Projekt oświetlenia zewnętrznego.

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
zedart

Projekt oświetlenia zewnętrznego.

Post autor: zedart »

Jako że niewiele do tej pory pisałem na forum, więc powitam wszystkich ponownie.

Planuję wykonanie oświetlenia ścieżki od parkingu do drzwi wejściowych.
Zakupiłem taką taśmę LED: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... 0062961540
Chcę ją zamontować pod poręczą widoczną na zdjęciu poniżej i być może na ścianie domu.
Obrazek

Planuję od strony parkingu zainstalować fotokomórkę, a przy drzwiach domu klasyczny włącznik działające jako włączniki krzyżowe (przynajmniej tak to się nazywało, gdy w dzieciństwie bywałem częstym gościem w warsztacie mojego ojca-elektryka). W obwód chcę wrzucić jakiś timer, który wyłączy światło po określonym czasie. I w tym momencie zwracam się z prośbą do Was. Może możecie pomóc mi z tym, narysować co, jak i z czym połączyć poszczególne elementy układanki.

Dodatkowa zagadka.
Chciałbym w przyszłości, do zasilania tego oświetlenia oraz innych zewnętrznych punktów, wykorzystać panel słoneczny. Myślę o małej kaskadzie wodnej z kilkoma kolorowymi punktami świetlnymi. Jak duży panel będę potrzebował do naładowania akumulatorów zakładając, że pompka wodna będzie pracowała kilka godzin dziennie plus po zmroku kolorowe punkty świetlne na jakąś godzinę - dwie oraz okazjonalne światło na ścieżce (może 10-15 minut dziennie).
Za wszelkie uwagi i pomoc odnośnie projektu będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam.
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co do panelu ciężko będzie określić, nie wiedząc ile energii będą pobierać punkty, pompka itd. W całym systemie może się okazać że zakup panelu + akumulatora + sterownika ładowania przekroczy oszczędności jakie uzyskasz przez wiele lat.

PS-Taśmę którą pokazałeś możesz wykorzystać, tylko niestety czasem zdarza się że po roku, dwóch zaczyna się ona rozpadać.
ILPT
Awatar użytkownika
zedart

skaktus... taśma jeśli się rozleci po takim czasie to nie problem. Nie jest to wielki koszt, więc można wymienić na taką samą, albo może w tym czasie wymyśli się coś lepszego.

Natomiast panel słoneczny nie ma na celu oszczędzania w tym przypadku, a raczej o jakieś doświadczenie z tego typu elementami.
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Kup zwyczajny czujnik ruchu i zasilacz do taśmy 12V o odpowiednim prądzie (najlepiej zmierzyć miernikiem i dodać 10/20%)-czujniki mają regulację czasu świecenia i całkiem spory zasięg.
Co do panelu tak jak pisał skaktus może się to nigdy nie zwrócić-akumulatory nie są wieczne.Do samych światełek to może jeszcze pociągnie jakiś mniejszy panel,ale pompa do filtra powinna pracować bez przerwy (a ma pewnie ze 30W)-chyba że to tylko wodospad.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Taśmy na diodach 5050 w sylikonie, montowałem również w ogrodzie, jednak wkładałem je do przeźroczystych węży, końce zaślepiałem sylikonem i tak działają do dziś.
ILPT
Awatar użytkownika
zedart

Ok. Zostawmy temat panelu na przyszłość.
Do taśmy kupiłem taki zasilacz: http://www.ebay.co.uk/itm/DC-12V-5A-60W ... 0859373527?

Hahar... właśnie dlatego, że czujniki ruchu mają duży zasięg to nie chcę tego montować. Zbyt często załączają światło przez przypadkowy ruch w "polu rażenia".
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

zedart pisze:Hahar... właśnie dlatego, że czujniki ruchu mają duży zasięg to nie chcę tego montować. Zbyt często załączają światło przez przypadkowy ruch w "polu rażenia".
Kwestia ustawienia i regulacji czułości-lekko wyżej i kotów/psów nie łapie.
Fotokomórki są zawodne-miałem takie na odblask,lekko się zabrudził i kicha...
Awatar użytkownika
zedart

Hahar... przekonałeś mnie do czujników ruchu. Musze teraz tylko znaleźć takie działające na 12V.
A mój projekt wszedł w fazę realizacji i na dzień dzisiejszy wygląda następująco:

Obrazek

Ciąg dalszy nastąpi.
Uwagi, pomysły itp. mile widziane :)
zed-art.co.uk
ODPOWIEDZ