadziłeś, no chyba, że mieszkasz w texasie.
Płachta z ortalionu kosztuje tak około 10zł. Ja kupiłem za 4zł z przeceny kauflandu i stosuję na rowery na wyprawach żeby nie mokły w nocy ale szyte to jest na samochód właśnie. Deal with it. Powinno zmniejszyć temperaturę wewnątrz. Z resztą schowek jest bardziej obudowany niż kabina samochodu i wątpię by tam też zdążyło się zrobić tak gorąco.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR