Jaki kabel głośnikowy?
- pegasus_sis
Jaki kabel głośnikowy?
Pytanie do znawców: czy do 6Ω kolumn 80W zastosować kabel 2x2.5 czy 2x1.5?
Długość kabla będzie wynosiła 12m. Ponoć rezystancja powinna być zbliżona lub niższa 0,01% impedancji kolumn. W przypadku 2x2.5, korzystając z danych:
http://www.bankkabli.pl/media/custom/upload/TLgYp.pdf
będzie wynosiła 0.09Ω i odpowiednio 0.15Ω dla kabla 2x1.5.
Audiofilem nie jestem, w podgrzewane podkładki do kabli i magnetyzery CD też nie wierzę. Aczkolwiek jestem jeszcze młody i słyszę wysokie tony (........ grające cewki, które słyszę tylko ja ) i widzę różnicę pomiędzy kolumną podłączoną kablem z ocynowanym zakończeniem a tą podłączoną sczerniałą miedzią Widziałem Pyrę na forum o lampowcach, więc przynajmniej jeden audiomaniaik tu jest
Długość kabla będzie wynosiła 12m. Ponoć rezystancja powinna być zbliżona lub niższa 0,01% impedancji kolumn. W przypadku 2x2.5, korzystając z danych:
http://www.bankkabli.pl/media/custom/upload/TLgYp.pdf
będzie wynosiła 0.09Ω i odpowiednio 0.15Ω dla kabla 2x1.5.
Audiofilem nie jestem, w podgrzewane podkładki do kabli i magnetyzery CD też nie wierzę. Aczkolwiek jestem jeszcze młody i słyszę wysokie tony (........ grające cewki, które słyszę tylko ja ) i widzę różnicę pomiędzy kolumną podłączoną kablem z ocynowanym zakończeniem a tą podłączoną sczerniałą miedzią Widziałem Pyrę na forum o lampowcach, więc przynajmniej jeden audiomaniaik tu jest
Ostatnio zmieniony sobota 01 gru 2012, 09:36 przez pegasus_sis, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Audiomaniak to dużo powiedziane... megabit, też tam działa
Ogólnie należy dążyć do maksymalnego skrócenia kabli, tak więc pierwsze pytanie, dlaczego takie długie?
Wziąłeś pod uwagę rezystancję, ale pominąłeś pojemność i indukcyjność a one też wpływają na dźwięk.
Ja mam nawet 4mm² przy długości kabli 2,5m na bas i 2mm srebrzona na górę
Pozdrawiam
Audiomaniak to dużo powiedziane... megabit, też tam działa
Ogólnie należy dążyć do maksymalnego skrócenia kabli, tak więc pierwsze pytanie, dlaczego takie długie?
Wziąłeś pod uwagę rezystancję, ale pominąłeś pojemność i indukcyjność a one też wpływają na dźwięk.
Ja mam nawet 4mm² przy długości kabli 2,5m na bas i 2mm srebrzona na górę
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- pegasus_sis
Dziękuję za szybką odpowiedź
No właśnie tego się obawiałem
Dlaczego tak długie? Bo moje mieszkanie jest bardzo mało ustawne, jeżeli chodzi o audio. Stawiam kolumny na dwóch stronach otwartej kuchni (pokój + kuchnia niedzielone), wycelowane w pokój. Aby uniknąć ciągnięcia kabla po podłodze w poprzek wejścia kuchni (wtedy miałby 3,5m) , postanowiłem schować go pod zabudową ale puścić go wokół tego pomieszczenia
To był zły pomysł.
Czyli zostaje listwa podpodłogowa
No właśnie tego się obawiałem
Dlaczego tak długie? Bo moje mieszkanie jest bardzo mało ustawne, jeżeli chodzi o audio. Stawiam kolumny na dwóch stronach otwartej kuchni (pokój + kuchnia niedzielone), wycelowane w pokój. Aby uniknąć ciągnięcia kabla po podłodze w poprzek wejścia kuchni (wtedy miałby 3,5m) , postanowiłem schować go pod zabudową ale puścić go wokół tego pomieszczenia
To był zły pomysł.
Czyli zostaje listwa podpodłogowa
Jak już Pyra wspomniał im krótsze tym mniejsze straty i koniecznie OFC .
Wiele osób zapomina o tym ale istotne jest również aby oba przewody były tej samej długości nawet jeśli nie jest potrzebny.
Kable różnych długośći to różne opóźnienia , w niektórych wzmakach można to skorygować ręcznie.
Wiele osób zapomina o tym ale istotne jest również aby oba przewody były tej samej długości nawet jeśli nie jest potrzebny.
Kable różnych długośći to różne opóźnienia , w niektórych wzmakach można to skorygować ręcznie.
elektroda.pl
Witam
Ogólnie to jestem przeciwnikiem zabudowywania kabli audio, ale....
W jakiej odległości masz kolumny... optymalna odległość to około 2 - 3m
Może zastosowanie płaskich kabli pozwoli Ci je lepiej rozłożyć.
Pozdrawiam
Ogólnie to jestem przeciwnikiem zabudowywania kabli audio, ale....
W jakiej odległości masz kolumny... optymalna odległość to około 2 - 3m
Może zastosowanie płaskich kabli pozwoli Ci je lepiej rozłożyć.
Pozdrawiam
- pegasus_sis
Kolumny są od siebie na 2,5 metra. Mam płyty audio (kilka, i tak nie miałem na czym słuchać ), ale do słuchania mp3 też jest potrzebna dobra jakość. Co to za przyjemność słuchać na głośnikach komputerowych z subem, bez średnich tonów? Skoro trochę się straciło, to po co tracić jeszcze więcej?
Poza tym - mam mp3 w dobrym bitrate, którego nie da się słuchać i takie co dźwięk talerzy perkusji i dynamika są prawie takie same jak z płyty... to samo dotyczy plików bezstratnych, zależy czy osoba która je zgrywała wiedziała co robi
To tak jakby pisać, że nie ma sensu słuchać muzyki z radia przez tuner, bo jakość jest tak niska, że wystarczy radyjko-pierdziawka.
Poza tym - mam mp3 w dobrym bitrate, którego nie da się słuchać i takie co dźwięk talerzy perkusji i dynamika są prawie takie same jak z płyty... to samo dotyczy plików bezstratnych, zależy czy osoba która je zgrywała wiedziała co robi
To tak jakby pisać, że nie ma sensu słuchać muzyki z radia przez tuner, bo jakość jest tak niska, że wystarczy radyjko-pierdziawka.
- pegasus_sis
hmmm... a po co ekranowany przewód głośnikowy? Nie wystarczy zwykły kabel głośnikowy z polskiej miedzi?
http://www.el-meco.pl/Przewod-glosnikowy-tlgyp-2x15
Jak pociągnę pod listą podłogową, to wyjdzie maksymalnie 5 metrów
http://www.el-meco.pl/Przewod-glosnikowy-tlgyp-2x15
Jak pociągnę pod listą podłogową, to wyjdzie maksymalnie 5 metrów
Witam
Pozdrawiam
Sporadycznie, raczej nie przepadam za panującą tam atmosferą.cudny pisze:Pyra, na triodzie się wypowiadasz?
Im większy przekrój tym mniejszy wpływ jakości przewodnika, więc taniej można osiągnąć dobre efekty.cudny pisze:Kable grubości 4mm^2 to gruba przesada.
Pozdrawiam
- pegasus_sis
- pegasus_sis
na high-end nawet się nie nastawiałem.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2783238464
Kupiłem to a 2 dni później kumpel wrócił w wakacji i podesłał mi nazwy zestawów, których powinienem szukać... zobaczę jak będzie grało na nowych kablach, bo teraz to są nitki. Aczkolwiek tragedii nie ma, słuchałem gitar akustycznych, fortepianu z audio i jakiś ogromnych odstępstw od rzeczywistości nie zauważyłem. Ładnie wyglądają to się może sprzeda i kupi coś normalnego
oczywiście kondki dali.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2783238464
Kupiłem to a 2 dni później kumpel wrócił w wakacji i podesłał mi nazwy zestawów, których powinienem szukać... zobaczę jak będzie grało na nowych kablach, bo teraz to są nitki. Aczkolwiek tragedii nie ma, słuchałem gitar akustycznych, fortepianu z audio i jakiś ogromnych odstępstw od rzeczywistości nie zauważyłem. Ładnie wyglądają to się może sprzeda i kupi coś normalnego
oczywiście kondki dali.